Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
franca sozzani. foto fra getty images

Dette er kvinnene som endret motebransjen

Designerne, redaktørene, journalistene, stilikonene og modellene.

Fredag 8. mars feirer vi den internasjonale kvinnedagen. Her er noen av kvinnene som har bidratt til å forme motebransjen slik vi kjenner den i dag.

Designerne:

Jeanne Lanvin

Lanvin er et av verdens fremste motehus. Det franske motehuset, som ble grunnlagt av Jeanne Lanvin – en av de første kvinnelig entreprenørene innen motebransjen – så dagens lys allerede i 1889. De senere årene ble Lanvin blant annet inspirert av datteren Marguerite Marie-Blanche di Pietro til å designe overdådige kjoler i de vakreste silkestoffer og broderier.

Gabrielle «Coco» Chanel

Hun fikk kvinnene ut av korsettet og inn i løsere tilpasset antrekk. Den lille sorte, tweed-jakken og statement-smykkene. Den franske designeren Gabrielle «Coco» Chanel revolusjonerte moteverdenen, og ble av Times Magazine kåret til århundres mest innflytelsesrike motepersonlighet og designer. I 1922 lanserte hun den verdensberømte parfymen Chanel No.5, som fremdeles har en solid plass både i skjønnhets- og motebildet.

miuccia prada. foto getty images
Miuccia Prada. Foto: Getty Images

Miuccia Prada

Erkeitalienske Prada er i dag et av verdens mest anerkjente motehus, og mye av æren for dette skal Miuccia Prada ha. Hun tok over selskapet i 1978 etter bestefaren Mario Prada. Det gjorde hun med stor suksess, og bygde Prada opp til det moderne og mektige motehuset vi kjenner i dag. I 1991 lanserte hun også et nytt motehus: Miu Miu.

Rei Kawakubo

Som designer har Rei Kawakubo alltid utfordret de mer tradisjonelle merkene og motehusene. Hun blander kunst inn i antrekk man kan kle seg i, og her har nettopp bakgrunnen hennes fra kunsten vært en fordel. I 1973 lanserte hun merket Comme des Garcons, og viste sin første kolleksjon i Paris i 1981. Designet hennes har blitt en favoritt blant noen av verdens fremste motepersonligheter, og kan anses som kunst like mye som mote.

Vivienne Westwood. foto: getty images
Vivienne Westwood. Foto: Getty Images

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood skal ha mye av æren for at skillet mellom high fashion og punk ble mindre. Businessdamen, aktivisten og designeren har kjempet for alt fra kvinners rettigheter til natur, dyr og miljø. Hun startet karrieren som designer i butikken Sex på 70-tallet. I dag gjør hun fortsatt suksess med sitt selvtitulerte merke, Vivienne Westwood.

Maria Grazia Chiuri

I 1999 gikk Maria Grazia Chiuri inn som tilbehørsdesigner hos italienske Valentino. Her sørget hun for at motehusets vesker, solbriller og sko ble løftet flere hakk, og til slutt var på alles lepper. Sammen med Pier Paolo Piccioli fikk hun siden ansvaret for å gjøre det noe nedstøvete motehuset Valentino til et suksessmerke med ny energi. Sammen klarte duoen å revitalisere motehuset. I juli 2016 ble Chiuri kreativ direktør hos erkefranske Dior. Dette var bare knappe ni måneder etter Raf Simons sa opp sin stilling. Med dette ble hun den første kvinnen til å sitte i sjefsstolen hos det tradisjonsrike motehuset. Chiuri er fortsatt hos Dior, og har hatt stor suksess med å fornye det ikoniske merket. Med bruk av feminisme og en sterk formidling av kolleksjonene, har hun også nådd ut til et nytt og yngre publikum.

maria grazia chiuri. foto: getty images
Maria Grazia Chiuri etter Dior haute couture SS17-visningen. Foto: Getty Images

Phoebe Philo

I dag er navnet Phoebe Philo et navn som står kvinner over hele verden nært. I 2008 tok hun over stillingen som kreativ direktør hos Céline, og pustet med det nytt liv i det franske motehuset. Hennes kolleksjoner for Céline fikk skryt for å være designet av kvinner, for kvinner, og mange mente Philo virkelig hadde skjønt hva kvinner ønsker å kle seg i. Det ble nærmest furore da hun sa opp sin stilling et nærmere et tiår i Céline, og ryktene gikk lenge om at det var hun som skulle ta over etter nå avdøde Karl Lagerfeld som sjefdesigner for Chanel.

