Bærekraft er på alles lepper. Men hvilke valg kan du selv ta?
Bærekraft har for alvor blitt satt på dagsorden de siste årene. Likevel kom det frem i en undersøkelse gjort for Tekstilaksjonen i fjor at 8 av 10 nordmenn sier de ikke kjenner til bærekraftig mote.
Melk & Honning har spurt ekspertene om deres beste tips til hvordan du kan shoppe mer bærekraftig.
– Kjøp heller færre plagg til en bedre kvalitet
Søstrene Anette og Susanne Bastviken ga i 2019 ut boken Jordnært – enkle tips til en mer miljøvennlig hverdag. Gjennom bloggen og bedriften Radical Broccoli sprer de kunnskap og tips om bærekraft, og om hvordan du kan ta vare på deg selv og miljøet på best mulig vis.

– Å tenke på menneskene som produserer klærne våre, dyrene og jordkloden er utrolig viktig. Et unødvendig høyt forbruk er skikkelig usexy. Nordmenn kjøper utenkelige mengder med klær. Sammenlignet med for 15 år siden kjøper vi nordmenn 60 % mer klær, men beholder dem halvparten så lenge, sier de.
– Det blir derfor viktig å tenke på om man faktisk digger plagget, om man kommer til å bruke det en stund fremover, hvordan det er laget, og av hvilket materiale.
– Er det noe vi bør være ekstra oppmerksomme på når vi handler klær?
– Det er lurt å styre unna plagg som vi skjønner er laget under dårlige forhold. Vi blir ordentlig lei oss av å tenke på at noen jobber under umenneskelige forhold for at vi skal handle billigst mulig.
– Kjøp heller færre plagg til en bedre kvalitet. Se hva du allerede har i skapet og kan fornye med nytt tilbehør.
Søstrene anbefaler også å sjekke vaskelappen på plagget.
– Er plagget for eksempel laget av polyester, nylon eller akryl er det rett og slett plast. Plast kommer, som vi vet, fra oljeindustrien og er en ikke-fornybar kilde som heller aldri forsvinner.
Her deres beste tips:
- Velg plagg laget av naturlige materialer. Vi liker å velge naturlige materialer, da de kommer fra planter eller dyr, og dermed kan brytes ned igjen etter deres livstid. Ull er et fantastisk materiale som både varmer, tar opp fuktighet og renser seg selv. Det er dog viktig at ulla kommer fra gode og dyrevennlige kilder.
- Finn bruktbutikker du liker. Det finnes bruktbutikker for enhver smak. Noen kan være overveldende og litt rotete, mens andre er ryddigere, mer oversiktlige. Noen har rimeligere plagg, mens andre har mer luksuriøse merker. Det finnes også mange bruktbutikker på nett som er verdt å utforske. Sammen med vår kompis @garethpeck har vi laget en guide til de beste bruktbutikkene i Oslo, som man kan finne under hans Instagram-konto.
- Det er aldri for sent å snu. Ha omtanke for deg selv og de tidligere valgene du har tatt som antagelig ikke har vært de beste, og forstå at hvert eneste valg fremover virkelig teller.
- Vær stolt av deg selv når du gjør bærekraftige valg – du utstråler en vilje til forandring og støtter omkring noe som er større enn deg.
Unngå impulshandel
Tone Tobiasson er journalist, forfatter og redaktør som ved flere anledninger har vært med på å sette bærekraft på agendaen. Sammen med Ingun Grimstad Klepp har hun skrevet boken Lettstelt, som vil bidra til en mindre miljøbelastende klesvask.

