Norske motestudenter viser under NYFW

De norske motestudentene Daniel og Thanh viser under New York Fashion Week

– Det har ikke helt gått opp for meg at dette skjer meg.

Sesongens moteuker fortsetter, og nå er turen kommet til New York der den amerikanske moteuka så smått startet allerede tirsdag.

På programmet i en av verdens fremste motemetropoler står også to norske navn; Esmod Oslo-studentene Daniel Staff og Thanh Nguyen.

– Har ikke ord

Fra Daniel Staffs kolleksjon

– Å få muligheten til å vise min avgangskolleksjon åtte måneder etter at den først ble vist frem er helt fantastisk. Det er deilig å oppleve at en kolleksjon faktisk kan være relevant og spennende i en industri hvor alt hele tiden skal være nytt og ting går ut på dato på et blunk, sier Staff til Melk & Honning.

Det er under Flying Solo at de to norske motestudentene viser sine kolleksjoner under den amerikanske moteuka lørdag. Etter fem sesonger har den amerikanske plattformen for og av uavhengige motedesignere for alvor fått fotfeste på NYFW-programmet. Under forrige sesongs amerikanske moteuke viste de frem 63 merker fordelt på 333 antrekk på over 80 modeller. Publikum bestod av over 650 inviterte gjester – majoriteten fra New Yorks moteindustri.

– Jeg har ikke ord for hvor mye dette betyr for oss. Det å vise frem kolleksjonene med Flying Solo gir oss mulighet for å blomstre i motebransjen internasjonalt og hjemlandet, sier Nguyen.

– En milepæl

I samarbeid med Esmod Oslo avholder Flying Solo hvert år en konkurranse der to studenter får vise sine kolleksjoner under Flying Solo-visningen under NYFW.

Fra Thanh Nguyens kolleksjon

Tidligere har Esmod Oslo-tilknyttede Siri Sveen Haaland bak motemerket Black Rat og Torry Orderud bak Idiom vist gjennom samarbeidsprosjektet.

Denne gangen var det Staff og Nguyen som gikk av med seieren. De to ble valgt ut av et dommerpanel bestående av navn tilknyttet Flying Solo. Nå er de på plass i New York i god tid før visningen lørdag.

– Jeg gleder meg veldig! Dette blir en milepæl for min kolleksjon som er blitt vist under Esmod Oslos avgangsvisning, Esmods internasjonale show, Oslo Runway og nå New York Fashion Week, sier Staff.

– Det er veldig stort å få vise under en av verdens største motevisninger i New York sammen med over 60 andre designere. Jeg har oppnådd mye på kort tid fra å gå ut fra Esmod og avgangsshowet der til designkonkurranse i Italia, utstilling på Aker Brygge og Oslo Runway og nå moteuka i New York. Det har ikke helt gått opp for meg at dette skjer meg, sier Nguyen.

Får lærerskryt

– Det å kunne presentere under NYFW er en unik mulighet for studentene for å kunne eksponere sitt kreative univers på en internasjonal arena. Sammen med et tjuetalls andre skoler verden over er Esmod Oslo en del av den internasjonale moteindustrien som jobber kontinuerlig med å være oppdatert på trender og det som ‘rører seg’ i motenæringen. Både Daniel og Thanh har jobbet ulikt og har produsert flotte, relevante kolleksjoner som står godt både i Norge og i utlandet, sier Jon Amund Søfferud designlærer ved Esmod Oslo til Melk & Honning.

Han forteller at kolleksjonene til de to motestudentene ble vist allerede under Esmod Oslos avgangsvisning i juni i fjor og også under det internasjonale Esmod-møtet i Istanbul i oktober.

Mens Staff tidligere har vist sin kolleksjon under Designers in Oslo sin visning under Oslo Runway høsten 2018 har Nguyen vært blant de nominerte til den prestisjetunge Mittelmoda-konkurransen i Italia der hun vant Dondup-prisen for beste denim-kolleksjon. Staff holder i dag et internship som designer hos Holzweiler, mens Nguyen jobber som denim-designer hos Varner.

Hovedbilde: Daniel Gauslaa

Les også: Nesten helt til topps for norsk motestudent