Er det innafor med fantasistakk på 17. mai?

Influencerne elsker den, men er fantastistakken egentlig innafor?

– Så lenge man ikke kaller det bunad, er det greit for meg.

Bunaden er for mange det kanskje aller kjæreste plagget i garderoben til tross for at den gjerne hentes frem kun et par ganger i året- blant annet til nasjonaldagen. Den har lang tradisjon her til lands, går ofte i arv og er for et av våre fremste nasjonalsymbol å regne. Det gjør den også til gjenstand for debatt som for eksempel den årlige diskusjonen om utflagging av bunaden og også både festdrakten og den såkalte fantasistakkens inntog som et alternativ til den tradisjonsrike bunaden.

– Kan leve side om side

Eva Lie har designet fantasistakken i over 20 år, med navn som Jenny Skavlan, Annabel Rosendahl, Janka Polliani, Julie Bergan og Maria Mena på kundelisten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Eva og Marthe Lie designer fantasistakker
Eva og Marthe Lie. Foto: Øystein Thorvaldsen

– Vi har valgt navnet fantasistakk for å tydeliggjøre at dette ikke er en bunad, men at den er i tråd med tradisjonene våre, sier Marthe Lie til Melk & Honning.

Sammen med sin mor driver hun merket som har laget stakker og drakter inspirert av norsk folkehistorie i over 20 år. Eva Lie har også designet Hundreårsdrakten og Jubileumsdrakten for Oslo.

– Folkedraktene som man tidligere brukte til hverdags, helg og høytid hadde mange forskjellige uttrykk og spenstige mønstre. De kom opprinnelig fra middeleuropeisk mote fra 1700- og 1800-tallet. Klestradisjonen begynte å dø ut rundt 1850, sier hun og fortsetter;

– Men takket være nasjonalromantikken og dens interesse for folks kleskultur og det særegne norske fikk folkedraktene nytt liv. Det la grunnlaget for vår tids bunader, også kalt festdrakter. Bunader er dermed i hovedsak ganske nye, fra rundt 1900-tallet. Man ønsket å ivareta de gamle draktene og hente opp det autentiske og norske, men bare noen få bunader har direkte overføring fra folkedraktene, forteller Lie.

Hun understreker at en fantasistakk ikke nødvendigvis er rimeligere enn en bunad, for bak ligger det samme håndverket, og hver stakk og drakt lages individuelt.

– Våre kunder kan ha bunad fra før og ønsker en fantasistakk eller to i tillegg, slik at man kan veksle på til ulike anledninger. Vi har også kunder som synes det er rart å skulle kjøpe en bunad man ikke har tilhørighet eller eierskap til og de som ønsker et eget uttrykk.

Lie mener vi har gått fra bunadsangst til bunadsglede, og tror det er plass til både bunaden og fantasistakken.

– Det er klart man kan være skeptisk til om man beriker eller ødelegger en tradisjon. Vi opplever at mange synes det er mer befriende nå enn det kanskje har vært tidligere da «bunadspolitiet» gjerne ble oppfattet som noe strengt og negativt. Nå opplever vi at man har gått fra bunadsangst til bunadsglede, og håper at bunaden og fantasistakken kan leve side om side og heller utfylle enn utkonkurrere hverandre, avslutter hun.

– Frihet til å velge det man selv liker

– Jeg har en bunad fra Buskerud som jeg fikk til konfirmasjonen min og som jeg er superfornøyd med. Men med det kreative motehjertet mitt så synes jeg det så utrolig spennende ut å kunne utvikle et eget unikt design. Jeg ble inspirert av å se at det var mulig, og fikk rett og slett lyst til å lage min egen fantasistakk. Den ble for meg et tillegg til bunaden min, forteller influencer Annabel Rosendahl til Melk & Honning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har fått sin fantasistakk designet hos Eva Lie, og har selv tatt del i hele designprosessen fra idé til ferdig produkt.

