Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Det amerikanske militæret endrer regler når det gjelder sminke og smykker - hva med det norske forsvaret?
Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

Nå blir sminke, neglelakk og afrikanske hårfrisyrer tillatt i det amerikanske forsvaret

Hva er reglene i det norske militæret?

Etter at Joe Biden offisielt tok over som president etter Donald Trump, har han allerede rukket å gjort en rekke endringer. Han har blant annet startet prosessen med å knytte bånd til NATO, gjenåpne dialogen med Iran om en felles atomavtale, og gitt transpersoner lov til å ha militærtjeneste.

Han fortsetter denne liberale, positive tendensen. Nå får kvinnelige soldater i det amerikanske forsvaret lov til å sminke seg, bruke neglelakk og smykker.

Grunnen er ifølge sersjantmajor Mark Anthony Clark at soldatene skal kunne «presentere seg på en ordentlig, profesjonell måte», Marie Claire.

Svarte afrikanske kvinner vil også endelig kunne ha ulike tradisjonelle afrikanske frisyrer, slik som twists, fletter og locs. Dette fremfor kun en lav knute i nakken, som har vært kutyme frem til nå.

«Målet med dette er å forhindre hårtap og ødeleggelser som kommer av håfrisyrer slik som knuten. Forsvaret har derfor valgt å godkjenne ulike varianter som er mer inkluderende for de ulike naturlige hårtypene som finnes».

Man vil også nå få lov til å stripe håret, men farger som lilla, rosa og blått er fremdeles ulovlig.

Actions speak louder than words når det kommer til mangfoldighet og inkludering innenfor våre rekker. Vi tror at de endringene vi som er bestemt nå er et av eksemplene på at mennesker er det viktigste for oss», sier generalløytnant Gary Brito.

Les også: «Innsettelsespoet» Amanda Gorman blir modell

Sminke, neglelakk og afrikanske frisyrer blir tillatt i det amerikanske forsvaret
Kvinner i det amerikanske forsvaret. Bilde: Joe Raedle/Getty Images

Men hva med i Norge? Er holdningene til besmykning, hår og sminke like liberalt her som der?

– I det Norske forsvaret har vi over tid tilpasset oss samfunnet og ønske om mangfold på alle områder, være seg kjønn eller opphav og religion, sier oberstløytnant Vegard Norstad Finberg til Melk & Honning.

– På områder som kan påvirke sikkerhet spesielt er det reguleringer, mens det i mindre grad settes bestemmelser og regler på områder som eksempelvis neglelakk.

Og kikker man på forsvarets reglement, ser det ut til at man gir den enkelte en del frihet til å velge som man vil – innenfor reglene som er satt.

Det står for eksempel at når «uniformen bæres, skal håret være arrangert slik at det ikke faller nedenfor øvre kant av jakke- eller skjortekrage, eller over. Alternativt kan håret settes opp f.eks. i én løsthengende flette, én
hestehale, én knute sentrert på bakhodet eller ved bruk av hårnett.»

Når det kommer til sminke står det kun at «Det skal vises diskresjon i bruk av kosmetikk». Øredobber er lov så lenge de ikke er hengende.

Finberg forklarer det noe åpne reglementet med at man tror den enkelte har evnen til å ta gode vurderinger lokalt basert på intensjon.

– Tid, sted og anledning vil kunne gi forskjellige vurderinger, sier han.

Les også: Er Bella Hadid inspirert av Bernie Sanders?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer