Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Kunstguide
Mangfoldig motstand i videoverket 'Swinguerra'. Foto: Stavanger Kunsthall

8 spennende utstillinger å sjekke ut – over hele landet

Du angrer aldri en kunstopplevelse!

November er mørk – og kan virke endeløs. Med andre ord er de siste helgene før desember en perfekt anledning for å fylle på med kulturopplevelser, før alt handler om gaver og adventstress. Unn deg en gave bare til deg selv, og se en utstilling!

For nå finnes det spennende kunst å se over hele landet – og noe for enhver smak. Fra blockbuster-show til kredible gallerier og kunstnerdrevne prosjektsteder, kommer du garantert til å finne noe du liker og som setter både tanker og sanser i sving.

Vi har gjort et utvalg i jungelen, og valgt ut et knippe favoritter du kan se akkurat nå.

Astrup Fearnley

Sissel Tolaas: RE_

Står til 30.12. 2021

Hvordan er det å lukte, i tillegg til å se en utstilling? Hva lukter egentlig penger? Eller norsk industri?

Sissel Tolaas er et internasjonalt navn, og har blant annet stilt på både Venezia-biennalen og MoMA. Nå er den norsk-islandske kunstneren, som til daglig bor i Berlin, for første gang presentert i stort format her hjemme.

Kunstguide
Sissel Tolaas på Astrup Fearnley. Kilde: Astrup Fearnley

‘I løpet av en dag puster vi inn og ut omkring 24 000 ganger. I disse åndedragene ligger det informasjon vi ikke legger merke til – usynlige beskjeder til hjernen som umiddelbart trigger både følelser og hukommelse’, skriver museet om utstillingen. Tolaas leker seg med disse prosessene i en utstilling som ikke ligner noe annet du har luktet.

Tips: Ta med badetøy for en dypdykk i verket Liquid Money_2. Fjordbadstuen utenfor museet er åpent for besøkende, der du bokstavelig talt kan både svette- og bade i (lukten av) penger.

Stavanger Kunsthall

‘Swinguerra’ av Barbara Wagner og Benjamin de Burka

Står til 9. januar 2022

Filmen Swinguerra, som vises på Stavanger Kunsthall for tiden, er et dypdykk i popkulturelle uttrykk i dagens Brasil.

Kunstnerne har laget en film som spiller på ‘kjønn, identitet, konflikt og begjær’ og utspiller seg gjennom den populære danseformen ‘swinguera’ – her omdøpt ‘guerra’ – som betyr krig.

Kunstguide
Stillbilde fra ‘Swinguerra’ på Stavanger Kunsthall. Foto: Eirik Sæter Jørgensen / Stavanger Kunsthall

Dansegruppene i Swinguerra viser et alternativt bilde av dagens Brasil, der den høyreradikale presidenten Bolsonaro herjer, og viser aktiv motstand gjennom dans og mangfold.

En energibombe!

Vi, Vii

Jochen Schmidt

Står til 19.12.2021

Gallerist Esperanza Rosales har drevet Vi, Vii (uttales ‘Sixes and Sevens’) i en årrekke, fra ulike lokasjoner i Oslo. Nå har galleriet endt opp særdeles godt plassert i byens nye indrefilet i Operagata i Bjørvika.

Kunstguide
Verkene i serien ‘Picnic Blanket’ er laget av makulerte euro-sedler. Kilde: Vi, Vii

Akkurat kan du se Jochen Schmidt – et kunstnerkollektiv fra Hamburg.

Deres utstilling ‘The Scent of Time’ utforsker hvordan tid oppleves – spesielt i konteksten av covid. De leker med våre sosiale ritualer og samspill i offentlige rom, i kunsten sin.

Og hva er mer passende da enn å være i Bjørvika, akkurat nå?

Munchmuseet

Tracey Emin / Edvard Munch: Sjelens Ensomhet

 Står til 02.01.202

For mer Bjørvika – og for å oppleve byens nye storstue – bør du legge turen innom Munch-museet (selvfølgelig) og utstillingen ‘Tracey Emin / Edvard Munch: Sjelens Ensomhet’.

Kunstguide
Tracey Emins ikoniske verk ‘My Bed’ fra 1998. Foto: Munchmuseet

Dette er den britiske kunstnerens første store utstilling i Norden, og du bør ikke gå glipp av muligheten til å se verdenskjente verk som ‘My Bed’, eller ta inn den rå selvutleveringen – i stil med Munchs egen.

