Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Amal Clooney som gjest i bryllup
Bilde via Getty Images

Skal du i bryllup i sommer?

Få ekspertenes beste tips til hvordan du bør kle deg.

Sommeren er høytid for bryllup, og det med god grunn. For hva er vel egentlig bedre enn sol og varmt vær (forhåpentligvis), blomstrende hager og duften av syriner når man skal feire kjærligheten?

Som gjest i bryllup kan den berømte kleskoden være kinkig å knekke. Vi har tatt en prat med to eksperter for å få deres beste råd til bryllupsgjesten – og ikke minst hva sommerens trender på bryllupsfronten er.

– Ikke prøv å konkurrere med bruden

Hilde Hagen driver Whitestory & Friends
Hilde Hagen. Foto: Whitestory

– Det aller beste er å ha på seg en kjole man føler seg vel i. Det skinner igjennom hvis man ikke er komfortabel. En kjole som man kan slippe seg løs i på dansegulvet uten å være redd for at ikke alt sitter der det skal, forteller Hilde Hagen i Whitestory & Friends til Melk & Honning.

Whitestory & Friends er kjolebutikken med showroom på Frogner som begynte med brudekjoler i 2015, men som siden er blitt minst like kjent for sine vakre kjoler til bryllupsgjestene. I dag selger merket utelukkende selskapskjoler for ulike begivenheter.

– Det er veldig mange brudepar som vil ha en litt uformell stemning i bryllupet sitt, og derfor blir sommerfarger og blomster også ofte godt mottatt. Det blir så fint og livlig på bilder. Duse farger kan fort ta fargen fra ansiktet, så i hvert fall tidlig på sommeren er farger som er litt klarere ofte mer kledelig.

Hva bør man unngå?

– Ikke prøv å konkurrere med bruden. Verken med helt lys farge som kan oppfattes som hvit, eller med ekstrem utringning. Det er også viktig å lese innbydelsen riktig, slik at du ikke er den eneste som kommer i kort kjole.

Gult er kult i bryllup

Selvfølgelig ønsker man å se finest mulig ut når man skal i et bryllup. Men Hagen mener at det er et par farger man absolutt ikke bør gå i.

– Svart, hvitt og rødt har lenge vært fy fy. Det kommer selvfølgelig an på kjolen og om den har mønster på seg, da kan det fungere, i hvert fall for svart og hvitt. Rødt burde man nok alltid unngå, selv med mønster, sier hun og fortsetter;

– Vi har sett at bruden i en del land også velger hvit kjole til forlovere og brudepiker, så etter avtale med bruden vil jeg si at alt egentlig er lov. Men denne trenden har ikke slått helt an i Norge, i alle fall ikke enda.

Er det noen spesielle trender som gjelder denne sesongen?

– Gult! Jeg tror mange fikk øynene opp for gult da Amal Clooney så helt fantastisk ut i gul kjole i bryllupet til Meghan og Prins Harry i fjor. Vi har hatt en kjempeøkning av gult i butikken vår. Ellers er grønt en farge som går igjen, både lys oliven, flaskegrønt i fløyel, mørk oliven og mørkegrønt. Gul og grønn-nyanser er også bestselgere blant forlovere og brudepiker hos oss.

– Lov å spørre brudeparet

Stylist og motekonsulent Marte Dahlgren
Marte Dahlgren.

– Først og fremst må kleskoden følges. Er du usikker, så spør noen. Det er viktig å ta hensyn til brudeparets ønsker. Jeg synes duse toner er penest i bryllup, så man ikke stikker seg ut og heller lar brudeparet skinne, sier stylist Marte Dahlgren til Melk.

– Husk å kle deg etter omgivelsene, slike enkle ting som å dekke til skuldrene om du er i en kirke, eller droppe de tynneste hælene om det er hagefest. Hvis det er supervarmt vil jeg faktisk anbefale mannlige gjester å ta med seg en ekstra skjorte. På den måten kan man enkelt ta på seg en ny, fresh skjorte istedenfor å sitte i den som er gjennomsvett, når man – etter at brudgommen har gjort det samme – endelig kan kaste jakka.

Hva bør man unngå?

