Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Hva kan du forvente av årets Met-galla?

Alt du må vite om årets Met-galla

Motebransjens svar på Oscar-utdelingen er like rundt hjørnet.

Tradisjonen tro går årets store motefest, The Met Gala, av stabelen på Metropolitan Museum of Art i New York den første mandagen i mai.

Hva er egentlig Met-gallaen?

Met-gallen så dagens lys i 1948. Den er initiert av Metropolitan Museum of Arts Costume Institute i New York, og grunnlagt av Eleanor Lambert for å samle inn donasjoner til museets moteavdeling.

I dag markerer Met-gallen åpningen av en ny kostymeutstilling på museet. Hit blir noen av verdens mest aktuelle og viktige navn innen mote, film, musikk og kunst invitert til middag og fest for å samle inn penger til kostymeinstituttet. Temaet for kvelden er også tema for selve utstillingen.

Årets tema er «Camp Notes on Fashion». Tidligere temaer har vært den kontroversielle «Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination», «Manus x Machina» og «Punk: Chaos to Couture».

 anna wintour på met gallaen 2018. foto getty images
Anna Wintour på Met Gallaen 2018. Foto: Getty Images

Hvem inviterer?

Siden 1995 har redaktør for amerikanske Vogue, Anna Wintour, vært vertinne for gallaen sammen med ulike co-hosts som Beyoncé, Taylor Swift, Katy Perry, Sarah Jessica Parker, Amal Clooney og Rihanna.

Årets Met-galla markerer dets 71-årsjubileum og er co-hosted av Lady Gaga, Gucci-designer Alessandro Michele, Harry Styles og Serena Williams.

Hvem blir invitert og hva koster billettene?

Årets store motefest er ingen billig affære, noe som kommer tydelig frem på prislappen på billettene. Som gjest må man altså først bli invitert til Met-gallaen og etter det betale for selve billetten.

I fjor var prisen for en billett 30 000 dollar – i underkant av 250 000 norske kroner per hode. Pengene for billettsalget går tilbake til kostymeinstituttet.

Det er dog ikke alle som betaler for sin egen billett. Ofte kjøper de store motehusene opp hele bord hvor de inviterer kjendiser til å sitte sammen med dem. Anna Wintour inviterer også ofte up-and-coming designere som gjerne ikke har råd til sin egen billett.

Hvor mange som blir invitert til motefesten varierer, men det ligger vanligvis på et sted mellom 500 og 700 personer. Og det er langt fra hvem som helst som blir invitert. Wintour skal nemlig personlig godkjenne alle på gjestelista. Det gjelder også for motehusene som betaler for gjestene sine.

Årets tema og utstilling

Temaet for årets motefest og The Mets neste kostymeutstilling er «Camp Notes on Fashion».

Andrew Bolton og Wendy Yu, som har ansvaret for kostymeinstituttet, har tatt utgangspunkt i et essay fra den amerikanske forfatteren, skribenten og feministen Susan Sontag. Sontags «Notes on ‘Camp’» ble først utgitt i 1964 og blir beskrevet som «god, fordi den er forferdelig». Bokens to essays anses å være de første verkene med kritikk som slår ned noe av skillet mellom høy- og lavkultur.

Blant designerne som er valgt ut til den store moteutstillingen er norske Edda Gimnes. Hennes design vil være side om side med ledende motenavn som Karl Lagerfeld, Phoebe Philo og Cristóbal Balenciaga – for å nevne noen.

Edda Gimnes er valgt ut av The Met til å vise på Costume Institute-utstillingen
Edda Gimnes er blant designerne på The Met-utstillingen. Foto: Getty Images.

Hva vil stjernene ha på seg?

En av sponsorene bak årets utstilling er Gucci. Britiske Vogue skriver at vi antagelig vil få se flere antrekk fra det italienske motehuset på den røde løperen.

Sjefdesigner Alessandro Michele er også vert for gallaen, og i den anledning er det ventet at han vil kle seg i et helt spektakulært Gucci-antrekk. Det samme gjelder nok også Harry Styles, som i tillegg til å være co-host for arrangementet, har frontet Guccis herrekampanje.

Vogue skriver videre at de også tror at Serena Williams vil være kledd i antrekk signert Gucci. Lady Gaga er de derimot mer usikre på, men etter det Audrey Hepburn-inspirerte antrekket vi fikk se henne i under Oscar-utdelingen tidligere i år, er forventningene skyhøye.

Andre motehus og designere som antas å være godt synlig på den røde løperen under årets motegalla er Valentino, Schiaparelli og Balenciagas Demna Gvasalia.

Hva skjer på festen?

Selve arrangementet åpner med en såkalt «cocktail hour» der gjestene går på den røde løperen og får se den nye utstillingen før de setter seg ned for middag og underholdning. Resten er ganske hemmelig.

De siste årene har det nemlig vært forbudt å dele bilder fra gallaen på sosiale medier.

Så hva som egentlig skjer mellom den røde løperen og festen er over kan vi egentlig bare gjette oss til eller også krysse fingrene for at noen bryter foto-forbudet. Vi har fortsatt friskt i minnet Kylie Jenners famøse toalett-selfie og Paris Jacksons røykepause på samme sted med blant andre Bella Hadid. Resten av bildene står som oftest Vogue for – i ettertid.

Hovedbilde: Instagram.

Les også: Fendi vil hylle Karl Lagerfeld med eget couture-show

Siste saker

Mest lest nå
Les mer