Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Dette synes de internasjonale street style-fotografene om Oslo Runway

Streetstyle2_JohannesLFSunde-8

(Bilde: Johannes Laukeland Fester Sunde)

INTERVJUET OG FOTOGRAFERT AV FREDRIK AUSTAD 

Oslo Runway er lagt bak oss for denne gang. This Is PR klarte å få en god del internasjonal presse til å besøke tigerstaden i løpet av dagene motefestlighetene varte. Før og etter visningene hang en rekke utenlandske streetstyle-fotografer utenfor Sentralen. Som hauker sto de klare til å kaste seg frem mot moteduene som trippet ut av sponsede mercedeser, kinnkysset og smalltalket på fortauet.

Melk & Honning har snakket med fire av de mest anerkjente gatemotefotografene – som selvsagt satt front row under hver visning – om hva de synes om Oslo Runway, hvilken deres absolutte favorittvisning var og hva de tror om fremtiden til den norske moteuka.

Daniel Bruno Grandl

Daniel Bruno Grandel skyter for Net-a- Porter og for sin side theurbanspotter.com.

 

Er dette din første gang på Oslo Runway? Hva synes du? 

Dette er andre gang jeg er i Oslo, men første gang jeg besøker Oslo Runway. Forrige uke jobbet jeg under Riccovero-visningen, og jeg synes det er kult å følge med på den norske motebransjen som prøver å putte Oslo på det internasjonale kartet. Det var lett for mange av oss å komme hit, ettersom alt ble tilrettelagt av This is PR. Det har vært en blanding av at jeg har fått mye nytt materialet, samtidig som jeg har fått oppleve en ny kultur. 

Hva er dine tanker rundt gatemoten du har sett her?

Det er viktig å huske at vi tar street style under alle moteukene, og tar bilder av bloggere, influencers, redaktører og mennesker i bransjen. Det vil alltid være mye likt, men av det jeg har sett så langt vil jeg si at Oslo ligger på et internasjonalt nivå. Om det er mange som bruker norsk design er jeg usikker på, men om man har en bra look synes jeg det er fint om man kan mikse inn litt norske elementer. Nå om dagen er det lett å kle seg kult. Man kan kjøpe noe fra Loewe eller Vetements, og så har man en ferdig look. I Oslo synes jeg derimot det er mange mennesker med fin stil, men hvis jeg skulle gått i gatene og tatt bilder, så vet jeg ikke hva jeg ville funnet. Det er viktig å tenke over at bildene vi tar er tilknyttet mote-eventet, og ikke nødvendigvis reflekterer virkeligheten.

Les også
Balenciaga slipper eksklusivt interiør til jul

Hvilke visninger har du likt best?

Jeg har sett noen kolleksjoner her i Oslo som jeg har likt godt og synes landet har mange flinke designere. Holzweiler, FWSS og Moiré var mine favorittvisninger, selv om jeg er en mer autumn/winter type. Jeg liker store ytterjakker og layering, men med SS kolleksjonene kommer de fine fargene frem. Jeg hadde kun hørt om FWSS og Holzweiler før jeg kom hit, men jeg har sett andre shows jeg også har likt veldig godt. Å finne en favoritt blir veldig subjektivt. Alt handler om personlig stil og preferanser. Stil er en blanding av hvordan man ter seg, hvordan man snakker og hva man går med. Alle kan kjøpe seg inn i mote, men man kan aldri kopiere stil.

Hva tror du om fremtiden til Oslo Runway?

København er allerede veldig stort, har mange dyktige designere, og får mye besøk fra internasjonale street style fotografer. Jeg er alltid i København og Stockholm, men siden sistnevnte er på vei nedover, så skal vi ikke se borti ifra at det er potensiale til at Oslo Runway kan bli den nye Stockholm Fashion Week. Man må åpenbart fortsette å investere penger i å få folk hit, slik at man kan legge merke til moteuken.

Adam Katz Skinding

Adam Katz Sinding driver nettsiden le21eme.com. Han er i Oslo for å skyte bilder for sin egen side og Highsnobiety.

 

Er dette din første gang på Oslo Runway? Hva synes du? 

Jeg var her under Oslo Runway sin første sesong, og synes det hele var veldig kult. I ettertid har jeg fortalt dette videre til flere, og jeg bestemte meg for å komme tilbake. Jeg synes nordmenn er flinke til å kle seg! Tidligere har jeg vært en del ganger både i Stockholm og København, og må si at Oslo Runway for øyeblikket er mye bedre enn den svenske moteuken, i hvert fall når det kommer til oppmøte. København kommer alltid til å være en av mine favoritter, og selv om jeg ikke kan sammenligne byen med Oslo, ble jeg veldig overasket under mitt første besøk her. Mange av jentene jeg har sett under de skandinaviske moteukene har jeg gått ut i fra var dansker eller svensker. Det var først da jeg kom hit at jeg så at flere av dem var nordmenn.

