Hvorfor går folk mann av huse etter falsk Supreme?

Interessen økte med 500 prosent i fjor.

En gang i tiden var det å innrømme at man kjøpte falske designvarer som å «banne i kjerka». De store motehusene forsøkte lenge å sette en stopper for den massive asiatiske produksjonen av varer med opp-ned, speilvendte, slurvete varianter av Louis Vuitton-monogrammet og liknende lurerier, men til liten nytte. For folk i Vesten fortsatte å kjøpe falske kopier av produkter de lenge hadde siklet etter.

De siste par årene har man sett en ny bølge av såkalt «anti-fashion». Bevegelsen handler om en motstand mot moteindustriens struktur, der respekten for de store motehusene kastes på dør, noe som fører til en endring av maktforholdet forbruker/bransje. Resultatet er blant annet en voksende grad av DIY, og at en rekke bittesmå merker popper opp og får fotfeste, noe Melk & Honning omtalte i en lengre sak i fjor, og at man både lager og kjøper falske ting, uten et snev av skam.

Denne uken ble det kjent at falske varianter av streetwear-merket Supreme sine varer, er de etterlikningene flest folk søker etter på nett.

Det hvite merkenavnet har vært en greie en god stund nå, og spesielt etter samarbeidet med Louis Vuitton nådde det nye nivåer av fame. Likevel har det tydeligvis fremdeles nok kred i en del miljøer.

Med den fantastiske hypen som har vært rundt streetwear de siste årene, er det ikke til å komme bort i fra at prisen på de ekte varene – enten det er når produktet slipper eller i resell-sammenheng – er blitt uoverkommelig høye. Det er forståelig at en del vil skaffe seg looken ved hjelp av gode etterlikninger; i stedet for å ligge dagevis utenfor en sjappe i forkant av et produkt-dropp, og selge en nyre eller to for å få råd.

VOLDSOMME RESELL-PRISER: Louis Vuitton x Supreme-Bomberjakke til 72 000 kroner. (Bilde via Hypebeast)

FAKE VS. REAL: Bare et trent øye kan se forskjell på en falsk eller ekte Supreme-logo. (Bilde via Hypebeast)

Ifølge undersøkelsen foretatt av SEMrush, et meningsmålingsbyrå på nett, økte den generelle søkingen etter falske varer på nett med hele 500 prosent fra juli til oktober i fjor, og det er i USA flesteparten av søkene blir foretatt.

Les også
Våre favorittkjoler til 17. mai

Det kan virke som om hva som er falske og ekte produkter ikke har noen stor betydning lengre, spesielt for Generasjon Z, så lenge utseende er nøyaktig det samme.

For kort tid siden så man det første eksempelet på at et stort, internasjonalt klesmerke gjorde narr av og kapitaliserte på nettopp denne tendensen.

Under moteuka i New York i våres åpnet nemlig Diesel opp en pop-up shop i metropolens famøse område for falske varer; Nemlig bodene langs Canal Street.  Der solgte de plagg og accessoirer der Diesel-logoen var omgjort til «Deisel». Ifølge dem førte det til både forvirring og skeptisk blant potensielle kunder som stakk innom – men de forsikret dem om at alt var blitt produsert i Diesel sine egne produkter, og ville mest sannsynlig bli ettertraktede produkter på sikt.

Les også: Slik selger du mest effektivt klær på nett

Siste saker

Mest lest nå
Les mer