Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
vogue strand

Slik beskytter du huden i sommersola

Ja, du kan bli brun selv med høy solfaktor.

Skal solkremen egentlig være over eller under sminken? Hva er forskjellen på SPF 30 og 50? Hvor ofte bør du smøre deg? Og kan dufortsatt bruke solkremen du kjøpte i fjor sommer?

Hudhelseekspert og fagsjef for Skintific, Ann-Kristin Stokke, forteller til Melk & Honning at det først og fremst er viktig med gode solkremrutiner for å forebygge hudaldring, motvirke hudskader og enda mer alvorlig – hudkreft. Det skal rett og slett være med på å bevare hudhelsen din.

Lege og fortfatter av boken «Frisk Hud», Rolah Osman Lønning, forteller også at solen er ansvarlig for

Rolah Osman Lønning. Foto: Trond Oliversen

Rolah Osman Lønning. Foto: Trond Oliversen

aldersrelaterte hudendringer, som rynker, tap av elastisitet og pigmentflekker.

– Ved å beskytte seg godt mot UV-stråler kan man i stor grad begrense sin egen aldringsprosess. Den samme DNA-skaden som medfører tidlig aldring er også ansvarlig for utviklingen av hudkreft; som igjen kan være dødelig om man ikke oppdager og behandler den tidlig, forteller Osman Lønning.

– Viktig for helse og skjønnhet

– Som regel skal du bruke solkremen over de andre produktene dine, men det finnes flere muligheter for optimal beskyttelse. For eksempel finnes det sminkeprodukter som også har solfaktor. Pass på at produktet har bredspektret UVB- og UVA-beskyttelse. For å forebygge hudkreft anbefaler Kreftforeningen at du benytter minimum faktor 15, sier Stokke.

Hun forteller videre at dersom du soler deg bør du huske på å smøre deg med solkrem annenhver time, og understreker at du bør påføre et tykt lag.

– Vi må være mer generøs når vi påfører solfaktor enn med andre produkter. Dette er for å sikre faktoren. Utfordringen om du bruker for tynt lag med for eksempel faktor 15, blir at du da bare er beskyttet med faktor 8 eller 10. Dette er noe av grunnen til at mange merker nå kommer med høyere faktor, forteller Stokke.

– Mot UVB-stråler beskytter faktor 15 93,3 prosent, faktor 30 beskytter 96 prosent og faktor 50 98 prosent. Det er altså ikke så stor forskjell, men trenden nå er at stadig flere produkter kommer i faktor 30 og 50; for å sikre høy nok beskyttelse.

Osman Lønning forteller også at SPF sier noe om hvor lenge du kan oppholde deg i solen uten å bli brent. Hun anbefaler minimun faktor 30 på kropp, men høyest mulig i ansiktet.

– Solkrem er viktig for både helse og skjønnhet, sier hun og fortsetter:

– Med tanke på forebygging anbefaler jeg alltid daglig bruk av SPF 30-50 i ansiktet; uansett vær og årstid.

Hun understreker at ingen solkremer klarer å blokkere UVB-strålene fullstendig.

Men blir man egentlig brun med høy faktor?

– Man blir brun med høy faktor også, men ikke like fort – og det er bare positivt, avslutter Osman Lønning.

Sjekk holdbarhetsdatoen

Har du igjen solkrem fra i fjor? Da bør du sjekke holdbarhetsdatoen på flasken.

Ann Kristin Stokke

Ann-Kristin Stokke.

 

– Mange solkremer har en holdbarhetsdato på flasken, og selv om den gjerne holder lengre enn det, så skal du helst ikke bruke den etter utgått dato. Om solkremen er gått ut på dato kan faktoren i kremen være noe lavere. Alle produkter har et åpen-boks symbol, som regel på 12 måneder. Ikke anvend et åpnet produkt etter dette.

Hun forteller at solkremer vanligvis holder i 12 måneder. Etter det bør de kastes. Men ikke la solkremen stå om høsten og vinteren.

– Mange flater reflektere lys gjennom hele året. Det kan være fra snø, lys, vann, asfalt eller på fjellet. Dagslys om vinteren, har nesten like mye UVA-stråler som om sommeren. Strålene som kommer fra UVA er med på å framskynde aldringsprosessen, selv om du ikke blir solbrent om vinteren, avslutter hun.

Ute etter ny solkrem? Dette er våre favoritter: 

 

Fra venstre: Exuviance kr 349, Biotherm til ansikt kr 235, Lancaster kr 470, Cliniderm kr 199.

Produktbilde av solkremer.

Fra venstre: Rituals kr 160, Aesop til kropp kr 340 og after sun kr 300, Aesop til ansikt kr 400, Elixir kr 790.

Fra venstre: Solkrem fra La Mer kr 1075, Rudolph kr 320, Elisabeth Arden kr 249, Sisley hos Gimle Parfymeri kr 1730.

Hovedbilde via Vogue

Les også: Hummer & Kanari: Sommerkjolen

Siste saker

Mest lest nå
Les mer