Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Slik blir årets Met Gala
Kylie Jenner og Kendall Jenner under Met Gala 2019. Foto: Mike Coppola/MG19/Getty Images for The Met Museum/Vogue

Alt du lurer på om Met Gala 2020

Motebransjens svar på Oscar-utdelingen.

Sesongens fashion weeks er over, og med Oscar-utdelingen tidligere i år er punktum satt for award season. Men det er en sannhet med modifikasjoner. For i mai er det duket for Met Gala – motebransjens kanskje største fest i løpet av året.

Hvis ikke det spøker også for gallaen da som et resultat av virusutbruddet som allerede har påvirket motebransjen.

Her er det vi vet så langt:

Når og hvor?

Met Gala finner tradisjonen tro sted den første mandagen i mai som i år er mandag 4. mai. Den holdes alltid på Metropolitan Museum of Arts i New York.

Hva er det egentlig?

Met Gala ble første gang arrangert i 1948, og er initiert av Metropolitan Museum of Arts Costume Institute i New York grunnlagt av Eleanor Lambert for å samle inn donasjoner til museets moteavdeling.

I dag markerer gallaen åpningen av en ny kostymeutstilling på museet. Hit blir noen av verdens mest aktuelle og viktige navn innen mote, film, musikk og kunst invitert til middag og fest for å samle inn penger til kostymeinstituttet. Temaet for kvelden er også tema for selve utstillingen. 

Hva blir årets tema?

The Metropolitan Museum of Art har allerede annonsert at årets tema for kostymeutstillingen, og med det også for selve gallaen, er About Time: Fashion and Duration.

Kate Moss på Met Gala 2019. Foto: Neilson Barnard/Getty Images

Som vanlig trengs det en forklaring.

Inspirasjonskilden bak årets tema er den britiske forfatteren Virginia Woolf sitt verk Orlando, og den franske filosofen Henri Bergson. Er du ikke kjent med Orlando, kan filmen med samme navn fra 1992, med Tilda Swinton i hovedrollen, gi deg en dypere forståelse av tematikken.

Les også
Ville du gått med mismatchede sko?

Utstillingen skal se tilbake på tidslinjen for kvinnemote, de siste 150 årene. Fra 1870 til i dag slik at temaet skal passe opp mot The Met sitt 150-årsjubileum.

Og siden tematikken i år er et tilbakeblikk på mote gjennom 150 år, ligger det an til at det kan bli noen av de mest abstrakte og eklektiske rød løper-øyeblikkene noensinne.

Lady Gaga under Met-gallaen 2019. Foto: Neilson Barnard/Getty Images

Tidligere temaer for Met Gala har vært fjorårets noe uforståelige «Camp Notes on Fashion», kontroversielle «Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination», «Manus x Machina» og «Punk: Chaos to Couture».

Hvem inviterer?

Siden 1995 har redaktør for amerikanske Vogue, Anna Wintour, vært vertinne for gallaen sammen med ulike co-hosts.

Slik blir det også denne gangen, men med som medsponsor er det franske luksusmerket Louis Vuitton, og deres sjefdesigner Nicolas Ghesquière som henholdsvis co-arrangører og vert.

Dette vet vi om årets Met-galla så langt. Foto: Taylor Hill/ Getty
Sjefredaktør i Vogue, Anna Wintour, sjefsdesigner i Louis Vuitton, Nicolas Ghesquière og sjefskurator for The Met, Andrew Bolton. Foto: Taylor Hill/Getty Images

Med, for første gang, som verter, er også skuespiller Meryl Streep, Emma Stone og Lin-Manuel Miranda.

Hvem blir invitert og hva koster billettene? 

Det er ikke bare å bli invitert til motebransjens aller største fest. Først må man faktisk bli invitert. Deretter må man betale selve inngangsbilletten. Og den er ikke billig.

Prisen for en billett ligger på rundt 30 000 dollar – i underkant av 250 000 norske kroner per hode.

Den norske skuespilleren Kristine Frøseth gjorde sin Met Gala-debut i 2019 som Chanels nye ambassadør.

Pengene for billettsalget går tilbake til kostymeinstituttet. Det er dog ikke alle som betaler for sin egen billett. De store motehusene kjøper gjerne opp hele bord hvor de inviterer kjendiser til å sitte sammen med dem. Vertinne Anna Wintour inviterer også ofte up-and-coming designere som kanskje ikke har råd til sin egen billett.

Les også
Min sommer: Michael Ray VC Angeles

Hvor mange som blir invitert til Met Gala varierer, men det ligger vanligvis på et sted mellom 500 og 700 personer. Og det er langt fra hvem som helst som blir invitert. Wintour skal nemlig personlig godkjenne alle på gjestelista. Det gjelder også for motehusene som betaler for gjestene sine.

Hvordan blir utstillingen?

I forbindelse med annonseringen av årets tema under moteuken i Paris, lettet sjefskurator for The Met, Andrew Bolton på sløret om oppbyggingen av utstillingen som åpnes av gallaen 4. mai, men står helt til 7. september.

Cardi B på Met Gala 2019
Cardi B på Met Gala 2019. Foto: Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Met Museum/Vogue

– I tråd med 150-årsjubileet til The Met, vil utstillingen bli designet som en klokke. Konstruert med to sett av totalt 60 moteantrekk, som på hver sin måte symboliserer viktige øyeblikk i moten siden 1870 – året museet ble grunnlagt.

– Vi ønsket ikke å presentere det som en «mesterverkutstilling» – en slags forenklet oversikt over alle stiler eller en forventet «A til Å av motedesignere». Jeg tror motehistorien har lagt denne ganske reduktive tilnærmingen bak det. Det samme har motepublikummet.

Utstillingen vil også ta for seg en av de virkelig store utfordringene i dagens motebransje, nemlig akselerasjonen i produksjonen i de sosiale medienes tidsalder.

Hva med festen?

Gallaen åpner med en såkalt «cocktail hour» der gjestene går på den røde løperen og får se den nye utstillingen før de setter seg ned for middag og underholdning. Resten er faktisk ganske hemmelig. 

De siste årene har det nemlig vært strengt forbudt å dele bilder fra Met Gala på sosiale medier. 

Det bryr de færreste seg om, og ettersom kvelden skrider hen lekkes bilder og videoer i sosiale medier. Behind the scenes-bildene er det Vogue som står for.

Les også
Gigi Hadid lanserer eget klesmerke
Selfie fra Met Gala 2017
Bella Hadid tar en pust i bakken under Met-gallaen 2017

Les også: Avlyser moteuker grunnet virusfrykt – hva skjer med Fushion Oslo?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer