Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Hvorfor velger vi den parfymen vi gjør? – Vår faste parfymeekspert forklarer

parfyme4

I høst skal vi ta for oss parfyme hos Melk & Honning.

Parfyme har eksistert helt siden de første menneskelige sivilisasjonene, og er en blanding av eteriske oljer og/eller aromatiske dufter. De aller fleste har én eller flere favoritter, og en signaturparfyme kan si en hel del om et menneske. Hva slags type person man er – eller kanskje heller hvem man etterstreber å være.

Vi har hørt med norske menn og kvinner i motebransjen om hva deres forhold til parfyme er og fått dem til å avsløre sin signaturparfyme. Men først, for å få litt mer innsikt i temaet, har vi tatt en prat med en kvinne som kan det meste om parfyme, nemlig Henia Sofie Gamborg Kjørsvik, som jobber hos Heaven Scent i Oslo.


Hvorfor er vi så opptatt av dufter?

– Fordi det er den sansen som kjappest tar oss med på en reise i minner og følelser, så selv om du vil eller ei vil du reagere på duft, såfremt du har luktesans. Ergo, jo eldre vi er, jo mer vi har opplevd, jo mer kan vi sette sammen av duft og hendelser, eller følelser, bevisst eller ikke.

IMG_9788Hva er det som gjør at vi velger de parfymene vi gjør, tror du?

– Mange grunner, først og fremst om man syntes det lukter godt, gir en god følelse, eller linker til et godt minne. Deretter etter forskjellige forestillinger om hvordan man skal dufte hvis man er slik eller slik, voksen, sofistikert, sexy, anderledes, uskyldig, ren osv. Dette bygger merkene oppunder, og selger seg og duftene etter. Så er det hvilke merker man går etter, vil man fremstå som mørk og mystisk er det jo helt feil å velge en duft som heter Clean og lukter Jif vaskemiddel. Og selvsagt hvilke dufter som står på første rad som typ «sommerdufter» eller «nyheter» på taxfree. Dette blir ren gambling for sannsynligheten for at den er for søt og rimelig intetsigende er stor.

Les også
Huawei lanserer sin mest avanserte smartklokke noensinne: GT 3 Pro

– Mange velger også duft fordi den lukter så godt på venninna eller kompisen. Det er ingen god taktikk ettersom enhver duft vil forandre seg i forhold til forskjellig type hud. Test på deg selv først. Gå et sted personalet har peiling, og ta deg litt tid til å lukte gjennom tre, fire dufter, for så å gjerne prøve en eller to på huden.

Hvordan går du frem for å veilede folk i valget av en ny parfyme?

– Ved å stille de spørsmål. «Hva liker du?» er lettere å svare på enn «hva liker du ikke?». At man ikke kan fordra roseduft betyr ikke at man hater alle dufter med en god dose rose. Det kommer bare an på i hvilken drakt rosen kommer. Så må man se hvordan folk reagerer på duften. Man ser fort om folk liker noe eller ikke, og hvorvidt de har kjempelyst på en duft fra det og det merket, men egentlig ikke liker noen av duftene derfra så godt etc. Kan være lurt å si at kunden skal tenke på duften mer som smak, så blir det ofte lettere å sette ord på det litt abstrakte. Også kan det være en idé å se an typen person. Er det en person i siste skrik med alt det nyeste og «riktigste» tilbehøret, så er sjansen stor for at den personen vil lukte på den duften som tar seg ut i samme sjanger på hyllen hjemme.

Opplever du at folk kommer tilbake gang på gang for å kjøpe den samme parfymen, eller er de fleste utro og kjører forskjellige parfymer etter årstid osv?

– Mange kjøper den samme igjen og igjen, og gjør kanskje noen små krumspring, men kommer gjerne tilbake til sin favoritt, og så en dag er det nok, og de er er klare for noe helt annet. Ellers er det folk som bare vil ha DET merket fordi designen er så fin, og det ser bra ut hjemme for eksempel. Og absolutt, årstid har mye å si, etter en lang vinter er mange veldig klare for kokkos og mer sprudlene lette dufter. Dufter som rett og slett minner om sommer.

Les også
Hailey Bieber sitt hudpleiemerke saksøkes

Hva er din personlige all time favorite, om du må velge én?mure-et-musc

– Det går ikke for jeg har alltid brukt og likt flere på en gang, og av gangen. Men jeg kommer stadig tilbake til Mure et Musc Extreme fra L´Artisan Parfumeur, og føler meg veldig som meg selv når jeg har den på. Portrait of a Lady fra Frederic Malle er jo også et kunstverk av de sjeldene, men jeg bruker den ikke så mye. Og Ambra Mediterranea fra Profumi del Forte. Hm, har mange favoritter!

Hvis du fikk muligheten til å lage din helt egen parfyme – hvordan ville den duftet/hva ville den bestått av?

– Dette har jeg tenkt mye på, og greier ikke å gi et godt svar. Parfyme er en kunst og ikke lett å lage. Og jeg ville laget én i hver sjanger for jeg liker jo så mange forskjellige typer. Men helt sikkert  noe med både amber og sitrus og frukt… Ha ha ha, det er det i mange dufter det! 🙂

Les også: Dette er de mest populære herreparfymene

Siste saker

Mest lest nå
Les mer