Talor Browne har fått hele Oslo hekta på donuts

– Det var ikke planen å skape en hype eller trend.

Talor Browne (32) bak donut-kjeden Talormade ble advart mot å drive med donuts fordi «nordmenn er for opptatt av sunnhet». Nå åpner hun dørene til sin tredje Oslo-kafé.

– Jeg så på Oslo, tenkte på hva folk her ville sette pris på og hadde lyst til å ta en sjanse. Det er heldig at det har gått så bra, og det var ikke planen å skape en hype eller trend. Jeg legger mye kjærlighet og tanke i alt jeg driver med, og det endte tilfeldigvis opp med å bli donuts, forteller Talor Browne til Melk & Honning.

Donuts var lenge ingen stor greie her hjemme. Den gode, gamle smultringen har ikke akkurat hatt noen særlig konkurranse. Men da Talor kom inn i bildet, var digge donuts plutselig på alles lepper.

Foto: Guro Sommer Værland. Fra Talormades fargerike disk.

– Jeg elsker å lage donuts fordi de kan være så unike. Donutsene jeg lager i Norge får sin egen karakter fordi de lages med sesongbaserte og lokale ingredienser. Jeg tror de ville hatt en annerledes personlighet hvis jeg drev med dette et annet sted.

Tok sjansen

Talor flyttet til Norge fra Australia i 2012 for å jobbe for kritikerroste Tim Wendelboe. Der ble hun hans første kvinnelige kaffebrenner, og hadde med seg massevis av kaffeerfaring fra både Melbourne og Paris i bagasjen.

Etter tre år, følte hun på en trang til å gjøre noe nytt, og Oslo føltes som en by hvor man kunne oppnå hva man ville om man jobbet hardt nok. Kulinarisk sett hadde byen potensial til å vokse. Slik ble hennes første bedrift, Talor&Jørgen, født.

I dag står hun bak to kaféer, og har et produksjonslokale på 400 kvadratmeter samt 35 ansatte. Kjærligheten til kaffe tar hun med videre, for hos Talormade kan man kjøpe høykvalitetskaffe laget med etiske kaffebønner.

Gratis donuts

Det hele startet med at Talor begynte å teste ut ulike donut-oppskrifter, for så å dele ut gratis donuts fra eget kjøkken. Det ble raskt tydelig at donuts kunne slå an i Oslo.

– I det øyeblikket jeg åpnet døren så jeg en kø på tjue meter, og den første personen ønsket tolv donuts. Jeg var målløs. Jeg hadde ikke engang rukket å bli ferdig med glaseringen!

Siden 2019 har Talor selv styrt skuta, etter at hun og hennes tidligere partner i Talor&Jørgen gikk hvert til sitt. Bedriften har fått et mer personlig preg, og hun deler gjerne personlige innblikk i hverdagen på Facebook og Instagram. Talormades filosofi handler om å spre good vibes, både til gjester og de ansatte, forteller hun.

– Jeg tror ikke det har vært en bevisst avgjørelse å være så personlig som jeg er. Jeg har alltid hatt troen på å gi folk hele historien, slik at de får en sjanse til å bli bedre kjent med deg og en sjanse til å bry seg. Dette er også mer enn en bedrift, det er jo hele livsverket mitt.

Foto: Guro Sommer Værland

Hun tror suksessen handler om et behov for kvalitet.

– Nordmenn er så bereiste at de kjenner igjen og setter pris på ekte kvalitet og kunnskap. Mange bakerier og kaféer varmer jo opp fryste bakervarer, så når man først får smake det som er ferskt og nylaget blir det en åpenbaring.

– Mange har fortalt meg hvor smart det var å begynne med donuts her. Men helt ærlig så tenker jeg at om jeg hadde fokusert på ingredienser av høy kvalitet og det å knytte genuin kontakt med folk, så kunne jeg drevet med hva som helst og hatt lignende resultater.

Foto: Guro Sommer Værland. Talormades lokaler i trendy Bispevika.

Oslos nye trendområde

I sommer åpnet hun sin andre kafé i Bispevika i det nye, trendy Oslobukta-området som også består av Barcode, Munch Brygge og Sørenga. Det har satt fyr på Instagram, for stedet er utvilsomt Insta-vennlig,

– Da jeg planla kaféen i Bispevika, tenkte jeg på følelsen av å være i svømmebassenget som barn og den fantastiske sulten du føler etterpå. Jeg drømte om at folk skulle bruke kaféen min på samme måte som du ville ha brukt kiosken ved bassenget: Komme inn med badeklær, fullstendig avslappet og tilfreds etter å ha tilbragt lang tid i vannet. Det har vært så vakkert å se dette skje.

Hun innrømmer at hun først var litt skeptisk til beliggenheten, fordi hun var redd det skulle bli som Aker Brygge eller Tjuvholmen – «litt sjelløst», som hun sier.

Se dette innlegget på Instagram

Hot tip if you are in Oslo ✌🏼

Et innlegg delt av Maren Schia (@marenschia)

Realiserer matfantasier

Alle donut-smakene hos Talormade er utviklet av Talor selv – og utvalget er ikke akkurat lite. På menyen er smaker som Smash, Piña Colada, Red Velvet, Salted Caramel Popcorn, Creme Brulée, Blueberry Crumble, Vegan Liquorice, Oreo, Ferrero Rocher og Strawberry Sprinkle Vegan Matcha.

– Jeg blir inspirert av så mye, men for det meste prøver jeg bare å realisere matfantasier fra barndommen.

– Den mest fancy smaken vi har laget er den champagne-glaserte bryllups-donuten med 24 karat gull! Den kuleste smaken vår må likevel bli The Tim Tam Doughnut, som er basert på en velkjent australsk kjeks, sier Talor.

– Den vanskeligste smaken å få til er overraskende nok den simpleste. Våre plain glazed er avhengige av en nystekt, supervarm donut med perfekt form og konsistent og varm glasur med nøyaktig riktig tykkelse sånn at den dekker donuten uten å renne av. Vanskeligere enn man skulle tro!

Og det er det enkle som er det beste. Talors personlige favoritt er en donut med sukker og kanel – helst rykende fersk.

– Ingenting kan måle seg med det!

Rett rundt hjørnet er Talors tredje kafé. Den skal ligge på Paleet i Oslo sentrum, og dørene åpner «ganske snart».

– Det hadde vært en drøm å kunne åpne i en annen norsk by, og kanskje også et sted i Europa. Men hvem vet hva livet bringer – jeg hadde aldri sett for meg å være der jeg er nå.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer