Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
11 classy filmer til Halloween
The Birds. Foto: Universal Studios via Getty

11 classy filmer perfekte til Halloween

Når det ikke frister med Halloween-fest.

Ettersom Halloween faller på en søndag i år, vil nok mange feire den både fredag og/eller lørdag.

Men frister det ikke så veldig med verken Halloween-fest, kostyme og make-up du fremdeles vil finne spor av etter en uke, er det en like fin anledning å se en god (og skummel) film.

Men det er faktisk ikke slik at alle skumle filmer er splatterfilmer med dårlig manus og billige rekvisitter.

Her er 11 classy filmer perfekte til Halloween.

Whatever Happened to Baby Jane

11 filmer til Halloween
Whatever Happened to Baby Jane. Foto: Keystone via Getty

La oss bare ha én ting klart – psykologiske thrillere må være noe av det skumleste som er. Og 60-tallet bød på kremen av dem.

En aldrende skuespiller holder sin funksjonshemmende søster fanget i sitt gamle herskapshus i Hollywood. I denne filmen fra 1962 møtes to av de største Hollywood-divaene verden noensinne har sett, Bette Davis og Joan Crawford, i rollene som søskenparet Baby Jane og Blanche.

The Birds

11 filmer til Halloween
The Birds. Foto: Universal Studios via Getty

Filmen fra 1963 ansees å være et av Alfred Hitchcocks virkelig store mesterverk. Den britiske filmskaperen har fått tilnavnet The master of suspense, og det med god grunn.

Tippi Hedren (moren til skuespiller Melanie Griffith og dermed bestemoren til Fifty Shades of Grey-Dakota Johnson) fikk sitt store gjennombrudd i rollen som Melanie. Det som starter som en idyllisk tur for å besøke et nytt bekjentskap, utvikler seg til et mareritt når fuglene begynner å oppføre seg mer enn underlig.

Nosferatu

11 filmer til Halloween
Nosferatu. Foto: Fredric Lewis/Hulton Archive via Getty

Ja, den er fra 1922. Og ja, den er i svart/hvitt. Naturligvis er det en stumfilm. Og scenene som skal forestille nattestid er spilt inn på dagtid – selvfølgelig. De hadde ikke så high-tech utstyr på 20-tallet.

Men Nosferatu er fremdeles skikkelig skummel, vi lover! Og litt sjarmerende da. Og tenk – du ser et lite stykke filmhistorie, snart 100 år gammel.

Les også
Interiørekspertenes beste tips til sommerlig borddekking

Den tyske filmen er løst basert på Bram Stoker’s Dracula, hvor en eiendomsmegler besøker Grev Orlok (det skulle han ikke ha gjort). Fantastiske virkemidler er brukt for å gi seeren gåsehud nedover ryggen. Perfekt til Halloween.

Psycho

Psycho
Psycho. Foto: Paramount Pictures via Getty

Å gi gåsehud nedover ryggen var Alfred Hitchcock skikkelig glad i også.

Psycho fra 1962 er nok den aller mest kjente filmen han lagde, og den nå ikoniske dusjscenen er blitt gjenskapt mange ganger i populærkulturen.

Marion har stjålet skikkelig mye penger og er på flukt. Hun tar inn på det avsidesliggende Bates Motel, som drives av den noe rare Norman Bates. Hans store hobby og lidenskap i livet er å stoppe ut fugler. Og han er veldig, veldig glad i moren sin.

Death Becomes Her

Death Becomes Her
Death Becomes Her. Foto: Universal Pictures

Vi vet allerede at Meryl Streep er fantastisk. I denne litt creepy komedien er hun team fabulous sammen med Goldie Hawn, som spiller rivalen hennes, Helen.

For mens Helen er gift med doktor Ernest Menville og stadig nærmer seg overgangsalderen, spiller Streep forførende unge Madeline som lurer doktoren til seg.

Men til og med den vakreste må på et tidspunkt møte alderdom og dét det fører med seg av rynker og diverse hengende kroppsdeler. Og aller helst med verdigheten i behold. Det nekter imidlertid Madeline å gjøre. Og Helen.

The Witches of Eastwick

Witches of Eastwick
Witches of Eastwick. Foto: Warner Bros

Vi bare elsker når vi ser igjen megakjente skuespillere i gamle, corny filmer.

The Witches of Eastwick er et strålende eksempel.

I 1987 klarte regissør George Miller å samle Susan Sarandon, Michelle Pfeiffer og ikke minst Cher som en uvitende heksetrio – og med Jack Nicholson som djevelen.