Redaktører og journalister:

Franca Sozzani

Fra 1988 og til hun døde i desember 2016, var italienske Franca Sozziani den banebrytende redaktøren hos Vogue Italia. I sjefsstolen hos det toneangivende motemagasinet var hun uredd. Ved å ta opp temaer som plastikk kirurgi, miljøkatastrofer og vold i hjemmet, provoserte hun mange. I juli-utgaven av Vogue Italia i 2008 lot hun bare mørkhudete modeller pryde hele magasinet.

Anna Wintour

Motemogul Anna Wintour inntok sjefsstolen hos amerikanske Vogue i 1987. Siden den gang har hun gjort magasinet til et kulturelt fenomen. Hun var blant de første som så effekten av å bruke kjendiser på forsiden og i motemagasiner, og introduserte med dette high fashion for en ny generasjon.

suzy menkes. foto: getty images
Suzy Menkes. Foto: Getty Images

Suzy Menkes

Suzy Menkes er i dag en av verdens mest anerkjente motekritikere. I 25 år dekket hun motebransjen for the International Herald Tribune, før hun gikk videre til publikasjoner som Harper’s Bazaar og Vogue. Anmeldelser signert Menkes sies å være så viktige at de enten kan løfte eller også knekke en designer. På 90-tallet skrev Menkes blant annet at Chanels vatterte vesker ikke lenger var trendy og hun kritiserte også Marc Jacobs for en visning som var rundt to timer forsinket. I dag skriver Menkes anmeldelser for Vogue-magasiner over hele verden.

Robin Givhan

I 2006 vant Robin Givhan Pulitzer-prisen for sin motekritikk. Givhan er kjent for sine gode penn, og hun skrevet for The Washington Post i en årrekke – alltid vittig og utfordrende med fokus på blant annet mangfold og inkludering og det politiske, kulturelle og økonomiske aspektet av moten.

Cathy Horyn

I 2014 sa Cathry Horyn opp stillingen som motekritiker i The New York Times. Horyns er kjent for sine ærlige og rå skrivestil med trofaste lesere som har fulgt henne hele veien. Anmeldelsene hennes er så ærlige at hun har blitt utestengt fra flere moteshow, rett og slett fordi hun har skrevet negativt om motehuset eller designerne tidligere. I 2002 ble Horyn tildelt Eugenia Shepard-prisen fra CFDA for en artikkel hun skrev om etikken i avtaler som blir til hos Vogue.

leandra medine. foto getty images
Leandra Medine. Foto: Getty Images

Leandra Medine

Med Manrepeller viser Leandra Medine oss gleden ved mote og popkultur. Medine startet siden først som en blogg i 2010. Her ville hun få frem moten som kvinner elsker, men som ikke nødvendigvis faller i like god jord hos menn. Siden den gang har Manrepeller utviklet seg til en nettside med flere skribenter som tar oss med inn i et univers hvor mote, livstil, politikk og ærlige tekster blir morsomt. Takket være Medine er «Man Repelling» blitt et faktisk uttrykk.

Stilikonene:

Audrey Hepburn

Filmen Breakfast at Tiffany’s kom ut allerede i 1961, men er fortsatt den dag i dag en kilde til inspirasjon for kvinner og menn verden over. I hovedrollen møter vi Audrey Hepburn, som Holly Golightly, som siden har blitt et ikon. Hepburn ble selve definisjonen på chic og en viktig motepersonlighet. Hun hadde blant annet et nært vennskap til den ikoniske designeren Hubert de Givenchy.

