Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Foto: Love Terins

– En etterspørsel for det å kjøpe originale verker og utvikle sin egen kunstsmak

Vil gjøre kunst mer tilgjengelig – uten å gå på kompromiss med kunsten.

For tredje året på rad inviterer Oslo-galleriet Galleri Golsa til Got It For Cheap – konseptet som baserer seg på salg av originale verker fra omlag 1000 kunstnere med en prislapp fra 300 kroner og oppover. Det gjør det mer tilgjengelig for langt flere enn den typiske kunstsamleren, mener Tuva Trondsdatter Trønsdal ved Galleri Golsa.

Hun forteller at GIFC er en verdensomreisende gruppeutstilling som ble startet tilbake i 2016 av kunstnerne Charlie Roberts og Chris Rexroad. Ideen kom til da Roberts besøkte en utstilling hos David Risley i København. Her ble det tegnet 100 raske skisser i A4-format som ble solgt for 300 kroner.

Tuva Trondsdatter Trønsdal. Foto: Julianne Leikanger
Tuva Trondsdatter Trønsdal. Foto: Julianne Leikanger

– Ved å gjøre dette gjorde Charlie sin egen kunst mer tilgjengelig for dem som hadde en interesse for kunsten hans, men ikke nødvendigvis budsjett til å kjøpe. Dette ble en stor suksess og GIFC ble etablert.

I dag baserer konseptet seg på at kunstnere inviteres lokalt fra stedet GIFC arrangeres. Verk som ikke blir solgt blir med utstillingen videre til neste by eller land. Slik skapes en plattform der kunstnere kan vise sitt kunstnerskap internasjonalt. Siden oppstarten har rundt 2000 kunstnere deltatt.

Galleri Golsa inviterte til GIFC for første gang i 2017, da med Charlie Roberts som introduserte galleriet for konseptet. Trønsdal forteller at de den gang var nysgjerrige på konseptet fordi de så potensialet i å engasjere et nytt publikum.

– Første gang vi arrangerte konseptet visste vi ikke hva vi kunne forvente. 20 minutter før åpning så vi ut av vinduet og allerede da hadde det dannet seg en lengre kø ute på gaten. Det var da vi skjønte at det er en etterspørsel for det å kjøpe orginale verker og utvikle sin egen kunstsmak.

Les også
Dette skjer i Oslo i høstferien

Etter suksessen med GIFC i Oslo tar galleriet i år med seg utstillingen på Dora Sjøsiden i Trondheim.

Tilgjengelig uten kompromiss

– Vi grubler mye rundt hvordan man kan gjøre kunsten mer tilgjengelig, men uten å måtte gå på kompromiss med kunsten. Vi møter mange mennesker som ønsker å se utstillinger og eventuelt kjøpe kunst, men som ikke vet hvor de skal begynne, forteller Trønsdal.

Foto: Lisa Vaccino

– Ser du kunst som er etablert kan det være vanskelig å si hva man tenker og kanskje mener. Når man kjøper noe til 300 kroner, forsvinner disse barrierene og det er lettere å stole på hva man tiltrekkes av visuelt.

Ved å senke terskelen for å kjøpe originale kunstverk mener Trønsdal at det åpner og ufarliggjør samtalen rundt kunsten. Det speiler et ønske om å vekke en interesse for kunst og å bidra til at man kan utvikle sin egen smak.

– Med utgangspunkt i å tilgjengeliggjøre kunsten er dette viktig fordi det også kan være med å styrke en kunstnerøkonomi. Vi ser at prosjektet kan være en katalysator for å få folk til å kjøpe kunst også i andre prisklasser senere, fordi man utvikler en interesse, smak eller følger kunstnerne videre. Kjøp av kunst kan berike hverdagen, men en annen faktor er at man støtter et kulturtilbud.

Kunst fra hele verden

Trønsdal understreker at det for Galleri Golsa er viktig at kunstnerne som er med på prosjektet får vist seg frem for et større publikum.

I år er det rundt 1000 kunstnere som viser verkene sine under GIFC i Oslo og Trondheim. Fokus har vært på å inkludere og invitere først og fremst norske kunstnere. Men det vil også være en rekke internasjonale innslag. Blant annet har den iranske kunstneren Mehdi Ghadyanloo kuratert et utvalg lokale kunstnere fra hjembyen Teheran.

Les også
Sara Flaaen Licius og Ida Tolou deler sine høydepunkter fra Paris Fashion Week

GIFC arrangeres i år også i New York, Tokyo, Antwerpen, Paris, Chicago og København i tillegg til i Oslo og Trondheim.

Got It For Cheap arrangeres hos Galleri Golsa i Oslo 16-18. august og i Trondheim 23-24. august.

Les også: Månedens lesning: august

Siste saker

Mest lest nå
Les mer