– Forkleet mitt er håndbrodert og kjøpt på et indisk marked. Det er i utgangspunktet ikke et typisk forklestoff, men et mykt sjal som jeg så liggende i studioet til Eva Lie, og som jeg ble helt forelsket i.

https://www.instagram.com/p/Bi4-itllFQ_/

Hva tenker du bunadspolitiet ville ha sagt?

– Fantasistakken er ikke en bunad, men et alternativ og noe man ønsker å pynte seg med. Stakk er et begrep som kan brukes om både bunad og festdrakt. Det er mange som ikke har bunad og som velger å bruke kjole eller en pen dress. Jeg synes egentlig ikke at bunadspolitiet har noe å komme med i denne saken. Man skal ha frihet til å velge det man selv liker. De fleste velger bunad som har lang tradisjon, og jeg har jo selv en som jeg elsker. Det betyr at jeg kan variere mellom bunad og festdrakt til 17. mai, dåp og andre anledninger.

– Noe helt annet enn en bunad

Siri Sveen Haaland er daglig leder i Norges bunadshåndverkere, tidligere Bunadspolitiet
Siri Sveen Haaland.

– Jeg synes fantasistakken er et godt alternativ til bunad, sier Siri Sveen Haaland til Melk & Honning.

Hun er initiativtaker til Norges Bunadshåndverkere, tidligere Bunadspolitiet. Hun er også femte generasjon i familien Sveen som har sydd bunader siden 1897, i tillegg til å drive Sidserk Systue med sin mor. Haaland står også bak det norske motemerket Black Rat.

– Det er ikke alle som har råd til en godkjent bunad. Festdrakter er gjerne lavere priset enn vanlige bunader, blir produsert med konfeksjonssøm og er noe helt annet enn en bunad. Det finnes nok mange varianter av de også, fra de rimelige solgt på Coop Obs til Eva Lie sine fantasistakker. Så lenge man ikke kaller det bunad, er det greit for meg.

Er det problematisk at man tar noe tradisjonelt og gjør endringer ved å tilføre elementer fra andre kulturer?

– Det er jo nettopp derfor det kalles fantasistakk. Her er det fri fantasi. Spesielt til barn er fantasibunader og festdrakter topp.

– Det fineste plagget jeg har i garderoben

– Etter at bunaden min ble stjålet for noen år siden hadde jeg lyst på en ny. Men jeg syntes det var vanskelig fordi jeg ikke følte noen spesiell tilhørighet til noen by, så jeg bestemte meg for å anskaffe meg en fantasistakk. Jeg hadde lenge siklet på Eva Lies design fordi hun lager fantastiske kreasjoner, forteller influencer Janka Polliani til Melk & Honning.

– Jeg elsker at fantasistakken min er lagd av gamle materialer og at det er fokus på gjenbruk. Jeg har til og med en gammel sari til forkleet på stakken. I år har jeg valgt å skifte bluse, og liker at jeg kan fornye den med nye elementer år etter år.

https://www.instagram.com/p/BUJL2KLATec/
Janka Polliani i sin fantasistakk. Melk & Honning gjør oppmerksom på at stakken på bildet har Polliani fått sponset av Eva Lie.

– Jeg får alltid masse komplimenter når jeg bruker stakken, og det virker som at stadig flere er åpne for fantasistakk som festantrekk. Hvorfor skal ikke jeg kunne bruke en fantasistakk på for eksempel 17. mai? Det er det fineste plagget jeg har i garderoben, og jeg er kledd til fest. For de som ikke føler tilhørighet eller ikke klarer å velge en bunad, er dette et fantastisk alternativ. Jeg synes det er gøy å se flere festdrakter, og går heller for det enn en Telemarksbunad som jeg synes er fin, men som jeg ikke føler noen tilhørighet til.

Hovedbilde: Eva Lie Design av Trine Hisdal. Modell: Marianne Haugli

Les også: Dette skjer i Oslo på 17. mai