Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Alle elsker sykkelshortsen

Vi har snakket med designeren bak varianten Astrid S har hatt på seg – og en moteekspert.

Streetwear og sportstøy har for lengst sneket seg inn i moteverdenen. De siste årene har begge vært helt naturlige deler av høy-fashion-kolleksjoner, i form av for eksempel klumpete sneakers, tracksuits, og bruk av referanser til retro sportsmerker. Da Louis Vuitton valgte å samarbeide med skatemerket Supreme fra New York, fungerte det som et endelig tegn på at de to retningene – luksus og streetwear – hadde blitt forent.

I forbindelse med denne trenden, og selvsagt også 90-talls-bølgen, har en annen ting plutselig kommet på banen, spesielt de siste seks månedene; sykkelshortsen. Flere designere valgte å inkludere helt klassiske eller mer kreative varianter av denne i sine SS’18-kolleksjoner, blant andre Chloé, Fenty x Puma, Dolce & Gabbana, og Off-White. Og it-jentene og fashionistaene har ikke vært sene med å kaste seg på trenden, for alle fra Emily Ratajkowski til Kim Kardashian og Bella Hadid har blitt snappet opp av papparazziene iført dette sporty plagget.

Les også: M&H toppliste: 8 trendy sykkelshorts

– Vi har sett tendensen lenge, så dette kommer ikke som en overraskelse. Vi som konsumenter bruker tid på å fordøye enkelte trender og de aller fleste har et elsk-hat-forhold til 90-tallets sykkelshorts. Etter at en rekke designhus blåste liv i trenden på catwalken i 2017, har det nå tatt helt av, bekrefter Celine Aagaard, influencer og redaktør for nettstedet Envelope.no

Hun påpeker dét at Kardashians og Hadid selvfølgelig har gjort sykkelshortsen enda mer attraktiv.

– Selv om stylingen der ikke er på min topp 5 liste akkurat.

De som faktisk befinner seg på hennes toppliste er blant andre influencerne Sophia Roe og Pernille Teisbæk som begge har stylet sykkelshortsen på en rekke ulike måter. 

– En lang blazer er definitivt det som gir finest silhuett om antrekket skal brukes til annet enn trening. Personlig ville jeg unngått kort jakke.

Selv har hun foreløpig ikke sportet denne trenden i 2008.

– Men jeg hadde et par på 90-tallet. Og, en lengre variant er dog tatt i bruk nå, så hvem vet.

– Dersom det i det hele tatt skal brukes, er det viktig at det har samme fargetone som resten av antrekket.

Astrid Smeplass, kjent under artistnavnet Astrid S, har de siste årene vist seg å være en av Norges mest lovende artister med internasjonal anerkjennelse. Stylisten bak hennes looks er Karen Elieson, kjent blant annet for stylingen i Chirag & Maes musikkvideo til låta «Loff». Hun har den siste tiden hanket inn den up-and-coming norske motedesigneren Elnaz Gargari for å sammen skape helt originale sceneantrekk til Astrid S. Gargari har man kunnet følge i Nrk doku-serien «This is It», der man fikk innsikt i livet som designstudent på KHIO.

Da de to nylig skulle designe et antrekk sammen for artistens opptreden under Bergenfest, valgte de å implementere en sykkelshorts som en del av looken. 

– Karen og jeg digga idéen med sykkelshortsen. Jeg tror det var Karen som nevnte det først, så endte vi med å lage det i samme farge som resten av antrekket. Vi valgte å bruke en del gjennomsiktige materialer og da passet sykkelshortsen helt perfekt inn, forteller Gargari til Melk & Honning.

– Astrids stil er jo veldig sporty og kul, så det var ingen tvil om at hun kledde det!

Bilder: Michael Ray Vera Cruz Angeles @akam1kr – Elnaz Gargari til høyre

Hun forteller at første første gang hun ble oppmerksom på sykkelshortsen var under Off-White sin visning, der Naomi Campbell har på seg et helhvitt antrekk på slutten med sykkelshorts som en del av det.

– Det var da jeg tenkte at dersom det i det hele tatt skal brukes, er det viktig at det har samme fargetone som resten av antrekket.

På privatlivet er hun også blitt litt fan av det sporty plagget.

– Jeg synes det er en gøyal og litt leken trend. Det minner meg om barndommen, og ja, jeg har gått med det selv under korte skjørt. Jeg er ikke den flinkeste til å sitte peng, så derfor føler jeg at en sykkelshorts er perfekt under et kort, puffy skjørt. Det gir hele antrekket et mer sporty preg.

Hvor lenge vil trenden vare? 

Da Melk & Honning snakker med presseansvarlig hos XXL, Tolle Olaf Rørvik Grøterud, forteller han at han ikke er enig at det kjendisene og insta-jentene bruker er ekte sykkelshorts.

– Jeg vil si at dette er mer som korte treningstights, ettersom de ikke har polstring.

Det samme sier Per Erik Mæhlum, Markeds- og kommunikasjonssjef i Norges Cykleforbund, når vi forhører oss med ham.

– Vi har ikke merket veldig mye endringer i salget av sykkelshorts eller kortere tights. Men, kortere tights har jo vært populære lenge, både til trening og fritid, påpeker Rørvik Grøterud hos XXL.

Vaskeekte sykkelshorts eller ei – Celine Aagard regner med at denne trenden kommer til å vare en stund stil. 

– Referanser til sport har vært i motebildet en lang stund, og sykkelsporten har også fått økt oppmerksomhet de siste årene. Vi ser sykkelkaféer poppe opp over hele byen, og sykkeltights og shorts er behagelige å gå med.

– Ettersom vi snakker shorts her er det selvsagt noen begrensninger hva gjelder været, men i lengre form tror jeg vi vil se den utover vinteren stylet under kjoler og skjørt, til blazer og frakk med hæler eller boots, konkluderer hun.

Bilder: Via Instagram

Les også: M&H toppliste: 13 trendy capser

Siste saker

Mest lest nå
Les mer