Kampen mot rasisme: Hva kan vi i Norge gjøre?

Foto: Hannah Peters/Getty Images

Black Lives Matter: Hva kan vi i Norge gjøre?

Tips til deg som vil bidra, men kanskje ikke vet hvordan.

Drapet på George Floyd ryster en hel verden, og har skapt voldsomme reaksjoner. Vi i Melk & Honning og 730 tar avstand fra systematisk rasisme, og fordømmer uretten og urettferdigheten som har pågått og fortsatt pågår.

Gjør du det samme, men er usikker på hvordan du kan bidra? Her er noen tips som kan hjelpe deg på veien:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik kan du bidra:

– Det finnes faktisk mange måter man kan bidra som enkeltperson, forteller seniorrådgiver ved Antirasistisk senter, Vivian Brattsti Sørensen til Melk & Honning og 730.

– Først og fremst ved å alltid reagere når man oppfatter at noen er utsatt for diskriminering, rasisme og urettferdighet.

– Folk med majoritetsbakgrunn kan lese seg opp og bli mer bevisst sine hvite privilegier. Man kan støtte organisasjoner som aktivt jobber mot rasisme, eller melde seg frivillig til organisasjonsarbeid, for eksempel ved Antirasistisk Senter.

– Vis støtte

– Man kan reagere når myndighetspersoner driver med etnisk profilering (for eksempel tollere, politi, og sikkerhetsvakter), når våre politikere ytrer seg rasistisk, når familie, venner eller bekjente opptrer rasistisk.

– Og så kan man selvfølgelig gjøre det enkleste av alt, ved å vise sin støtte i sosiale medier, og å delta i digitale og fysiske markeringer og demonstrasjoner, avslutter hun.

Demonstrasjon til minne for George Floyd for Black Lives Matter i West Hollywood (Kent Nishimura/Los Angeles Times/Getty)
Demonstrasjon for å markere George Floyd og Black Lives Matter i West Hollywood (Kent Nishimura/Los Angeles Times/Getty)

Influencer: – Hev stemmen

Influencer og samfunnsdebattant Nastaran Marie Kowkabi mener dugnaden mot rasisme begynner i den innerste kretsen.

– Det begynner ved middagsbordet. Det begynner i vennegjengen. På jobben. Du kan ikke være anti-rasist, og være stille når du hører noen si noe på bekostning av andres religion, hudfarge eller etnisitet. I Norge har vi i alle år lært at «den som tier samtykker». Vil du virkelig samtykke til at noen bruker N-ordet om noen andre på bussen, eller når noen blir behandlet urettmessig?

Hun mener det viktigste i kampen mot rasisme er kunnskap.

– Les artikler og bøker. Følg @bhmnorway. Sett spørsmålstegn ved hvorfor du er i et #AllWhitePanel bestående av kun hvite. Hvor er minoritetene? Legg press på arrangører, utfordre arbeidsgiver, kolleger og menneskene rundt deg. Si ifra – for selv om vi har ytringsfrihet betyr ikke det at man kan eller bør si hva som helst. Og ikke minst; Ikke be om å bli educated; educate yourself!

Demonstrasjon til minne for George Floyd for Black Lives Matter i London (Dan Kitwood/Getty)
Demonstrasjon for å markere George Floyd og Black Lives Matter i London (Dan Kitwood/Getty)

Tipser om nettside

– Jeg vet også at BHM Norway, i samarbeid med en rekke fagpersoner, holder på å lage en nettside med informasjon til deg som vil vite mer. Her kan du både lære mer om hva du kan gjøre for å bidra eller også få hjelp til å håndtere følelser og traumer som dette vekker og som du kanskje sliter med å håndtere på egenhånd. Følg med på blackhistorymonthnorway.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nastaran oppfordrer alle til å signere dette oppropet for å kreve rettferdighet for George Floyd, samt dette fra Amnesty International.

