Tilbakeslag mot Kylie Jenners selvgjorte dollar-milliardær-stempel

For hva betyr det egentlig?

Tidligere denne uken skrev vi om Kylie Jenner som er på god vei til å bli verdens yngste «selfmade» – selvsgjorte – dollar-milliardær. Det var da Forbes nylig kom ut med sin årlige utgave dedikert til kvinnelige amerikanske milliardærer at det ble kjent at den yngste av Kris Jenners døtre har klart å opparbeide seg en formue på 900 millioner dollar, noe som tilsvarer rundt 7 milliarder norske kroner. Hovedårsaken til hennes ekstremt raske inntektsvekst er hennes voldsomt populære sminkemerke, Kylie Cosmetics. Dersom oppgangen fortsetter vil Kyllie Jenner om ikke lenge bli verdens yngste selvgjorte dollar-milliardær, og går med det forbi Facebook-sjef Mark Zuckerberg.

Men påstanden om at hun er en såkalte selvgjort milliardær har møtt motstand i en rekke medier – også på sosiale medier koker det.

Den amerikanske professoren og forfatteren Roxane Gay, gikk kjapt ut på Twitter og påpekte hvor lite riktig det faktisk er å kalle Jenner for en selvgjort milliardær, ettersom hun er oppvokst med privilegier, rikdom og berømmelse.

Les også: 10 skjønnhetsprodukter Kylie bruker

Det nettbaserte engelske oppslagsverket Dictionary.com kom også fort på banen. I en tweet setter de fingeren på hva «self made» faktisk betyr ifølge ordboka; Det å oppnå suksess i et liv der man ikke har hatt hjelpemidler.

Hos BBC legger de vekt på at narrativet i seg selv, dette med å komme fra «ingenting» og karre seg opp til et fantastisk liv i sus og dus, er klassisk og tidløs.

– Det at folk som ikke har noen ting kan klare å skaffe seg alt representerer en dyptgående menneskelig gründer-tankegang, forklarer Arvind Malhotra, som er professor i strategi og entreprenørskap hos Universitetet i North Carolina, til BBC.

Ifølge ham bør man ikke ta fra Jenner all kred for å ha bygget seg opp en svær formue.

– Selv om omstendighetene hennes selvfølgelig ga henne et fortrinn har hun klart å gjøre veldig mye ut av de; Kjendisstatusen ga henne en fordel som hun på en smart måte har klart å omgjøre til enda mer suksess, mener han.

En annen som omtales i saken er Meghan McCain, datteren til den tidligere presidentkandidaten John McCain. Hun fortalte nylig i et foredrag om hvordan det å ha en kjent far, og et kjent etternavn, absolutt har sine fordeler. Men at tilværelsen for en del barn født inn i kjente familier også handler om det å bevise for omverdenen at man ikke bare er bortskjemte drittunger som utelukkende kan flyte på nepotisme.

Kampanjebilde fra Kylie Cosmetics nye kolleksjon for sommeren 2018

Andre peker på at Jenner ikke bare er fra en kjent familie, men også at hun er hvit. I en kronikk i Cosmopolitan forteller journalist Emerald Pellot, om hvordan hun som selv har en mikset etnisitet, reagerer på det at man trekker frem Jenner som et eksempel på en som har oppnådd «den amerikanske drømmen».

– Det er både naivt og slapt å tro at hvite kvinner født inn i overklassen – en kvinne som har et kjent etternavn, som fungerer som en merkevare, tilsynelatende endeløse mengder kapital å kunne investere med, et sikkerhetsnett og tilgang til utallige ressurser er en slags modell for «selvgjorte» suksesshistorier.

Hun viser blant annet til en studie som viser at det siden 80-tallet i stigende grad er blitt vanskeligere å stige fra én sosial klasse til en annen. Og, at det i tillegg gjerne er slik at de som er født rike ytterligere øker sin formue i løpet av livet.

Kim Kardashian gikk i et intervju med Refinery29 før helgen ut og forsvarte sin søsters tittel som «selvgjort» milliardær. 

– Jeg skjønte virkelig ikke hva de mente, for hun er selvgjort. Vi er alle selvgjorte. Altså, man tenker det ikke stemmer fordi vi er fra en suksessfull familie? Det gir ikke helt mening for meg. Jeg kjenner utrolig mange folk som dét som ikke har klart å bli like suksessrike som Kylie. Om noe, har jeg ofte sett at det motsatte er tilfelle, fortalte hun.

Hun påstår at ingen av Kardashian/Jenner-søsknene har fått eller trengt noen annen form for hjelp av foreldrene deres enn råd.

– Det er også slik jeg hadde det med faren min, Robert Kardashian. Han ga meg aldri noen ting. (…) Ingen jobber hardere enn søstrene mine og moren min, avslutter hun

Kylie Jenner har foreløpig ikke kommentert saken.

Bilder: Via Instagram

Les også: Kendall og Kylie i hardt vær