Unisex hudpleie
MER ENN EN GIMMICK? Har egentlig unisex-hudpleie noe for seg?

Unisex-produkter i skjønnhetsbransjen: Mer enn en hype?

Fungerer de like godt på kroppen som de gjør kommersielt?

Av: Caroline Berge

Unisex-produkter er i vinden om dagen – og også i tiden. «Måten vi shopper på har endret seg til fordel for individ heller enn kjønn, og det var bare et tidsspørsmål før tilnærmingen skapte bølger også i skjønnhetsindustrien», heter det i februar-utgaven av britiske Vogue som sikter nettopp til økningen i fellesprodukter for menn og kvinner. Konseptet med unisex er forsåvidt ikke noe nytt, men i en industri som lenge har vært preget av mer eller mindre klare kjønnsinndelinger slår det tilsynelatende ned som nettopp det. Men er det noe mer enn bare en trend? Og har det egentlig noe for seg?

Hudtilstand viktigere enn kjønn

Rolah Osman Lønning

Et grunnleggende aspekt – kanskje spesielt når det kommer til hudpleieprodukter, er jo om det foreligger anatomiske forskjeller som gjør at kjønnene er tjent med å bruke ulike produkter. I følge kosmetisk lege Rolah Osman Lønning finnes det verken anatomisk eller medisinsk grunnlag for dette. Ikke fordi vi har den samme huden, men fordi hudtilstanden vil være det viktigste å ta hensyn til.

– Menn har riktignok mer testosteron. Det gjør gjerne huden noe fetere og noe tykkere – og i tillegg har de skjeggvekst. Samtidig har menn like stor variasjon seg imellom når det kommer til hudtilstand som kvinner. Det innebærer at ikke alle har fet hud, men at noen har tørr og sensitiv hud også, forteller hun til Melk & Honning.

Hun påpeker at det kan foreligge typiske brukerpreferanser, som at menn kanskje vil ha en annen type lukt på kosmetikken enn kvinner, eller at de liker produkter med avkjølende effekt og lettere konsistens. Men de hudmessige behovene er altså først og fremst individuelle og ikke kjønnsbundne. I praksis betyr det at en krem som passer for én ikke nødvendigvis passer for en annen.

– Mitt tips er å lese ingredienslistene, og kjøpe de produktene som passer best for akkurat din hud. Om produktet er markedsført for en mann eller kvinne eller er et unisex-produkt er ikke så farlig, mener Osman Lønning.

– Selger kun unisex-produkter

Henia Gamborg

En av aktørene som har gått all-in når det kommer til unisex-skjønnhetsprodukter er konseptparfymeriet Heaven Scent i Oslo. De fører et selektivt utvalg av blant annet parfyme og hud- og kroppspleie, og forteller til Melk & Honning at samtlige av produktene er utviklet for både menn og kvinner. Det betyr likevel ikke at de har lagt tradisjonelle herre- og damedufter på hylla.

– Når noen kommer inn og vil ha en tradisjonell sporty, maskulin duft, så vet vi jo hva det er, og de finnes også blant produktene våre – selv om de er merket unisex, forklarer Henia Gamborg.

Hun forteller at det også finnes kjønnsindikasjoner i unisex-universet. For eksempel kan enkelte merker lage dufter med typiske «kvinnelige» eller «mannlige» navn – til tross for at de altså kategoriseres som fellesprodukter.

Kanskje ikke overraskende mener Gamborg at unisex-produkter er like gode som de kjønnsinndelte, både når det gjelder parfyme og hudpleie. Hun forteller at duftproduksjon opprinnelig ikke var inndelt i kjønn. Men hvorfor oppstod det egentlig? Gamborg tror mye bunner i kommersielle krefter.

– Kjønnsindelingen av parfyme startet på en tid da kvinner var hjemme, og man hadde sterke forestillinger om hva som var feminint og maskulint. Man så spesielt at parfyme var populært hos kvinner og markedskreftene kunne spille på å tilby dem tidsriktige, feminine dufter, forteller hun.

I dag er en dufts kjønnsidentitet ofte kulturelt betinget, mener Gamborg. Det som i en kultur produseres som kvinneduft, kan bli en bestselger på herremarkedet i en annen.

– Her hjemme går for eksempel mange kvinner med det som tradisjonelt sett anses som herredufter.

Men hvorfor velge unisex? Har det noen fordeler?

– At et produkt er unisex er ikke en fordel i seg selv. Hovedpoenget er at du velger produkter som passer deg best. Her kan unisex-produktene legge til rette for at man setter kvalitet og ikke kjønn først. Produktene passer i tillegg ofte til mange, så det blir kanskje også lettere å navigere i den verdenen, sier Gamborg.

– Men man må også huske at unisex-produkter er en trend, og slik som andre trender kan den snu.

Åpningsbilde via Vogue.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer