Du angrer aldri en kunstopplevelse!
November er mørk – og kan virke endeløs. Med andre ord er de siste helgene før desember en perfekt anledning for å fylle på med kulturopplevelser, før alt handler om gaver og adventstress. Unn deg en gave bare til deg selv, og se en utstilling!
For nå finnes det spennende kunst å se over hele landet – og noe for enhver smak. Fra blockbuster-show til kredible gallerier og kunstnerdrevne prosjektsteder, kommer du garantert til å finne noe du liker og som setter både tanker og sanser i sving.
Vi har gjort et utvalg i jungelen, og valgt ut et knippe favoritter du kan se akkurat nå.
Astrup Fearnley
Står til 30.12. 2021
Hvordan er det å lukte, i tillegg til å se en utstilling? Hva lukter egentlig penger? Eller norsk industri?
Sissel Tolaas er et internasjonalt navn, og har blant annet stilt på både Venezia-biennalen og MoMA. Nå er den norsk-islandske kunstneren, som til daglig bor i Berlin, for første gang presentert i stort format her hjemme.
‘I løpet av en dag puster vi inn og ut omkring 24 000 ganger. I disse åndedragene ligger det informasjon vi ikke legger merke til – usynlige beskjeder til hjernen som umiddelbart trigger både følelser og hukommelse’, skriver museet om utstillingen. Tolaas leker seg med disse prosessene i en utstilling som ikke ligner noe annet du har luktet.
Tips: Ta med badetøy for en dypdykk i verket Liquid Money_2. Fjordbadstuen utenfor museet er åpent for besøkende, der du bokstavelig talt kan både svette- og bade i (lukten av) penger.
Stavanger Kunsthall
‘Swinguerra’ av Barbara Wagner og Benjamin de Burka
Står til 9. januar 2022
Filmen Swinguerra, som vises på Stavanger Kunsthall for tiden, er et dypdykk i popkulturelle uttrykk i dagens Brasil.
Kunstnerne har laget en film som spiller på ‘kjønn, identitet, konflikt og begjær’ og utspiller seg gjennom den populære danseformen ‘swinguera’ – her omdøpt ‘guerra’ – som betyr krig.
Dansegruppene i Swinguerra viser et alternativt bilde av dagens Brasil, der den høyreradikale presidenten Bolsonaro herjer, og viser aktiv motstand gjennom dans og mangfold.
En energibombe!
Vi, Vii
Står til 19.12.2021
Gallerist Esperanza Rosales har drevet Vi, Vii (uttales ‘Sixes and Sevens’) i en årrekke, fra ulike lokasjoner i Oslo. Nå har galleriet endt opp særdeles godt plassert i byens nye indrefilet i Operagata i Bjørvika.
Akkurat kan du se Jochen Schmidt – et kunstnerkollektiv fra Hamburg.
Deres utstilling ‘The Scent of Time’ utforsker hvordan tid oppleves – spesielt i konteksten av covid. De leker med våre sosiale ritualer og samspill i offentlige rom, i kunsten sin.
Og hva er mer passende da enn å være i Bjørvika, akkurat nå?
Munchmuseet
Tracey Emin / Edvard Munch: Sjelens Ensomhet
Står til 02.01.202
For mer Bjørvika – og for å oppleve byens nye storstue – bør du legge turen innom Munch-museet (selvfølgelig) og utstillingen ‘Tracey Emin / Edvard Munch: Sjelens Ensomhet’.
Dette er den britiske kunstnerens første store utstilling i Norden, og du bør ikke gå glipp av muligheten til å se verdenskjente verk som ‘My Bed’, eller ta inn den rå selvutleveringen – i stil med Munchs egen.
Edvard Munch var en avgjørende inspirasjonskilde for Emin og hennes ønske om å bli kunstner i ungdomstiden. Her møtes de to endelig til dyst.
Kunstnernes Hus
UKS: 100 års samliv: Det du kan se er det du kan forestille deg
Står til 02.01.2022
Få aktører har gjort så mye for kunsten i Norge som UKS (Unge Kunstneres Samfunn). Nå fyller organisasjonen 100 år og det feires med en flott gruppeutstilling som tar for seg tendenser i UKS’ og medlemmenes profil.
Her finner du unge verk fra legender som Aase Texmon Rygh og Kjartan Slettemark, til moderne bidrag fra Marte Eknæs og Lars Laumann. Kunstnernes Hus er med andre ord fylt opp av viktige, definerende, men også lekne verk som sender tankene til en alternativ høstutstilling.
Ta turen innom for et overblikk over den unge kunstscenen – gjennom 100 år.
Lillehammer Kunstmuseum
Henrik Vibskov: (Please!) Clean up, honey
Står til 27. mars 2022
Danske Henrik Vibskov er et kjent navn for mange, og hans eksperimenter innen mote, kunst og installasjon har gjort han til en unik utøver i grenselandet mellom kunstformene.
Nå vises han for første gang i Norge på Lillehammer Kunstmuseum, i det museet omtaler som ‘ulikt noe de har vist før’.
Og Vibskov selv tror folk kommer til å bli overrasket: ‘Jeg ønsker å få frem bredden av det jeg driver med: Alt fra foto, film, installasjoner, performance, mote, kostymer og opplevelser til hvordan man definerer rom’, forteller han i et intervju i D2. Verkene han lagde til Svanesjøen på Operaen i 2014 vies også mye plass.
Om du dykker ned i Vibskovs verden kan du vente deg mye tekstil, ‘stemningsladde rom’ og til og med klær du kan prøve på.
Centralbanken
Brugata 12
Står til 28.11.2021
Amerikansk-bolivianske Agatha Wara har bodd i Norge i en årrekke – og ikledd seg mange hatter.
Hun er kjent som både skribent og kurator, med viktige internasjonale utstillinger på CVen. Selv valgte hun heller å utdanne seg til kunstner på Kunstakademiet – og siden har hun vekslet sømløst mellom rollene.
Det er kanskje noen av disse identitetene som får fritt spillerom i det lille prosjektstedet Centralbanken i Brugata i Oslo?
Den bolivianske bakgrunnen hennes iscenesettes ihvertfall gjennom lamaer med solbriller, søte outfits og fjonge frisyrer – og snart kommer hennes første roman.
K-U-K: Kjøpmannsgata Ung Kunst
Gruppeutstilling: ‘It’s Just a Phase’
Står til 13. februar 2022
Trondheim har fått et nytt museum – nemlig det friskt titulerte K-U-K, eller Kjøpmannsgata Ung Kunst, i nettopp Kjøpmannsgata.
Nå åpner huset, donert til byen av kunstner Kjell Erik Killi-Olsen, med utstillingen ‘It’s Just a Phase’ kuratert av Rhea Dall og selveste Elmgreen og Dragset.
Utstillingen fokuserer på livsfaser i endring i møte med våre nye og alternative omgivelser, samfunnsmessig utvikling og teknologi. Verkene de har satt sammen hinter til ‘mer flytende, svingende, foranderlige, nysgjerrige og performative forslag, og ser på hvordan livet blender inn i nye måter å bli til på’.
Ustillingen inneholder verk fra en blanding internasjonale og norske storheter som Isa Genzken, Heji Shin, Anna Uddenberg, Yngve Holen, Eirik Sæter og Hannah Ryggen.
En ny destinasjon!
Les også: Etterspørsel etter originale verker og utvikle egen kunstsmak