Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

– Det er ille at folk fortsatt sier «æsj» når de hører ordet mensen

Lanserer norskutviklet menskopp i forbindelse med den internasjonale menstruasjonsdagen.

De siste årene har en bølge av feminisme, åpenhet rundt kropp og seksualitet og self-love skylt over livsstilsmagasinene og sosiale medier. Unge influencere med mengder av følgere har plutselig begynt å snakke åpent om både kroppshår, det å kaste bh-en og å ha mensen i et forsøk på å fjerne stigma. Og stadig flere aktører ønsker å spille på lag med woke millennials med smarte, innovative produkter for moderne kvinner.

Blant disse er norske Flove som denne uken, godt timet med den internasjonale menstruasjonsdagen tirsdag, lanserer pastellfargede menskopper designet og utviklet i Norge.

Les også: Sex, feminisme og aktivisme: Hvordan ser fremtiden ut for reklame i moteindustrien når «ingenting» lenger sjokkerer?

Går glipp av skolegang på grunn av mensen

– Jeg mener absolutt at vi må snakke om mensen. Rett og slett fordi mange av oss mangler mensen «101»-kunnskap og fordi det fremdeles er tabu, sier grunnlegger Jeanette Pettersen til Melk & Honning.

– Vi bør snakke om det på en informerende måte, som gjør at både jenter og gutter lærer om syklusen, og hva som skjer i kvinnekroppen. Det er ille at folk fortsatt sier æsj når de hører ordet mensen, noe som er noe av det mest naturlige med å være menneske. 

For Pettersen var det frivillig arbeid rettet mot land i Afrika som gjorde henne bevisst på at mensen for mange byr på langt større utfordringer enn smerter, blod og søtsug.

– Mange jenter kommer ikke på skolen når de har mensen på grunn av manglende fasiliteter for å skifte eller fordi de ikke har råd til bind. Som et resultat ender mange med å droppe ut av skolen, noe som fører til skjev fordeling av kunnskap og makt i samfunnet.

Les også
Nina Sandbech teamer opp med Bik Bok- igjen

– Det er en ond sirkel som kanskje kan bli brutt med noe så enkelt som menskopp?

Så et hull i markedet

Etter mye research og et dypdykk ned i en bunnløs verden av menskopper, bind og tamponger ble Pettersen sjokkert over det hun fant ut.

– Selskapene er faktisk ikke pålagt å oppgi innholdet i produkter de fleste med en vagina – som er det mest absorberende organet vi har – bruker hver eneste måned. Det er heller ikke noen krav til produksjonen, prosessen eller råmaterialet på produktene som selges på det norske markedet.

Bindgigant Libresse bekrefter overfor Melk & Honning at det ikke finnes noen lov som krever at man har med fullstendig ingrediensliste på bind og tamponger.

Menskoppen Flove – som skal uttales «Flow» – er laget av medisinsk silikon, og ifølge Pettersen godt dokumentert, designet og utviklet i Norge og produsert i såkalt rentrom i Taiwan. Det vil si at produktet produseres og behandles som om det var et medisinsk produkt.

– Selve menskoppen er designet med tanke på enkelhet og komfort. De to ringene øverst gjør den enkel å få på plass og enkel å holde brettet ved innføring. I tillegg er «stilken» flat, rund og med godt gripetak. 

Grunnlegger av Flove, Jeanett Pettersen

Treffer en millennial målgruppe

Designet og brandingen er tydelig valgt for å treffe en millennial målgruppe.

– I mine øyne er ungdom og unge i dag utrolig oppgående og kunnskapsrike; Disse nytter det ikke å lure. Derfor skal Flove være ufiltrert og ærlig i sin kommunikasjon.

– Det har underveis i prosessen vært helt bevisst at Flove skal skille seg ut fra alle de andre mensmerkene på markedet. Tanken er å gjøre det lekent, enkelt og å ufarliggjøre mensen. Og det skadet ikke å være Insta-vennlig samtidig.

Les også
Nå er Gym Lips en TikTok-trend

Nå er planen å introdusere Flove bredt på markedet.

– Reaksjonen så langt har bare vært utelukkende positiv. Og jeg kan vel si såpass at tanken er å selge mer enn bare menskopper i fremtiden.

Alle bilder: Siri Aleksandra A. Olsen/ Girl Crush 

Les også: – Sannheten er jo at vulva og vagina stort sett har klart seg ganske godt uten noe særlige mengder stæsj

Siste saker

Mest lest nå
Les mer