Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Rawdah Mohamed sitt Instagram-bilde i protest mot hijab-forbudet i Frankrike går viralt
Hennes Instagram-innlegg er likt av hundretusenvis. (Instagram/@rawdis)

Den norske modellen Rawdah Mohamed tar avstand fra hijab-forbud: – Overveldende respons

Rawdah Mohamed sitt Instagram-bilde er gått viralt.

Det koker på internett etter at Frankrike igjen stemte for et lovforslag som vil forby bruk av hijab for kvinner under 18 år. Senatet i Frankrike vil også forby muslimske mødre med hijab å delta på skoleturer og -aktiviteter sammen med barna sine, samt forby bruk av burkini i offentlige svømmehaller og bassenger.

Amnesty International fordømmer lovforslaget, og kaller det et overgrep mot rettighetene til religiøse minoriteter, spesielt muslimer.

Det omstridte lovforslaget har også fått sosiale medier til å koke, og over hele verden tar folk avstand fra det mange mener er islamofobi.

Les også: Norsk modell nominert til prestisjepris

En som har sterke meninger om dette er den norske supermodellen og aktivisten Rawdah Mohamed.

På sin Instagram postet hun nylig et innlegg som siden er blitt delt av blant andre motevaktbikkja Diet Prada og Dazed.

– Jeg er ganske lei av at politikere vedtar lover som påvirker minoritetsgrupper, særlig kvinner, uten å gi oss muligheten til å bli hørt. Vi blir stadig stigmatisert og overkjørt både i politikken, storsamfunnet generelt og innad i miljøene våre. Stemmene våre blir tiet og undertrykkelsen er fra flere hold, sier Rawdah Mohamed til Melk & Honning.

Rawdah Mohamed er Norges nye supermodell. Her er hun på catwalken for Max Mara i fjor

Mohamed synes et forbud og det hun kaller regulering av kvinnekroppen er svært urovekkende og på vei mot feil hold.

– Kvinnekroppen blir igjen brukt som en brikke i det politiske spillet – enten det er livmoren vår eller bekledningen vår.

I caption til et bilde av seg selv iført hijab og hånden hevet med «hands off my hijab» skrevet i håndflaten, skriver Rawdah Mohamed til sine 113 000 Instagram-følgere:

«Jeg vil benytte anledningen til å dele de virkelige menneskene som vil bli påvirket av dette forbudet og hvilken innvirkning det vil ha på muslimske kvinner».

Videre deler hun en historie fra da hun selv var liten jente:

«Da jeg var åtte år ble jeg innkalt til et møte med lærerne mine. De diskuterte måter å få slutt på mobbingen jeg ble utsatt for av klassekameratene mine. Løsningen deres var at jeg ikke skulle ha hijab på skolen. Å sitte i et rom fullt av voksne som diskuterte kroppen min og hva jeg kunne og ikke kunne ha på meg som ung jente, etterlot mer arr enn mobbingen i seg selv».

Du kan lese hele innlegget hennes lenger ned i saken.

Mohameds innlegg er i skrivende stund likt over 118 000 ganger, og har tusenvis av kommentarer – både støtteerklæringer samt fra folk som forteller sine egne historier og om sine erfaringer.

– Det har vært overveldende respons. Jeg synes det er viktig å få frem at det finnes flere gode mennesker enn det gjør hatefulle. Når man som minoritet ser på media og uttalelser fra politikere kan man sitte igjen med et bilde av at alle hater deg og er i mot deg, sier hun til Melk & Honning.

– Dette innlegget var for å vise muslimske kvinner at det er langt flere som støtter deres frihet til å velge. Særlig viktig er det for unge jenter som vokser opp at de har et riktig bilde av samfunnet de lever i. At de får vite at det finnes folk som står opp for dem og at de ikke er alene.

