Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Disse skjønnhetstrendene håper motefolket at dør ut i 2018

Lei vippe-extensions, masker og trauste tirsdager.

Av: Caroline Berge

Man tenker kanskje at mote og skjønnhet går hånd i hånd? Men det er ikke alltid tilfellet. For til tross for at 2017 slapp catwalk-juveler som leppestift på avveie og neon-aktig øyeskygge, virker det som om brorparten av moteeliten holder igjen.

Melk & Honning har spurt motefolket om skjønnhetstrender virkelig tilsidesettes, og ikke minst hvilke av dem de håper at takker for seg i 2018.

Les også: M&H toppliste: Sminkeorganisering

Margrethe Gilboe, stylist og grunnlegger av Pudder Agency

Margrethe Gilboe. Foto via Instagram.

– La oss drepe konturering, vippeextensions og fillers i 2018, sier Margrethe Gilboe til Melk.

Stylisten er ikke i tvil om hva hun vil fjerne fra radaren, og synes det er trist når leppeinjeksjoner og løsvipper blir status for unge jenter.

Selv foretrekker hun det rene og naturlige, men skulle gjerne sett at runway-sminke kom mer på banen.

– Det hadde vært moro om folk kjørte litt på, at man turte å ta litt plass og ha det gøy med det, sier hun.

For Gilboe har bemerket seg at showsminke stadig overses, og legger til at skjønnhetstrendene ofte henger langt bak. Årsaken til det er hun usikker på, men stylisten holder en knapp på at trendene ofte hentes fra andre steder enn klesmote. Som eksempel trekker hun frem hudpleieindustrien som stadig higer etter barbie-looken og en ikke ukjent søskengjeng.

– Ser man på hvilke trender som regjerer innen beautyverden, er det i hvert fall lett å tenke at det hentes mer fra The Kardashians og Hollywood enn moteverden forøvrig, sier hun.

Maja Hattvang, blogger og skribent

Maja Hattvang. Foto via Instagram.

Maja Hattvang er enig med Gilboe i at skjønnhetstrender ofte nedprioriteres. Hun har også notert seg at motefolk ofte er mer vågale i klesveien enn de er med sminke.

– Men igjen så er kanskje ikke folk så vågale i det hele tatt, påpeker hun.

Hun forteller videre at hun tror at mange velger safe over crazy sminkevarianter fordi de ønsker å føle seg pene.

– Og da er det kanskje lettere å ta sjanse med klær? Det er jo til en viss grad også jobben deres, påpeker hun.

Men hva med henne selv? Med egen hudpleiebok og antrekksbilder på plass, kan Hattvang sies å være blant dem med føttene godt plantet i begge leire. Men fotfestet til tross, fastslår hun at trender ikke dikterer hennes estetikk, hverken når det kommer til klær – eller sminke.

– Skal man henge seg på klesmotene ender man fort opp med en haug nye plagg, da synes jeg faktisk at det er lettere å teste sminketrender, sier hun.

Og skjønnhetstesting har det blitt litt av. Her skal det nevnes at Hattvang ikke forlot 2017 uten fulltreffere (bare sjekk ut power looken hennes på bildet over), samtidig kan hun advare oss mot skuffelser som hun gjerne skulle sett forsvinne.

Først ute er Insta-blockbuster nummer én; den sorte peel off-masken.

– Dette er bare lim med fargestoff i. Det som sitter igjen er ikke blackheads, men talg, noe du helst vil beholde i huden, sier hun.

Masken er ikke den eneste Insta-giganten hun ønsker ad undas. Grønn peeling er også på listen. Dette er nok en fotogen ansiktsbehandling der produktet er plantebasert, og har som formål å gi fornyet og glødende hud.

– En grusom behandling. Det føles som man har små glassbiter inni huden i tre dager etterpå, advarer hun.

Siste stikk går til highlighteren, eller tryllepennen som skal ta kinnben til nye høyder. Her minner Hattvang om at en virkelighetssjekk ofte kan gjøre susen.

