Hva er vel bedre enn drinker som smaker jul?
Man trenger ikke å dra på bar for å nyte deilige drinker i julen – selv om det gjerne smaker enda bedre når du får de servert i lekre glass med litt koselig bakgrunnsstøy. Men om du er glad i å prøve deg på spennende drinker hjemme i fred og ro, eller vil imponere gjestene du har invitert i julen – er det bare å lese videre.
Vi har spurt to bartendere om deres beste tips til drinker som passer godt i julen, og som man får til å lage selv hjemme.
Mr. Bardot
– Dette er en signaturcocktail som spiller på det klassiske i julen. Krydderet, de runde tonene og smaker med god lengde, sier Mikael Johansson, daglig leder hos Bar Bardot til Melk & Honning.
– Dette er en gjenganger i bestillingene vi får på denne årstiden. Cocktailer med fyldigere smak som gjerne har kryddertoner som kardemomme og kanel. Dette blir en naturlig kontrast fra det vi opplever på sommertider da smakene ofte skal være lette.
Dette trenger du:
20 ml mørk rom
20 ml appelsinlikør eller sitruslikør
4 dash kardemommebitter
20 ml røkt whisky
Slik gjør du:
Rør med isbiter i et rørglass (NB! skal ikke shakes).
Sil over i et whiskyglass med én stor isbit oppi.
Pynt med appelsinzest (det ytterste laget av appelsinskallet).
Bardini
– Dette er en klassisk vintercocktail som fungerer som en pre-drink, men også etter julemiddagen hvis du ikke orker riskrem til dessert. Denne drinken gir deg derfor en liten oppkvikker fra den ferske espressoen, samtidig som den gir deg litt sødme fra vaniljen. For ikke å nevne marshmallowen, sier Johansson.
– Folk flest vil nok dra kjensel på drinken fra en Espresso Martini, men i vår tolkning har vi vanilje og flambert marshmallow for å sette tonene i drinken. På denne måten balanserer vi kaffe og sødme på en god måte.
– Dette blir nok en klassiker på Bardot i julen, og er vel så enkel å lage hjemme!
Dette trenger du:
20 ml vodka
20 ml kaffelikør
40 ml espresso
20 gr sukkersirup med vaniljesmak eller sukkerlake med ekte vanilje
Slik gjør du:
Shake med isbiter.
Sile over i cocktailglass.
Pynt med en lettgrillet marshmallow.
Johannes Tårnesvik Sæterbø hos cocktailbaren Svanen deler oppskriften på en gløgginspirert drink.
– Alle ingrediensene er ingredienser de fleste enten har eller har tilgang til i julen. Den er også enkel å lage i store mengder så man slipper å lage én og én drink til gjestene sine, sier han til Melk & Honning.
– De fleste er allerede kjent med gløgg, så her er en liten vri på den klassiske gløggen med en fruktig dessertvri!
Dette trenger du:
100 ml rødvin
50 ml bjørnebær- og kryddersirup
Røkt fløtelokk
Stjerneanis til pynt
Dette trenger du til bjørnebær- og kryddersirup:
2 dl rødvin
2 dl demerarasukker
5 stk nellik
2 stk stjerneanis
1 stk vaniljestang, delt i to og renset
4 tørkede laurbærblad
2 stk kanelstenger
6 riv med muskatnøtt
10 stk rosa pepper
1 sitron
10 stk frosne bjørnebær
1 lime
1 appelsin
Slik gjør du:
Ha sukker, skall fra én lime, skall fra én sitron og skall og juice fra én appelsin i en kasserolle. Varm den forsiktig og opp tilsett deretter rødvinen.
Knus alt krydder og ha det i kasserollen. Gi miksen et kjapt oppkok mens du rører i 10 sekunder. Skru ned varmen og rør rundt i sirupen i et par minutter på lav varme. Skru av varmen, ha i bjørnebærene, ha lokk på kasserollen og la den stå i 15 minutter og infusere.
Sil så av sirupen med en kjøkkensil. Det er nå en veldig potent sirup som vil fungere som en super smaksbase til gløggen.
Fløtelokk: pisk 100 ml fløte med 5 ml røkt whisky til den har en tykk konsistens.
Bland rødvin og sirup i riktig blandingsforhold og varm den forsiktig opp. Man vil ikke varme den for mye og koke bort alkoholen. Topp forsiktig med fløtelokk og stjerneanis.
Les også: 6 nye julefilmer du kan streame nå