Jackie Kennedy

Den tidligere førstedamen Jackie O ble et stilikon på 60-tallet, og inspirerte kvinner over hele verden med stilen sin. Hun ble ofte sett med store solbriller og sjal på hodet iført knelange kjoler og kokongformede kåper.

Bianca Jagger. foto: Getty Images
Bianca Jagger. Foto: Getty Images

Bianca Jagger

Bianca Jagger var glam, glam og mer glam. På 70-tallet inntok hun Studio 54 i sin helt egen stil. Hun mikset nytt og gammelt, og kledde seg ofte i bukser som var høye i livet, pels, dresser og oppkneppede bluser. Med power suiten som er tilbake i motebildet, ser kvinner over hele verden den dag i dag til Bianca Jagger for inspirasjon.

Jane Birkin

Hermès’ Birkin bag så dagens lys i 1984, men er fortsatt like relevant og en av verdens kanskje mest kjente vesker. Som navnet tilsier er den oppkalt etter stilikonet Jane Birkin som i en årrekke har inspirert med sin minimalistiske stil bestående av blant annet enkle t-skjorter og strikkegensere, delikate smykker og jeans med vide ben.

Sarah Jessica Parker

I 1998 kom den første episoden av den nå ikoniske tv-serien Sex and the City. I hovedrollen møter vi Carrie Bradshaw som spilles av Sarah Jessica Parker. Skribenten med en stor lidenskap for mote fascinerer og inspirerer oss, og tyllskjørt, Fendi Baguette og Manolo Blahniks er bare noe av det vi forbinder med rollefiguren.

Rihanna

I dag er superstjernen et av de kanskje aller største stilikonene vi har. Rihannas stil er uredd, noe som så godt som alltid gjør henne til midtpunktet enten det er på scenen eller på den røde løperen. Hun står dessuten bak en rekke suksessfulle merkevarer som undertøyslinjen Savage og Fenty Beauty.

Rihanna. foto: getty images
Rihanna i antrekk signert Rei Kawakubo for Comme des Garcons. Foto: Getty Images

Modellene:

Grace Jones

Grace Jones skilte seg ut fra andre modeller allerede på 1970-tallet. Hennes androgyne trekk ble godt tatt imot i Paris, hvor hun ble booket av designere som Yves Saint Lauren og Alaia. Hun ble inspirasjonskilden til fotografen Jean Paul Goude som hun gjorde flere samarbeid med. Siden tok hun steget ut fra modellbransjen, og fokuserte på karrieren som artist og skuespiller, blant annet i James Bond-filmen A View To A Kill.

Grace Jones
Grace Jones. Foto: Getty Images

Iman

På midten av 70-tallet inntok Iman modellbransjen, og ble fort beskrevet som drømmedama til Yves Saint Laurent. Hun var en stor inspirasjonskilde for designere som Donna Karan og Gianni Versace.

Gisele Bündchen

Fra 2004 og til 2017 var brasilianske Gisele Bündchen verdens best betalte modell. Hun har vist at det er mulig å jobbe som modell for både kommersielle merker, men også high fashion, og vært blant englene til Victoria’s Secret samtidig som hun har gått store visninger for Dior.

Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington og Claudia Schiffer

De fire supermodellene markerer en epoke i modellbransjen hvor modellene ble sett på som superstjerner. Det vi husker aller best fra deres glansdager på 90-tallet er kanskje deres sterke vennskap, spektakulære moteshow og enkelte diva-nykker.

gigi hadid. foto: getty images
Gigi Hadid. Foto: Getty Images

Gigi Hadid

Gigi Hadid representerer på mange måter de nye modellene. Hun er fra generasjonen modeller som har enorm påvirkningskraft gjennom spesielt sosiale medier. Men det har også en negativ side. Hadid har ved flere anledninger fått kritikk for kroppen sin, for å være både for stor og for liten. Kroppsfokus har derfor blitt en viktig sak for henne, noe hun flere ganger har tatt opp via nettopp sosiale medier.

Hovedbilde: Franca Sozzani. Foto: Getty Images

Les også: Dette er Storbritannias mest innflytelsesrike kvinner ifølge Vogue

Siste saker

Mest lest nå
Les mer