«Jeg vil benytte anledningen til å dele de virkelige menneskene som vil bli påvirket av dette forbudet og hvilken innvirkning det vil ha på muslimske kvinner. Jeg nekter å la dette få gjennomslag uten å si i fra, det er det minste vi kan gjøre for oss selv og hverandre. Vi er ikke alene. Vær så snill å del historiene dine!

Jeg tror at den eneste motgiften til hatkriminalitet er aktivisme. Mange regjeringer har vært på feil side av frigjøring og likhet før. Det er vår plikt som folk å reise oss og kjempe for hverandres rettigheter. Hijab-forbudet er hatefull retorikk som kommer fra høyeste regjeringsnivå og vil gå ned i historien som et enorm svik for religiøse verdier og likeverd.

Da jeg var 8 år ble jeg innkalt til et møte med lærerne mine. De diskuterte måter å få slutt på mobbingen jeg ble utsatt for av klassekameratene mine. Løsningen deres var at jeg ikke skulle ha hijab på skolen. Å sitte i et rom fullt av voksne som diskuterte kroppen min og hva jeg kunne og ikke kunne ha på meg som en ung jente, etterlot mer arr enn mobbingen i seg selv. Jeg har aldri følt meg så fratatt rettighetene mine, jeg har aldri følt meg så sett ned på. De reduserte meg til ingenting. Mobbingen intensiverte og gikk fra å være verbal til fysisk. De angrep meg og tok av meg hijaben så ofte at jeg måtte ta med en ekstra hijab for de gangene guttene tok den og nektet å gi den tilbake. En annen gang konfiskerte læreren min hijaben min fordi den forstyrret undervisningen. Guttene fortsatte å ta av meg og kaste den mellom seg som en ball rundt i klassen. Jeg måtte betale prisen for deres rampete oppførsel. (Men ikke tenk på det. Jeg lot som om jeg gråt og gikk ut gangen for å trykke på brannalarmen, hvem forstyrrer klassen nå?).

Jeg har mistet tellingen på de mange gangene jeg ble avvist for en jobb på grunn av hijaben og ikke grunnet manglende dyktighet. De mange gangene franske kunder deler bekymringene sine for å booke noen som ser ut som meg mens de forsikrer meg om at de støtter meg og at de elsker meg. Det er bittersøt ettersom jeg elsker fransk mote og det den har bidratt med i livet mitt. Klientene som ikke har skyld i deres fiendtlige samfunn mot muslimske kvinner. Vi taper alle sammen».

Til Melk & Honning sier Rawdah Mohamed at hun mener selvbestemmelsesretten bør stå sentralt – og at jentene selv må få velge.

– Om det er et økende problem at jenter i grunnskolen blir seksualisert slik noen påstår hijab fører til, så har vi et større samfunnsproblem enn et hodeplagg. Det er ikke bekledningen som gjør at kvinnekroppen blir seksualisert, men miljøet rundt. Jeg kan ikke begripe at løsningen er et inngripende lovverk mot ofrene man hevder å frigjøre. Man skal dessuten være varsom med hvilket budskap man sender når man forteller unge jenter at de blir seksualisert så derfor skal vi kontrollere deg og du er problemet. 

Hun ser heller ikke hvordan forbud mot hijab skal være frigjørende.

– Hva med muslimske jenter som ikke bærer hijab, men opplever sterk kontroll og tvang? Er ikke deres frigjøring like viktig?

– Dette lovforslaget handler mer om å forby det man ikke liker. Det er typisk hatretorikk fra late politikere som trenger velgere før valget.  

Frankrikes allerede svært så omstridte lovforslag om separatisme er altså foreløpig kun et lovforslag. Skal det faktisk tre i kraft må det først godkjennes av den franske nasjonalforsamlingen.

Lovforslaget kommer en knapp måned etter at Sveits støttet et forbud mot burka og niqab. Her hjemme varsler FrP-nestleder Sylvi Listhaug i et VG-intervju at partiet nå vil blåse støv av det kontroversielle forslaget om et forbud mot bruk av hijab i grunnskolen.

Les også:

Siste saker

Mest lest nå
Les mer