I tillegg anbefaler hun følgende ressurser for deg som vil vite mer:

Hvite kvinners tårer av Muna Jibri

White Fragility av Robin Diangelo

So you want to talk about race av Ijeoma Oluo

Why I’m no longer talking to white people about race av Reni Eddo-Lodge

How to be an antiracist av Ibram X

When they see us (film)

The hate U give (film)

13th (film)

For life (film)

Tips fra viralt Instagram-innlegg: 

Plattformen Flyt Frem delte søndag et innlegg rettet mot hvite nordmenn som har fått mye oppmerksomhet på Instagram. 

Kvinnene bak kontoen forteller 730.no og Melk & Honning at det norskspråklige innlegget har blitt delt over 9000 ganger. 

View this post on Instagram

Hva kan vi som individer, her i Norge, gjøre angående drapet av George Floyd? Mye ! Sveip til høyre for flere forslag og ressurser 👉🏼 • • Vi håper dette kan være til hjelp. Har du noen innspill ? Del gjerne i kommentarfeltet under 👇🏼 • • • ❗️UPDATE – Minnesota Freedom Fund har annonsert at de har fått nok donasjoner og oppfordrer at donasjoner blir sendt i retningen: Black Visions Collective, Reclaim the Block, Northstar Health Collective, Brooklyn Bail Fund, Peoples City Council Freedom Fund. – For å signere på amerikanske kampanjer, blant annet Color of Change sine kampanjer, bruk f.eks NYC sin zip code: 10001 • • Innlegget er inspirert av @das.penmann #justiceforgeorgefloyd #stoprasisme

A post shared by Flyt Frem – Fornyet Forståelse (@flytfrem) on

Posten er inspirert av den skotske 20-åringen Das Penman, som skrev et lignende innlegg om hvordan hvordan hvite briter kan hjelpe. 

View this post on Instagram

Hello 🤍 I asked on my stories if anyone would be interested in some pointers on how people in the UK can respond to the murder of George Floyd in Minneapolis and overwhelmingly the answer was yes. This is just a small collection of ways you can take action. I would like to make it clear that I’m not an authority on this issue and the people to turn to and follow are the people mentioned throughout the post. This is simply a way of summarising small steps you can take if you’re feeling as useless as I am at the moment. We can always do more. These are some of the ways. EDIT: you can email the county office at citizeninfo@co.hennepin.mn.us 🤍 EDIT 2: I have been alerted that Robin Diangelo is not a person to support. I apologise for including her in the list of recommended books and she will not be promoted on my page.

A post shared by Das 🦎 she/her (@das.penman) on

Kathrine og Karoline fra Flyt Frem forteller at mange setter pris på konkrete tiltak på norsk. 

– Responsen på innlegget har vært i største grad positiv, og den mest gjennomgående tilbakemeldingen er at mange synes det er bra ned konkret informasjon på norsk, retten mot den norske majoritetsbefolkningen. Det er viktig å understreke at hva som skrives om i dette innlegget er det flere andre med minoritetsbakgrunn og organisasjoner som har snakket om over lang tid, sier de til 730 og Melk & Honning. 

Flyt Frem anbefaler følgende bøker for deg som vil vite mer: 

White Fragility av Robin Diangelo
Why I No Longer Talk To White People About Race av Reni Eddo-Lodge
Me and The White Supremacy av Layla F. Saad
Natives: Race and Class in the Ruins of Empire av Akala 
Eg snakkar om det hele tida av Camara Lundestad Joof 
White Tears av Hari Kunzru 

Flyt Frem anbefaler disse Instagram-kontoene:

 @rachel.cargle, @theandrehenry, @nowhitesaviours, @laylafsaad, @idaevita, @minorg_, @bhmnorway, @monachalabi 

Andre ressurser: 

  • antirasistisksenter.no
  • Fafo sin rapport «Holdninger til diskrimering, likestilling og hatprat i Norge»
  • Regjeringens handlingsplan mot rasisme og diskriminering på grunn av etnisitet og religion 2020-2023

Andre ting du kan gjøre:

Bli med i en fredelig demo
Oslo:
Hva kan vi i Norge gjøre i kampen mot rasisme?

