Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
herremoteukene
Etro AW22. Foto: Jacopo Raule via Getty

9 høydepunkter fra herremoteukene

Kjendismodeller, eksentrisk streetstyle og spennende lokasjoner.

Hvert år i januar er det herremoteukene som kickstarter moteukene, hvor italienske Pitti Immagine Uomo er den første.

I år gikk motemessen i Firenze av stabelen 11 til 13. januar. Her flokket de såkalte peacockerne seg for å bruse med fjærene – med sterke virkemidler. Se for deg fargerike dresser i ull, heftig mye paisleymønster og ruter, lommetørklær som kræsjer med resten av antrekket på en overraskende fresh måte. Toppet med nypussede skinnsko eller box fresh-sneakers – solbriller uten sol på himmelen og skyhøy sigarføring og pouting.

Omikron-varianten har imidlertid påvirket dette årets moteuker, hvorpå flere merker valgte å avlyse sine visninger.

Brunello Cucinelli og Ann Demeulemeester avlyste sine visninger i Firenze, mens Giorgio Armani, Gucci, MSGM og JW Anderson skal ha avlyst sine fysiske visninger i Milano, ifølge Wallpaper. Det var imidlertid flere som valgte å kjøre på som planlagt i den italienske byen, som ble holdt 15 til 17. januar. Også herremoteuken i Paris som startet 18. januar er blitt gjennomført.

Her er 9 høydepunkter fra herremoteukene.

Stjernemodellene

herremoteukene
Kyle MacLachlan åpnet Prada-visningen. Foto: Estrop via Getty

Flere motehus hadde denne gangen invitert store stjerner til å gå ned catwalken i Milano. Prada med Miuccia Prada og Raf Simons i spissen fikk hele ti skuespillere til å gå med klærne deres.

herremoteukene
Jeff Goldblum avsluttet visningen. Foto: Daniele Venturelly via Getty

Kyle MacLachlan, kjent fra serier som Twin Peaks, Sex and The City og Frustrerte Fruer åpnet visningen, mens Jeff Goldblum, for mange kjent fra Jurassic Park, avsluttet den. Mellom de gikk også Thomas Brodie-Sangster, Asa Butterfield, Damson Idris, Tom Mercier, Jaden Michael, Louis Partridge, Ashton Sanders og Filippo Scotti som modeller, ifølge britiske Vogue.

Les også
9 barer vi vil feire 17. mai på

Prada var imidlertid ikke det eneste merket som byttet ut modeller med kjendiser. Dolce & Gabbana fikk Machine Gun Kelly til å åpne og avslutte sin visning. Artisten gikk ned catwalken i stillhet, før han fremførte to låter, ifølge GQ.

Tilbake til 20-tallet

Det er 100 år siden den dekadente flappermoten inntok verden. The roaring 20s ble en eneste lang fest etter både første verdenskrig og Spanskesyken. Nå skulle man feire livet!

Silva Fendi lot seg inspirere av nettopp 20-tallet for sin AW22-kolleksjon, ifølge The Guardian. Men det nye 20-tallet; 2022 – ikke 1922.

Fendi viste et sammensurium av elementer fra ulike tiår, som Mary Jane-sko, croppede smokinger, hundetannsmønster og dens berømte Baguette-veske.

Streetstyle-favoritter i Milano og Paris

For mange er høydepunktene fra moteukene det som skjer utenfor catwalken. Til tross for koronapandemien, våget flere seg ut i gatene i Milano i sine beste klær. Den italienske motebyen ble fylt opp med eksentrisk mote med mønstre og sterke farger. Gatemoten var likevel behagelig med avslappede silhuetter, ifølge Hypebeast.

I Paris gikk det derimot i metalliske farger og stoffer, neon og monokrome antrekk, påpeker Vogue.

Louis Vuittons siste farvel med Virgil Abloh

Nyheten om Virgil Ablohs bortgang 28. november i fjor kom som et sjokk på motebransjen. 41-åringen som var sjefsdesigner for Louis Vuittons herrekolleksjoner, skal ha fått påvist en sjelden krefttype i 2019.

herremoteukene
Virgil Ablohs siste kolleksjon for Louis Vuitton. Foto: Victor Boyko via Getty

Under herremoteuken i Paris viste motehuset frem hans siste kolleksjon for merket. Visningen var bygget rundt konseptet Dreamhouse med engler, breakdance-modeller og kjønnsflytende design. På slutten av visningen, hvor designeren vanligvis ville ha kommet ut for å ta imot applaus, dukket teamet i Louis Vuitton istedenfor opp, ifølge BBC.

herremoteukene
Naomi Campbell dukket opp på catwalken for Louis Vuitton. Foto: Victor Boyko via Getty
louis vuitton
Foto: Victor Boyko via Getty

Givenchy-sjefens eget merke

Givenchys relativt ferske sjefsdesigner Matthew Williams, som tok over den kreative styringen i 2020, viste frem sitt eget merke 1017 Alyx 9SM under herremoteuken i Paris denne uken.

herremoteukene
Foto: Estrop via Getty

Visningen fant sted i kirken San Vittore, hvor både herre- og damemote ble vist frem side om side. Dette var første gangen merket viste i Milano istedenfor Paris, og akkurat det skal ha vært en aldri så liten seier for motebyen, med tanke på it-statusen til merket, påpeker The Guardian.

Les også
Nå er Gym Lips en TikTok-trend

Prinsen på catwalken

Rains viste frem sin nyeste kolleksjon, for første gang under herremoteuken i Paris. Det danske regntøysmerket hadde fått med seg ingen ringere enn danske prins Nikolaj til å avslutte visningen, ifølge danske ELLE på Instagram.

Prinsen, som har gjort en rekke store modelloppdrag de siste årene, hadde på seg en lyserosa drømmejakke.

herremoteukene
Danske prins Nikolaj på catwalken for Rains. Foto: Kristy Sparow via Getty
herremoteukene
Foto: Peter White via Getty

Digg høstmote

Hvis vi ser på selve designene for AW22, var det (naturligvis) masse deilig høstmote som ble vist frem i både Milano og Paris. Dior har gått for høstlig og chunky strikk – gjerne med klassiske blå jeans til, mens Zegna – tidligere Ermenegildo Zegna, viste frem en minimalistisk kolleksjon i rene jordfarger.

Back to school med Etro

Italienske Etro inntok korridorene på det anerkjente universitetet Bocconi i Milano for sin visning. Merket så med det til ungdomskulturen for å lade opp på ny i en post-koronaverden, ifølge The Guardian.

etro
Etros visning fant sted på Bocconi-universitetet i Milano. Foto: Jacopo Raule via Getty

Modellene som var iført alt fra preppy gensere og lange frakker med skjerf slengt over skuldrene, var utstyrt med bøker i hendene og startet med det sin «reise mot visdom», som det het i en pressemelding.

herremoteukene
Flere av modellene hadde bøker i hendene under visningen. Foto: Stefania D’ Alessandro/WireImage via Getty

Peacockerne i Firenze

For mange er streetstyle-moten under Pitti Immagine Uomo i Firenze et av de største høydepunktene under herremoteukene. Og de såkalte peacockerne skuffet ikke denne gangen heller.

Les også: Nå kutter den norske moteuka ut dette

Siste saker

Mest lest nå
Les mer