Bartendernes tips til drinker du kan lage i julen

Publisert:

Del innlegg:

Hva er vel bedre enn drinker som smaker jul?

Man trenger ikke å dra på bar for å nyte deilige drinker i julen – selv om det gjerne smaker enda bedre når du får de servert i lekre glass med litt koselig bakgrunnsstøy. Men om du er glad i å prøve deg på spennende drinker hjemme i fred og ro, eller vil imponere gjestene du har invitert i julen – er det bare å lese videre.

Vi har spurt to bartendere om deres beste tips til drinker som passer godt i julen, og som man får til å lage selv hjemme.

Mr. Bardot

Bartendernes tips til drinker du kan lage i julen

– Dette er en signaturcocktail som spiller på det klassiske i julen. Krydderet, de runde tonene og smaker med god lengde, sier Mikael Johansson, daglig leder hos Bar Bardot til Melk & Honning.

– Dette er en gjenganger i bestillingene vi får på denne årstiden. Cocktailer med fyldigere smak som gjerne har kryddertoner som kardemomme og kanel. Dette blir en naturlig kontrast fra det vi opplever på sommertider da smakene ofte skal være lette.

Bartendernes tips til drinker du kan lage i julen
Mikael Johansson. Foto: Privat

Dette trenger du:

20 ml mørk rom

20 ml appelsinlikør eller sitruslikør

4 dash kardemommebitter

20 ml røkt whisky

Slik gjør du:

Rør med isbiter i et rørglass (NB! skal ikke shakes).

Sil over i et whiskyglass med én stor isbit oppi.

Pynt med appelsinzest (det ytterste laget av appelsinskallet).

Bardini

– Dette er en klassisk vintercocktail som fungerer som en pre-drink, men også etter julemiddagen hvis du ikke orker riskrem til dessert. Denne drinken gir deg derfor en liten oppkvikker fra den ferske espressoen, samtidig som den gir deg litt sødme fra vaniljen. For ikke å nevne marshmallowen, sier Johansson.

Bartendernes tips til drinker du kan lage i julen

– Folk flest vil nok dra kjensel på drinken fra en Espresso Martini, men i vår tolkning har vi vanilje og flambert marshmallow for å sette tonene i drinken. På denne måten balanserer vi kaffe og sødme på en god måte.

– Dette blir nok en klassiker på Bardot i julen, og er vel så enkel å lage hjemme!

Dette trenger du:

20 ml vodka

20 ml kaffelikør

40 ml espresso

20 gr sukkersirup med vaniljesmak eller sukkerlake med ekte vanilje

Slik gjør du:

Shake med isbiter.

Sile over i cocktailglass.

Pynt med en lettgrillet marshmallow.

Bartendernes tips til drinker du kan lage i julen
Hva med å lage en Espresso Martini med en vri? Foto: Instagram/ @bardotoslo

Johannes Tårnesvik Sæterbø hos cocktailbaren Svanen deler oppskriften på en gløgginspirert drink.

– Alle ingrediensene er ingredienser de fleste enten har eller har tilgang til i julen. Den er også enkel å lage i store mengder så man slipper å lage én og én drink til gjestene sine, sier han til Melk & Honning.

– De fleste er allerede kjent med gløgg, så her er en liten vri på den klassiske gløggen med en fruktig dessertvri!

Johannes Tårnesvik Sæterbø. Foto: Svanen

Dette trenger du:

100 ml rødvin

50 ml bjørnebær- og kryddersirup

Røkt fløtelokk

Stjerneanis til pynt

Dette trenger du til bjørnebær- og kryddersirup:

2 dl rødvin

2 dl demerarasukker

5 stk nellik

2 stk stjerneanis

1 stk vaniljestang, delt i to og renset

4 tørkede laurbærblad

2 stk kanelstenger

6 riv med muskatnøtt

10 stk rosa pepper

1 sitron

10 stk frosne bjørnebær

1 lime

1 appelsin

Gløgg med en vri høres ikke feil ut! Foto: Svanen

Slik gjør du:

Ha sukker, skall fra én lime, skall fra én sitron og skall og juice fra én appelsin i en kasserolle. Varm den forsiktig og opp tilsett deretter rødvinen.

Knus alt krydder og ha det i kasserollen. Gi miksen et kjapt oppkok mens du rører i 10 sekunder. Skru ned varmen og rør rundt i sirupen i et par minutter på lav varme. Skru av varmen, ha i bjørnebærene, ha lokk på kasserollen og la den stå i 15 minutter og infusere.

Sil så av sirupen med en kjøkkensil. Det er nå en veldig potent sirup som vil fungere som en super smaksbase til gløggen.

Fløtelokk: pisk 100 ml fløte med 5 ml røkt whisky til den har en tykk konsistens.

Bland rødvin og sirup i riktig blandingsforhold og varm den forsiktig opp. Man vil ikke varme den for mye og koke bort alkoholen. Topp forsiktig med fløtelokk og stjerneanis.

Les også: 6 nye julefilmer du kan streame nå

Siste artikler

Kjendisinvestor investerer i Lululemon

Den amerikanske investoren Michael Burry, best kjent fra filmen The Big Short og for sin rolle i å...

6 trender vi ser overalt akkurat nå

Fra catwalkene i Paris til gatene i Oslo - denne sesongen handler mote om varme, volum og tekstur....

Dua Lipa i samarbeid med eksklusivt hudpleiemerke

Det tyske hudpleiemerket Augustinus Bader har lenge hatt kultstatus blant skjønnhetsentusiaster verden over. Kjente profiler og deres hudpleiere...

Not My First: Når skandinavisk design møter western-luksus

For første gang i Norge lanseres et Luxury Cowboy-brand.Et nytt norsk klesmerke rir inn på motescenen: Not My...

Singles day: Gjør de beste kuppene!

Singles Day har utviklet seg fra et kinesisk fenomen til en global påminnelse om at egenkjærlighet også fortjener...

Endelig åpner Prada-butikken i Oslo

Etter lang tids venting og måneder med spekulasjoner er det nå offisielt: Prada åpner sin første norske butikk...

Hudpleie til barn? Shay Mitchells nye merke skaper debatt

Skuespilleren Shay Mitchell og forretningspartneren Esther Song har lansert et nytt hudpleiemerke for barn - og reaksjonene lot...

Janka Polliani lanserer eksklusiv jakkekolleksjon med Villoid

Denne høsten går moteprofil Janka Polliani fra front-row til designstudio - og resultatet er en kolleksjon som oser...