Fredag 5. juni arrangerer African Student Association ved UiO og Arise (African Youth in Norway) en fredelig demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo. 

«Bli med den 05.06.20 klokken 16 – 18 når vi demonstrerer foran USAs ambassade i Oslo for å vise solidaritet for alle ofre for rasistisk motivert politivold i USA samt verden over og for alle svarte mennesker som har vært og er ofre for raseprofilering i Norge. Det vil bli opprop og appeller på stedet, men dette er en fredelig demonstrasjon – vi kaster INGEN gjenstander på ambassadens bygg eller tilsatte ved ambassaden», skriver de blant annet. 

I skrivende stund har nesten 30 000 meldt sin interesse for Facebook-arrangementet. Du kan lese mer om det her.

Online:

Rødt Oslo Solidaritet i samarbeid med Antirasistisk og minoritetspolitisk utvalg i Rødt inviterer til online kampanje.

«Plakatmarkering til støtte for demonstrantene i USA som protesterer mot konstant rasistisk politivold mot afroamerikanere. Hele verden bevitnet drapet på George Floyd som fant sted i Minneapolis. Denne episoden føyer seg i rekken av utallige drap på uskyldige afroamerikanere. Det er på tide at vi står sammen og protesterer mot dette. Altfor lenge har helt uskyldige melaninrike mennesker blitt drept på bakgrunn av deres hudfarge, våpentilgjengelighet, rasisme i politiet og systematisk rasisme i samfunnet generelt», skriver de og oppfordrer til å lage plakater og paroler, legge ut selfier og/eller bilder av plakat eller parole. Du kan lese mer her.

Bergen:

Fredag 5. juni inviterer Way Forward – Bergen og Innvandrernes Landsorganisasjon – INLO til en fredelig demonstrasjon mot rasistisk motivert politivold i USA og verden over. Oppmøte er kl. 16 på festplassen i Bergen.

«Rasisme må ta slutt. George Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery, Walter Scott, Christopher Kearney, Treyvon Martin, Eric Garner, Tamir Rice, Bettie Jones, er noen av mange ofre for rasistisk motivert politivold som har endt med mord. Dette er maktmisbruk av politiet på rasistisk grunnlag», skriver de blant annet.

For å vise solidaritet for alle ofre av rasisme starter markeringen med ett minutts stillhet på festplassen.

Trondheim:

Tirsdag 16. juni er det markering for George Floyd i Trondheim.

«Vi må stille oss i solidaritet nå! Tiden for planlegging er over – vi må samle stemmer, NÅ», skriver arrangørene blant annet.

Mer info her.

Gi et bidrag og/eller signer opprop

Nettplattformen Flyt Frem oppfordrer nordmenn til å donere penger og skrive under på opprop. De ber folk om å oppsøke informasjon om situasjonen i USA, men også å lese seg opp på rasisme i Norge. Det neste punktet er å spre kunnskap til de rundt deg.

Ekstra tips fra plattformen:

Vil du signere en amerikansk underskriftskampanje kan du bruke en vilkårlig amerikansk zip code, for eksempel 10001 (New York City). 

Som mange andre har de anbefalt donasjoner til Minnesota Freedom Fund. Organisasjonen opplyser nå at de har fått nok donasjoner, og ber folk om å i stedet donere til Black Visions Collective, Reclaim the Black, Northstar Health Collective, Brooklyn Mail Fund, Peoples City Council Freedom Fund. 

Du kan også støtte antirasistisk senter her hjemme i deres arbeid mot diskriminering, fordommer og hat. Det kan du gjøre ved å dele denne artikkelen – eller ved å gi en gave her.

Her finner du en oversikt over hvordan du kan hjelpe. Den oppdateres fortløpende. Du kan finne en rekke internasjonale opprop verdt å signere her og ulike formål å donere til her.

Her er en link til flere ressurser.

Har vi glemt noe? Tips oss gjerne!

Les også: Slik støtter motebransjen opp om Black Lives Matter