– Det viktigste er at folk gjør som de vil, men når highlighten synes på selfien betyr det at den sannsynligvis ser koko ut i vanlig lys, påpeker hun.

Tomas Erdis, makeupansvarlig under Oslo Runway og makeup-artist for Guerlain

Tomas Erdis. Foto via Instagram.

– Sminketrender jeg ønsker at skal forsvinne i 2018? Det er ikke så lett å svare på! Trendfokuset ligger jo nesten aldri på sminke, så de følges sjeldent opp uansett, sier Tomas Erdis til Melk.

Sjefssminkøren under Oslo Runway har nemlig også notert seg dette, og som Hattvang påpeker han at det ikke bare gjelder fashionistaene, men også resten av befolkningen. Erdis tror mye bunner i vår aller kjæreste Jantelov.

– Generelt er det få som tør å skille seg ut, og kanskje har det gått spesielt hardt utover sminken fordi ansiktet er så synlig. Det blir det jo sett på som et statement bare man bruker en knæsj farge på øyenskyggen, sier han.

Makeup-artisten tror også at livsstilen vår kan spille inn, der mange enten bruker fritiden på å være i aktivitet – eller på sofaen.

– Det skal enten være praktisk eller koselig, og det assosieres kanskje ikke med sminke, påpeker han.

Må han sette fingeren på noe ved skjønnhetstrendene, ønsker han derfor heller å føre en aldri så liten holdningskampanje.

1.Bruk sminken din aktivt!

Først og fremst skulle makeup-artisten gjerne sett at vi dro på litt mer- litt oftere.

– Sminke handler om å ha det gøy, og man trenger ikke å gjøre ting så avansert! Du kan for eksempel begynne med bare litt glitter på øyelokkene, tipser han.

Erdis påpeker at sminke for mange lagger spesielt i hverdagen, og tror dette skyldes at vi befinner oss i et land der de fleste sparer det meste til helgene. Selv ser han ingen grunn til trause tirsdager og tipser om at sminke heller ikke bør undervurderes:

-Makeup kan brukes aktivt til å formidle både personlighet og følelser. Prøv deg på en sterk leppestift på et jobbmøte og se hva det gjør med deg!

Det at mange skiller dag- og kveldssminke er han heller ikke med på; ifølge makeup-artisten burde man i stedet tenke på hva man kler og kjøre på med dette.

Er det derimot sminkeferdightene dine som stagger deg i å teste ut trender, kan Erdis oppmuntre med at skjønnhet ikke nødvendigvis handler om symmetri eller perfeksjon.

– Det viktigste er helheten. Sminke er dessuten individuelt og hovedpoenget er at man er fornøyd selv, påpeker han.

2. Se deg mer i speilet

Fisker vi litt ekstra etter teknisk pirk, trekker også Erdis frem at vi kan bli flinkere til å se oss selv i dagslys. Eller om ikke annet, at vi kan bruke litt mer tid på å sjekke speilet.

– Lys er avgjørende og det er lett å glemme at det kan være en kontrast fra badelyset til det naturlige lyset ute, advarer makeup-artisten.

Han er enig med Hattvang i at heavy highlight også kan være en utfordring, og setter kontourering generelt i samme kategori. Det betyr likevel ikke at han skjemmes av rausere sminkevalg- snarere tvert imot

– Jeg elsker at folk eksperimenterer! Det viktigste er at man finner en egen stil, og da må man prøve seg frem, oppfordrer han.

3. Nei til jenter som dømmer jenter

Som en siste holdning i unåde, trekker han frem jenter som rakker ned på jenter som bruker mer eller mindre sminke enn dem selv. For makeup-artisten er det én enkel regel som gjelder: Enten bruker du sminke eller så bruker du det ikke.

– Sminke skal være gøy, så slutt å være så strenge med hverandre, og hallo: life is too short to wear boring makeup, sier han.

Hovedbilde: Bella Hadid via Instagram. 

Siste saker

Mest lest nå
Les mer