– Det aller viktigste å tenke på er om du trenger klær og hva du trenger for å aktivisere klær i garderoben din som du ikke bruker, sier hun.
– Er det noe vi bør være ekstra oppmerksomme på når vi handler klær?
– De fleste kjøper ting de egentlig har fra før av, og det er jo dumt hvis det du allerede har ikke er utslitt. Sjekk også vaskeanvisningen, for å sjekke om klesplagget er vanskelig å ta vare på.
Tobiasson påpeker at det mest miljøvennlige er å bruke klær du allerede har i skapet.
Her hennes beste tips:
- Bruk tid på å undersøke hva som er der ute – ikke impulshandle.
- Styr unna «ta tre, betal for to».
- Se gjerne etter designere som utnytter lokale ressurser eller produserer lokalt. Mange av dem er også opptatt av å tilby gratis reparasjon eller iallfall gi deg service i mange, mange år fremover slik at du beholder plaggene lenge og bruker dem mye.
– Styr unna å ha lav terskel for å kjøpe noe nytt fordi du tenker at du bare kan selge det igjen
Jenny Skavlan er hele Norges «gjenbruksdronning». Hun er frontfigur for den populære gjenbruksappen Tise og var med på å starte syfellesskapet Fæbrik. Hun har flere ganger satt fokus på bærekraft.

– Det aller viktigste er å tenke over om man virkelig trenger plagget. At det ikke er en trend som går kjapt over men at man kommer til å bruke det mye og lenge. At man ikke shopper av jakten på den kortvarige lykkefølelsen som oppstår når man kjøper noe. Det burde være gjennomtenkt. Har jeg noe lignende jeg heller kommer til å bruke? Passer det til det jeg har fra før eller fører dette plagget til at jeg må kjøpe enda mer? Kan jeg finne det samme brukt, sier Skavlan til Melk & Honning.
– Er det noe vi bør være ekstra oppmerksomme på når vi handler klær?
– Hvilke verdier merket du kjøper fra har. Er de åpne om hvor og hvordan plagget er produsert? Emma Watson har vært med å lage en app som heter Good on You, som er et slags oppslagsverk hvor man får en oversikt over hvor gode mange merker er på miljø, arbeidsforhold, åpenhet og dyrevelferd. Det er bare å søke på merkevaren.
Skavlan forteller at det også går an å spørre de som jobber i butikken om hvor og hvordan plagget er laget.
– Det skal man forvente å kunne få et godt svar på. Lukkede fabrikklister hører ikke hjemme i 2021. Man vil jo også ha et plagg som holder lenge. Ikke kjøp plagg med ferdiglagde hull eller som allerede har begynt å nuppe i butikken.
Her er hennes beste tips:
- Man kan unngå å spontanshoppe ved å ha en regel om at man må vente i 24 timer med å kjøpe det man vil ha – kanskje lysten har forsvunnet?
- Styr unna å ha lav terskel for å kjøpe noe nytt fordi du tenker at du bare kan selge det igjen. DET er ikke bærekraftig.
- Styr unna syntetiske fibre. Syntetiske fibre er det samme som plast og har mange navn. Her finner du en oversikt over hva du skal se etter på vaskelappen for å skjønne om det er natur eller syntetiske fibre du har mellom hendene.
– Klær bør kunne rengjøres enkelt og effektivt
Ingun Grimstad Klepp er seniorforsker i Forbrukerforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet. Hun jobber blant annet med klesvaner, vaskevaner og miljø.

Klepp forteller at det er viktig å handle klær vi ikke har fra før, at de virkelig passer oss og anledningen vi skal ha de til. Hun understreker også at det er viktig at vi vil like klærne lenge.
– Er det noe vi bør være ekstra oppmerksomme på når vi handler klær?
– Ja, klær bør kunne rengjøres enkelt og effektivt. Styr unne ting som skal renses eller ting som skal vaskes med «lignende farger», alene eller annet upraktisk. Styr unna blandinger som blanding av bomull/viskose med ull/silke. Altså blandinger som krever mye for å bli rene med noen som ikke trenger eller tåler så mye juling.
Klepp legger til at vi bør styre unna klær som kun er ment for smale anledninger og som kun er gøy den éne dagen.
– Tenk gjennom hva du trives i og hva du alltid er på «jakt etter» i ditt eget skap. Forsøk å bygge opp en garderobe som bare har slike klær.