Ettersom alle tre har mistet ektemennene sine på ulike måter, møtes karakterene derfor ukentlig for å diskutere drømmemannen. Så ankommer en mystisk mann byen.

Les også
M&H toppliste: 11 favoritter fra sommersalget

Rosemary’s Baby

filmer til halloween
Rosemary’s Baby. Foto: George Rinhart/Corbis via Getty

Rosemary’s Baby fra 1968 skrev seg raskt inn i filmhistorien. Mia Farrow, kona til crooningkongen Frank Sinatra, spiller her nygifte Rosemary som sammen med Guy flytter inn i drømmeleiligheten i New York. Overlykkelig over å bli gravid, blir hun imidlertid stadig mer sikker på at det ufødte barnet er i stor fare.

Dette er en av de virkelig store perlene fra Roman Polanski, regissøren som mistet skuespillerkona si Sharon Tate da Manson-klanen drepte henne i 1969.

Lost Highway

Lost highway
Lost Highway. Foto: Skjermdump

Egentlig kunne nesten alt av David Lynch vært på denne listen. Den amerikanske filmskaperen er tross alt en av de beste når det kommer til å lage filmer som akkurat er skumle nok til at du sjekker om du låste døren to ganger. I tillegg til å ofte blande inn humoristiske elementer og en solid dose nostalgi for svunne tider.

Lost Highway er en neo noir-perle fra 1997 med blant andre Patricia Arquette og Bill Pullman i hovedrollene. Når en musiker begynner å få tilsendt mystiske videoer av seg selv og kona, for så å plutselig bli dømt for drap og siden forsvinne, blir han erstattet med en ung mekaniker.

Scenen med Mystery man bør ikke sees alene. Du er herved advart.

Bram Stoker’s Dracula

Bram stokers dracula
Bram Stoker’s Dracula. Foto: RDB/Ullstein via Getty

Stjernespekkede Bram Stoker’s Dracula fra 1992 er en såkalt gotisk horrorfilm regissert av anerkjente Francis Ford Coppola, med blant andre Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves og Monica Bellucci.

Filmen er basert på boken med samme navn fra 1897. Dracula har reist fra Transylvania til London for å finne en kopi av kvinnen han mistet for 400 år siden. Det gjør han i denne versjonen iført dandy antrekk med heftige 90-tallsreferanser (vi digger de groovy fargerike solbrillene hans).

Les også
Bokpraten: Illustratør og designer Samra Avdagic

The Omen

The Omen
The Omen. Foto: 20th Century Fox via Getty

Alle tror at The Omen hadde premiere 6. juni 2006 (666 – djevelens tall – get it?) og var banebrytende bra til skrekkfilm å være, og det stemmer for såv idt det.

Men originalen fra 1976 er så voldsomt mye bedre. Med en fortsatt kvalmende kjekk Gregory Peck (han som spilte mot Audrey Hepburn i Roman Holiday) i rollen som en amerikansk diplomat som erstatter sitt døde nyfødte barn med et annet barn, kort tid etter fødselen – bak konas rygg.

Etter en rekke mystiske hendelser og grusomme skjebner forstår paret at barnet deres faktisk er selveste Antikrist, the one and only.

Rocky Horror Picture Show

Rocky Horror
Rocky Horror Picture Show. Foto: Sf Anytime

Juleklassikeren Alene hjemme i New York vil for mange ikke lenger være det samme etter å ha sett Rocky Horror Picture Show. I denne kultfilmen/musikalen fra 1975 møter vi transvesittromvesenet Dr. Frank-N-Furter, spilt av legendariske Tim Curry – som mange kjenner igjen som hotellresepsjonisten fra julefilmen. 

Dr. Frank-N-Furter hevder å ha funnet hemmeligheten til selve livet, bevist gjennom drømmemannen, Rocky, men etter alle de catchy sing-along-numrene faller visjonen hans til syvende og sist i grus. Susan Sarandon spiller Janet, som sammen med sin ferske ektemann Brad ved en tilfeldighet ender opp på slottet til transvesittromvesenet og alle hans seksuelt frigjorte, korsettbærende venner. 

Husk kortstokk, avis og partyhatter. Filmen har nemlig en egen rekvisittliste publikum kan bruke før de ser filmen.

Les også: Inspo til Halloween-antrekket fra kjendisene

Siste saker

Mest lest nå
Les mer