Slik gjør du duft-layering

– Det vil jo alltid være folk som eksperimenterer og blander duftene sine, og finner frem til gode mikser som blir akkurat deres egen duft.

Layering har de siste årene blitt en snakkis i duftverden. Men hva går det egentlig ut på, og hvordan gjør man det riktig?

Duftene fra Atelier Cologne kan brukes alene eller sammen.

Stadig flere duftmerker utvikles nettopp med utgangspunkt i layering, som for eksempel N.C.P – Now Collective Products – som består av Eau de Parfums fra de ulike olfaktive duftfamiliene. Duftene er utviklet på parfymehuset Givaudan av sjefsparfymør Yann Vasnier og inneholder 12 prosent parfyme som skal være den optimale prosentandelen for layering. Noomi Rapace som er kreativ direktør og en av grunnleggerne av merket har tidligere uttalt at layering-elementet og unisex-aspektet er viktig for henne ettersom parfyme «er en del av deg og derfor må være personlig». Layering står også sentralt hos duftmerker som Jo Malone og franske Atelier Cologne som nylig ble lansert i Norge – til og med klassikeren Chanel No.5 kan brukes i layering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For hvem er det som vil lukte som «alle andre»? Det individuelle og unike får i stadig større grad fotfeste både i mote og beauty.

Henia Sofie Gamborg Kjørsvik ved Heaven’s Scent i Oslo forklarer konseptet enkelt og greit slik; 

– Layering er å legge to eller flere parfymer oppå hverandre så det skaper en tredje, egen duft.

Henia Gamborg

Hun tror layering har kommet for å bli, men at selve trenden nok kommer til å dabbe litt av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det vil jo alltid være folk som eksperimenterer og blander duftene sine, og finner frem til gode mikser som blir akkurat deres egen duft, sier hun.

Er det noen dufter som egner seg spesielt til layering – og andre som ikke gjør det? 

– Ja, utvilsomt. Det kan jo være vel mye å blande to veldig sterke dufter oppå hverandre. Det er lurt å trå varsomt og å prøve seg frem. Dufter som er ingrediensorienterte er lettere å bruke i layering.

– Av merker som egner seg spesielt til layering er Diptyque, Escentric Molecules og Comptoir Sud Pacifique. Frederic Malle sine dufter er derimot ikke så lette å mikse sammen, men jeg vet om flere som for eksempel bruker en fra Malle og en fra Molecule, og resultatet er nydelig. Fra Diptyque er «Eau Duelle» sammen med «Eau des Sense» fantastisk; varm treaktig vanilje med en ren frisk appelsinblomst på toppen. «Philosykos» med «Tam Dao» er aldri feil, med sandeltre og varme under det friske fikentreet.

Henias beste tips til layering av duft:

  • Legg den dypeste duften underst, og de lyseste, friskere notene på topp.
  • Alt kan mikses med Molecule 01, og 02. 01, 02 og 04 er en fantastisk kombo.
  • Prøv deg frem hjemme. Ikke kjør på med de snåleste eller sterkeste komboene når du skal være ute blant folk, på bussen eller på jobbintervju.

Les også: Unisex-produkter i skjønnhetsbransjen – mer enn en hype?