Edvard Munch var en avgjørende inspirasjonskilde for Emin og hennes ønske om å bli kunstner i ungdomstiden. Her møtes de to endelig til dyst.

Kunstnernes Hus

UKS: 100 års samliv: Det du kan se er det du kan forestille deg

Står til 02.01.2022

Få aktører har gjort så mye for kunsten i Norge som UKS (Unge Kunstneres Samfunn). Nå fyller organisasjonen 100 år og det feires med en flott gruppeutstilling som tar for seg tendenser i UKS’ og medlemmenes profil.

Kunstguide
Et verk fra ‘100 års samliv’ på Kunstnernes Hus. Kilde: Kunstnernes Hus

Her finner du unge verk fra legender som Aase Texmon Rygh og Kjartan Slettemark, til moderne bidrag fra Marte Eknæs og Lars Laumann. Kunstnernes Hus er med andre ord fylt opp av viktige, definerende, men også lekne verk som sender tankene til en alternativ høstutstilling.

Ta turen innom for et overblikk over den unge kunstscenen – gjennom 100 år.

Lillehammer Kunstmuseum

Henrik Vibskov: (Please!) Clean up, honey

Står til 27. mars 2022

Danske Henrik Vibskov er et kjent navn for mange, og hans eksperimenter innen mote, kunst og installasjon har gjort han til en unik utøver i grenselandet mellom kunstformene.

Nå vises han for første gang i Norge på Lillehammer Kunstmuseum, i det museet omtaler som ‘ulikt noe de har vist før’.

Kunstguide
Svanesjøen i Vibskovs drakt fra 2014.( Foto: Erik Berg)

Og Vibskov selv tror folk kommer til å bli overrasket: ‘Jeg ønsker å få frem bredden av det jeg driver med: Alt fra foto, film, installasjoner, performance, mote, kostymer og opplevelser til hvordan man definerer rom’, forteller han i et intervju i D2. Verkene han lagde til Svanesjøen på Operaen i 2014 vies også mye plass.

Om du dykker ned i Vibskovs verden kan du vente deg mye tekstil, ‘stemningsladde rom’ og til og med klær du kan prøve på.

Centralbanken

Brugata 12

Agatha Wara: Face Boner

Står til 28.11.2021

Amerikansk-bolivianske Agatha Wara har bodd i Norge i en årrekke – og ikledd seg mange hatter.

Hun er kjent som både skribent og kurator, med viktige internasjonale utstillinger på CVen. Selv valgte hun heller å utdanne seg til kunstner på Kunstakademiet – og siden har hun vekslet sømløst mellom rollene.

Kunstguide
Lama som alter ego? Agatha Wara på Centralbanken. (Foto: Instagram / @agathawara)

Det er kanskje noen av disse identitetene som får fritt spillerom i det lille prosjektstedet Centralbanken i Brugata i Oslo?

Den bolivianske bakgrunnen hennes iscenesettes ihvertfall gjennom lamaer med solbriller, søte outfits og fjonge frisyrer – og snart kommer hennes første roman.

K-U-K: Kjøpmannsgata Ung Kunst

Gruppeutstilling: ‘It’s Just a Phase’

Står til 13. februar 2022

Trondheim har fått et nytt museum – nemlig det friskt titulerte K-U-K, eller Kjøpmannsgata Ung Kunst, i nettopp Kjøpmannsgata.

Nå åpner huset, donert til byen av kunstner Kjell Erik Killi-Olsen, med utstillingen ‘It’s Just a Phase’ kuratert av Rhea Dall og selveste Elmgreen og Dragset.

Utstillingen fokuserer på livsfaser i endring i møte med våre nye og alternative omgivelser, samfunnsmessig utvikling og teknologi. Verkene de har satt sammen hinter til ‘mer flytende, svingende, foranderlige, nysgjerrige og performative forslag, og ser på hvordan livet blender inn i nye måter å bli til på’.

Ustillingen inneholder verk fra en blanding internasjonale og norske storheter som Isa Genzken, Heji Shin, Anna Uddenberg, Yngve Holen, Eirik Sæter og Hannah Ryggen.

En ny destinasjon!

Kunstguide
‘Browsing’ av Elizabeth Ravn er med i utstillingen. Foto: K-U-K

Les også: Etterspørsel etter originale verker og utvikle egen kunstsmak

Siste saker

Mest lest nå
Les mer