Les også
24 kalendergaver vi vil sikre oss nå

Hvilke visninger har du likt best?

Av de som har vist hadde jeg bare hørt om Holzweiler på forhånd, fordi Marianne Theodorsen alltid har gått med skjerfene deres. Moren min pleide også før å jobbe for Helly Hansen, men jeg vet ikke om det går inn under kategorien ”norske designere.” Jeg har alltid fokus på det som er foran meg, og derfor har jeg ikke kjent til så mange norske merker når jeg har jobbet i utlandet. Mitt favorittshow i år var Veronica B. Vallenes, men jeg likte også F5 Concept Store veldig godt. På Johnny Love var klærne litt for kommersielle for min smak, men bandet som spilte under showet var helt utrolig.

Hva tror du om fremtiden til Oslo Runway? 

Jeg liker ikke å prøve å forutsi fremtiden, men jeg tror at den norske moteuken kommer til å fortsette å utvikle seg i en positiv retning. I en perfekt verden ville jeg gjerne at det kun skulle vært én stor skandinavisk moteuke for alle landene. Da hadde jeg ikke trengt å reise så mye, selv om alle steder jeg besøker er utrolig hyggelige. Med tanke på at dette er en relativt liten moteuke, så har jeg samlet en stor mengde bilder fra oppholdet mitt her. Stockholm har en større fashionweek, men her har jeg langt mindre materiale. Dette er definitivt et spennende tegn.

Nabil Quenum

Nabile Quenum driver siden japierdumaveste.com. Han jobber også for New York Magazine, L’officiel og andre motetidskrifter.

 

Er dette din første gang på Oslo Runway? Hva synes du?

Jeg har aldri tidligere vært i Norge, før jeg ble invitert av Oslo Runway denne sesongen. Det hørtes spennende ut å komme til et helt nytt sted og oppdage nye personligheter og stiler. Tidligere har jeg vært mye i København, men aldri besøkt verken Stockholm eller Oslo. Det er vanskelig å sammenligne byene. København er mye større og har sterke designere, som for eksempel Ganni, og de har også flere jenter som er internasjonalt anerkjente. I tillegg til dette har de store innkjøpsmesser under moteuken, som hjelper til med å fylle opp byen.

Hvilke visninger har du likt best?

Før jeg kom til Oslo hadde jeg bare hørt om Holzweiler, og at de var gode på strikk. Det var definitivt mitt favorittshow denne sesongen, og jeg likte spesielt den unge ånden i kolleksjonen. Badedraktene var utrolig kule, og stylingen på guttene.

Les også
Bella Hadid er kåret til den mest stilfulle personen på planeten

Hva tror du om fremtiden til Oslo Runway?

Det er veldig viktig for Norge å ha en egen moteuke for å vise hva bransjen jobber med, og fremme de kreative personlighetene. Oslo Runway er enda ganske nytt og kommer til å vokse i fremtiden. Jeg tror street style-fotografene også kommer til å fortsette med å besøke moteuken.

Robert Spangle 1

Robert Spangle jobber for det meste for britiske GQ, Rake Magazine og rapporterer til MR Porter. 

 

Er dette din første gang på Oslo Runway? Hva synes du? 

Etter å ha hørt om Oslo Runway forrige sesong, fikk jeg en interesse for skandinavisk design og norsk mote. Jeg liker at flere designere tar opp spørsmål rundt kjønnsroller og identitet. Dette synes jeg er veldig interessant. Da jeg kom hit så jeg fort at dere har en større bredde innenfor damemote, og jeg ble overrasket på svært positiv måte. Vanligvis ser man design som er tilpasset og blir solgt til en størrelse 0/size zero, mens her går man mer mot den modne kvinnen.

Hvilke visninger har du likt best? 

Min favorittvisning så langt har vært Holzweiler. Jeg likte godt strandlooken og surfekid vibbene. Måten de mikser materialer på er utrolig kult. Jeg tenker spesielt på de store fargede strikkegenserne, og at de kombinerte badetøy med yttertøy. Dette er veldig utypisk norskt.

Hva tror du om fremtiden til Oslo Runway? 

Tidligere har jeg aldri besøkt verken Stockholm, København eller Oslo. Jeg gjør som regel herremoteukene i de store byene som New York, Firenze, Milano og London. Hva jeg synes skiller Oslo Runway fra de internasjonale moteukene er den lokale identiteten. Nå om dagen kan designere velge å vise i andre land på grunn av prestisje, og klærne har som oftest ingen tilhørighet til stedene de kommer fra. Når man kommer hit og ser personene på gaten, så tenker jeg med en gang at de er veldig norske. Hele opplegget føles veldig intimt  ut og privat , og det er som å se noe nytt for første gang.

Les også: Se Street style fra Oslo Runway

Siste saker

Mest lest nå
Les mer