– Sort er i teorien no-go i bryllup, men det er lov å spørre brudeparet, for de bestemmer. Rødt er også en skummel farge, ettersom det fra gammelt av skal hentyde at du har «vært med» en i brudeparet. Men igjen, dette er gamle regler, så jeg ville heller enkelt dobbeltsjekket med paret selv hva de ønsker, sier hun og legger til;

– Jeg synes smakfullt er et viktig stikkord i bryllup. Unngå det aller mest sexy og la romantikken vinne akkurat denne dagen. Hvitt, med mindre det er en del av kleskoden, er selvsagt ikke ok.

Gå for 70-tallet i sommerens bryllup

Hvilke trender mener Dahlgren man kan la seg inspirere av til bryllup i sommer?

– I sommerbryllup er mye lov, og det beste er at det er enkelt å finne kjoler man kan bruke igjen til andre anledninger. Style den med høye hæler og noen store øredobber til bryllupet, og sneakers og en denimjakke til venninnekveld senere.

Whitestory & Friends selger blomsterkjoler til bryllup
Whitestory & Friends. Foto: Rasmus Johansson

– Akkurat denne sesongen står 70-tallet sterkt, og det er mye fine sitrusfarger som gult, grønt og oransje i butikkene som det er verdt å investere i. Mønster-miks er også superhot og du kan mikse de klassiske vakre blomsterprintene som kommer år etter år med andre mønstre for en ekstra piff på antrekket.

Er du en av de som ender opp med å kjøpe en kjole du aldri bruker igjen, har Dahlgren råd å komme med.

– Jeg ser ofte at man kjøper antrekk til bryllup og store anledninger som bare brukes denne ene gangen. Derfor anbefaler jeg å stikke innom Fjong og heller leie en kjole til anledningen.

– Alternativt så sitter alltids venninner på kjoler de har kjøpt til tilsvarende anledninger og brukt kun én gang, som du helt sikkert kan låne.

Ønsker du ikke å gå i kjole, har hun et godt tips til bryllupsantrekket.

– Lekre buksedrakter er også lov til bryllup, og det er mange å velge mellom denne sesongen.

Rød tråd mellom skoene og vesken

Når det meste av antrekket er i boks for den store dagen, hvordan bør tilbehøret være?

Hilde Hagen i Whitestory & Friends forteller at hvite, nude og metalliske sko som regel fungerer til alle kjoler. Det samme gjør klassiske pumps, sandaler med høy hel eller med stropper som det finnes masse av i butikk nå.

– Føttene kan bli slitne etter en hel dag, derfor kan det være et triks å ha med et par lavere dansesko i vesken, det pleier jeg å gjøre selv. Wedges eller sko med kilehæl kan være superfint og hakket mer behagelig. Mange bryllup har store deler av dagen på grus eller gress, og da er kilehæl helt prima.

– Ellers er det veldig fint å ha en rød tråd mellom skoene og vesken. Når det gjelder smykker, synes jeg et par chunky øredobber alltid er kult!

Dahlgren mener tilbehør har mye å si for antrekket, og at man enkelt kan forandre en kjole man har brukt tidligere ved å endre på tilbehøret.

– Hårpynt er den store trenden for sommeren, og du finner masse å velge i butikkene. Gå bananas med hårspenner eller velg en gøyal hårbøyle som matcher antrekket. Perler er tilbake for fullt, og det er lekkert til bryllup. Vil du kjøpe noe kult du kan bruke over lengre tid, er det fantastisk mye bra norsk smykkedesign om dagen verdt å investere i. Annie Berner og Romanin for å nevne noen.

– Ellers bugner butikkene over av gøyale store øredobber som kan piffe opp antrekk, men ikke overdriv- når det kommer til smykker er det ofte best å fokusere på en ting så det ikke blir rotete.

Hva med vesken og skoene?

– Velg en mindre veske til pentøyet, håndholdt veske er alltid lekkert. Av sko er igjen det viktigste å tenke på omgivelsene og underlaget. Er du ikke en kløpper på høye hæler, så dropp det. Det viktigste er å være komfortabel og glad, og det finnes mange pene flate eller lavere sommersandaler.

Les også: & Other Stories teamer opp med svensk smykkeyndling

Siste saker

Mest lest nå
Les mer