Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bilde av at Bella Hadid ser seg i speilet
Foto: Instagram/@bellahadid

Denne appen lar deg retusjere deg selv i videoformat

– Veldig problematisk.

At bilder man ser på sosiale medier ofte er retusjerte, eller at Instagram Stories gjerne preges av filtre er gammelt nytt. I fjor høst ble kontroversielle filtre som Fix meHoly Bucks og Plastica, som minnet om plastisk kirurgi, fjernet.

Men stadig nye filtre legges til utvalget på Instagram, nye retusjeringsapper kommer til og både kjendiser og supermodeller fortsetter å popularisere dem.

Filmsnutt via Instagram @Celebface som viser før og etter Bella Hadids Facetune-redigering.

En sør-koreansk app kan nå muligens ta over for Facetune.

Snow ble riktignok lansert for flere år siden, og ble en umiddelbar suksess lokalt. Men nå er teknologien utviklet videre og den begynner å få fotfeste internasjonalt.

Appen bruker det nyeste av AR-teknologi til å «forbedre» brukerens utseende ved hjelp av ulike filtre som er nærmest umulig å spotte.

Til forskjell fra for eksempel Facetune, kan man redigere seg selv også i videoformat.

– Mulig Gullbarbie-kandidat

Mina Vinje, Leder i Press

Mina Vinje, Leder i Press, sier til Melk & Honning at dette er veldig problematisk.

– Slike apper forteller barn og unge at de må passe inn i et ensidig skjønnhetsideal. At de ikke ser bra nok ut som de gjør, og at de må se «perfekte ut» for å kunne legge ut bilder eller videoer av seg selv.

Hun tror unge i dag føler på et enormt utseende- og kroppspress.

– De med på å senke terskelen betydelig for å redigere bilder og videoer, og sender et sterkt signal om at det er noe unge burde gjøre. De markedsfører seg ofte aggressivt mot unge i sosiale medier, og er med på å øke presset ytterligere.

Hun mener Snow er en mulig kandidat til Gullbarbie.

– Dette fordi de bruker ensidige skjønnhetsidealer og prøver å tjene penger på at unge skal være usikre på eget utseende.

Retusjeringskritikk

For kort tid siden ble Bella Hadid anklaget for å redigere både kropp og ansikt via den utskjelte appen Facetune.

Appen var blant kandidatene da Press, ungdomsorganisasjonen til Redd barna, annonserte de nominerte til «verstingprisen» Gullbarbie.

I begrunnelsen het det at «den målrettede markedsføringen til Facetune rettet mot unge i sosiale medier er særlig problematisk. Med dette forteller Facetune barn og unge at de må passe inn i et ensidig skjønnhetsideal, og at de ikke ser bra nok ut som de gjør».

Les også: Ny oppdatering fra Instagram skjuler retusjerte bilder

Siste saker

Mest lest nå
Les mer