Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Er det egentlig lov med makeup til bunad?

Bunad pluss sminke – er det en umulig match?

Vi spurte ekspertene.

Bunadsskjorta er nystrøken og sølvet pusset. Med hva med makeupen? Melk & Honning tok en prat med ekspertene for å få deres beste tips til nasjonaldagen.

– Hold det naturlig

Linn Linnea Jøssang Helgeland er stylist og makeupartist. Hun mener at makeup absolutt ikke er uforenelig med bunad, men tipser om å holde looken naturlig.

– Ha fokus på glødende hud og lett rouge. Litt markering med solpudder, men ikke for mye. Personlig liker jeg å ha røde lepper og hente opp en farge fra bunaden. Da er det fint med en naturlig look på øynene. Bruk en brynsgele med farge for å forme brynene. Er du ikke fan av røde lepper kan du bruke en farge som fremhever den naturlige leppefargen.

Linn Linnea Jøssang Helgeland.

– – – – Hva bør man ha i bunadsveska for å kunne friske opp makeupen i løpet av dagen – og kvelden?

– Noe til å friske opp leppene – en leppestift, leppepomade eller gloss. Liker du en matt look ville jeg tatt med pudderet. Eller blotting paper.

Og hvis man er så uheldig å få sminke på bunadsskjorta?

– På stell har en såpe som jeg bruker til alle flekker. Så lite husmor som jeg er så har jeg den alltid hjemme, og den har reddet meg mange ganger. Ellers er det lurt å bruke en foundation som ikke smitter av som for eksempel Lasting Performance Foundation fra Max Factor eller Jane Iredale Purepressed Foundation.

– Gå med så mye eller lite sminke som du vil

Tomas Erdis er offisiell makeupartist for Jane Iredale. Han mener alt er lov når det kommer til makeup – også til bunad.

– Man skal ha lov til å gjøre akkurat hva man vil. De normene og reglene vi kanskje fulgte før – de gjelder ikke. Man skal få være akkurat den man vil være. Det er helt i tråd med tiden. Det finnes ikke lenger en mal.

Erdis forteller at det er vanskelig å definere «en naturlig look», og mener man bør kunne gå med så lite eller mye sminke som man selv vil. Det samme gjelder farger.

– Begrep som dag- og kveldsmakeup er utdatert. Mer enn noensinne gjelder det å ha det gøy med sminke, sier han.

Tomas Erdis
Tomas Erdis

– Hva er en enkel go to-look for nasjonaldagen?

– Har du en fin hud ville jeg ha satt fokus på å få frem friskheten i huden samt blikket. Bruk highlighter, rouge og solpudder – eventuelt et produkt som har alle disse kvalitetene. Det kan du bruke i kinnene, på øyenlokkene og så videre. En øyenskygge i en frisk farge som fersken, bronse eller golden får frem blikket. Fullfør med svart eyeliner. Det er en typisk makeup som ikke trenger for mye touch-up utover dagen.

– Røde lepper er som å ha på hvite bukser

For en tommelfingerregel er ifølge Erdis at jo mindre makeup jo mindre touch-up – og omvendt.

– Jeg pleier å si at røde lepper er som å ha på hvite bukser. Du kan ikke sette deg ned på en hvilken som helst benk og tro det skal gå bra. En tyngre makeup krever dessuten mer utover dagen.

I bunadsveska tipser Erdis om å ha med produkter som enkelt kan freshe opp makeupen utover dagen og kvelden.

– Har du ikke leppestift på kan du ha med en leppepomade. Den kan også brukes for å fikse brynene. Skin Camilla Pihl har en genial lip balm med lett konsistens som smelter inn i leppene. Et kompaktpudder med speil er også smart. Jeg sverger til Jane Iredale sine. Har du plass kan du også ha med en eyeliner – for eksempel Bobbi Brown Long Wear Gel Eyeliner.

Hovedbilde via Vogue.

Les også: Influencerne elsker den, men er fantastistakken innafor?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer