Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Amerikanske luksusbutikker plyndret
Foto: Instagram/@jennihoffner

Luksusbutikker plyndret i flere amerikanske byer

 «Eat the rich».

Det har vært en ny natt med demonstrasjoner i USA etter at George Floyd ble drept av en politibetjent i en voldsom pågripelse forrige uke.

Allerede før helgen begynte Los Angeles’ luksusbutikker å barrikadere seg i frykt for innbrudd, plyndring og ødeleggelser.

Det berømte luksusshopping-distriktet Rodeo Drive i Beverly Hills, som huser luksusmerker som Gucci, Prada, Dior, Louis Vuitton og Rolex, stengte raskt ned lørdag ettermiddag. Butikkvinduene og dørene ble sikret med planker og beskyttende plater, og flere butikker ble på forhånd tømt for varer, skriver WWD.

Det skjer bare dager etter at butikkene åpnet dørene igjen etter å ha vært koronastengte i lang tid.

Varehuset Beverly Center i West Hollywood som huser flere store motehus hadde åpnet dørene fredag, men stengte helt ned lørdag. Dior og Louis Vuitton sine butikker i Atlanta og Oregon skal ha blitt plyndret torsdag natt under demonstrasjoner. Begge merkene stengte butikkene sine i Los Angeles lørdag.

Fra en butikk i San Francisco i helgen. Foto: Neal Waters/Anadolu Agency via Getty Images

«Make America Pay»

Lørdag ettermiddag ble Gucci sin stengte butikk på Rodeo Drive tagget ned med slagordet «Eat the rich», og demonstranter hadde klart å få hull på den beskyttende kryssfineren og begynt å gå løs på butikkvinduene, men ble stoppet av politiet.

Like etterpå ble en Alexander McQueen-butikk i samme område plyndret, og flere demonstranter skal ha stjålet med seg luksusvarer. Et av utstillingsvinduene ble tagget med slagordet «Make America Pay», skriver WWD.

På det populære utendørssenteret The Grove ble både en Nordstrom, Apple og en Ray-Ban-butikk plyndret. Også Maison Martin Margiela, adidas, Urban Outfitters, Dr. Martens og luksusvintage-butikken The Real Real ble frastjålet varer.

I en annen handlegate ble vinduene på en Marc Jacobs-butikk knust. Merket hadde ikke barrikadert vinduene sine, men hadde visstnok tømt butikken for varer. På vinduene som var intakte var det tagget «Fuck capitalism». «George Floyd» og «Sandra Bland» var tagget på butikkskiltet over inngangen.

View this post on Instagram

Beverly Hills nå @diet_prada @jennihoffner

A post shared by MELK & HONNING (@melkoghonning) on

Ikke bare i L.A

Tusenvis var samlet ute i gatene i Los Angeles lørdag kveld. Politiet mobiliserte hele politistyrken sin, på rundt 10.000 betjenter. Dette var første gang siden 1994 at hele styrken rykket ut.

– Dette er ikke lenger protester, dette er ødeleggelser, sa ordfører i Los Angeles Eric Garcetti samme kveld, ifølge WWD.

– Mens jeg ser disse kriminelle handlingene, tenker jeg på hva vi allerede går igjennom som en by. Selskapene som håper å gjenåpne, så hardt rammet av COVID-19. Selskapene som hadde gode odds, som håpet å kunne ønske kunder velkommen tilbake denne helgen, men som nå er stengte, ødelagte og plyndret.

I Chicago, San Francisco, New York (blant annet Rolex-butikken i Soho på Manhattan) og Minneapolis er butikker blitt nedtagget, plyndret og noen steder satt fyr på.

Foto: Neal Waters/Anadolu Agency via Getty Images

Fire politimenn i Minneapolis har fått sparken etter at en video viser at den ene, betjent Derek Chauvin, kveler George Floyd med kneet sitt i flere minutter. Den ubevæpnede, svarte mannen ligger på bakken i håndjern. George Floyd, som i videoen sier at han ikke klarer å puste, døde kort tid etter.

Derek Chauvin er siktet for uaktsomt drap. Politimannen har tidligere fått mer enn 10 klager. Hans tre kolleger er ennå ikke siktet.

George Floyd jobbet som vakt på en nattklubb i Minneapolis hvor Derek Chauvin jobbet sivilt, men det er ikke bekreftet at de kjente hverandre.

https://www.instagram.com/p/CA489q4jsz5/

Les også: Kommentar: – Korona kan også være gull verdt

Siste saker

Mest lest nå
Les mer