Ali Akbari fikk en tredjeplass under Designers' Nest under moteuka i København

Nesten helt til topps for norsk motestudent

Men måtte ta til takke med en tredjeplass.

Forrige uke skrev Melk & Honning om KHiO-student Ali Akbari som var blant finalistene valgt ut av juryen til moteprisen Designers’ Nest under moteuka i København.

Prisutdelingen har som mål å hylle spesielt talentfulle og lovende designstudenter. Den arrangeres i samarbeid med de seks ledende nordiske designskolene, blant annet Kunsthøgskolen i Oslo. I år var første gang arrangementet ble gjennomført som en open call-prosess med ti finalister valgt ut av juryen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra KHiO var det Akbari og hans bachelor-prosjekt «Bacha posh» som ble valgt ut og som dermed representerte Norge.

Tredjeplass

– Gutter blir sett på som mer verdt enn jenter i afghansk kultur. Om det bare finnes døtre i en familie og ingen sønner, kan foreldrene velge ut en jente og gjøre henne til bacha posh, som betyr «kledd som en gutt» på dari. En bacha posh er en liksomsønn, en jente som for en tid får ta rollen som gutt i familien. Med bacha posh og den klassiske herredressen som utgangspunkt, undersøker jeg klærnes sosiale koder og hvordan de påvirker vårt syn på kjønnsroller og makt, sa Akbari om prosjektet.

Han ble tildelt en tredjeplass under forrige ukes prisutdeling.

Ali Akbari representerer KHiO på Designers' Nest
Ali Akbari. Foto: Anne Line Abotnes / KHiO.

Det var den finske motestudenten Henna Lampinen som stakk av med seieren med finske Tuuli-Tytti Koivula på andreplass. Begge fra Aalto University, School of Design i Helsinki, Finland.

– Åpner øynene våre

Om Akbari sier juryen, bestående av blant andre seniordesigner i Dior Homme Janosch Mallwitz og moteredaktør i Purple Magazine Naomi Itkes, følgende:

«Ali Akbaris prosjekt åpner øynene våre for afghanske kulturelle praksiser og kleskoder som ikke er kjent for oss i Vesten. I afghansk kultur kan familier med bare døtre bestemme seg for å gi en av døtrene rollen som sønn i en periode der hun både kler seg og fungerer som en gutt. Dermed får hun mer frihet frem til hun når ekteskapsalder og deretter blir tvunget tilbake til en kulturelt betinget kjønnsmal som er ny for henne. Ali introduserer et nytt lag til kjønnsnarrativet og viser et afghansk synspunkt hvor kjønnsroller blir tildelt uavhengig av biologi. Hans prosjekt viser lag av hybriditet der både klær og kjønn slås sammen. Med håndverk og skreddersøm tegner Ali et modig bilde som sier noe om hvordan klær kan fungere som verktøy for frihet».

Til Melk & Honning skriver Akbari i en sms: «Det føles bra å ha vært med på Designers’ Nest. Også med en tredjeplass ettersom konkurransen var hard. Alle hadde fortjent å vinne!».

Tidligere har blant andre KHiO-student Axel Enqvist stukket av med seieren under den danske moteprisen. Det samme har «This is It»-profil Elnaz Gargari.

Vinneren av Designers’ Nest mottar en pengepremie på 50,000 danske kroner for å utvikle og promotere hans eller hennes talent, en studietur til UEDA College of Fashion i Osaka i Japan samt en pop-up-utstilling i konseptbutikken Black Store i Købehavn. Alle finalistene får en invitasjon til å opprette sin egen profil på den Paris-baserte plattformen Eyes on Talent som knytter up and coming-designere sammen med bransjen. De tre vinnerne får også en feature i danske Elle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se deler av Ali Akbaris Designers’ Nest-visning her:

Hovedbilde via Designers’ Nest.

Les også: Kaller Ganni-visningen for «tonedøv»