«Siste skrik fra Paris» – Franske motefilmer på norsk kino

Cinemateket viser hvordan fransk mote har figurert på filmlerretet.

Høsten setter startskuddet for et nytt kulturår. Allerede denne sensommeren inviterer Cinemateket til visning av franske filmer. Fellesnevner for filmene som blir vist gjennom august og september er at alle skildrer franske mote.

I filmserien som hos Cinemateket går under navnet Siste skrik fra Paris, setter de fokus på hvordan fransk mote har kommet frem på film gjennom tidene. Filmene er alt fra stumfilm, krim, komedier og barnefilmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Første film ut er Funny Face med Audrey Hepburn i hovedrollen. Visningen blir holdt 6. august og gjestekurator Johanna Zanon vil introdusere filmen.

Funny Face er en musikal om hvordan en amerikansk motefotograf forvandler Audrey Hepburns karakter fra en bokorm, til en vellykket motemodell i Paris. Kostymene i filmen er signert Hepburns gode venn Hubert de Givenchy og Edith Head.

bilde fra filmen funny face
Funny Face

Andre franske motefilmer som blir vist på Cinemateket er blant annet Svømmebassenget og Coco før Chanel.

Førstnevnte er i en villa på den franske rivieraen hvor elskerne Marianne og Jean-Paul tilbringer feriedagene sine ved bassenget. Her kommer deres venn, Harry, som også er Mariannes tidligere elsker på besøk. Han har med seg tenåringsdatteren sin Penelope, som her spilles av Jane Birkin. Farlige krefter settes i spill og det oppstår en spenning mellom de fire som får store konsekvenser. Den franske moteskaperen André Courrèges står bak antrekkene.

Cocos vei til suksess

Og vi kan vel ikke snakke om fransk motefilm uten å trekke frem Coco Chanel. I filmen Coco før Chanel får vi være flue på veggen i historien om den ikoniske moteskaperen Coco Chanel. Askepotthistorien skildrer Cocos eksepsjonelle karriere som startet på begynnelsen av det 20. århundre. Kvinner fikk på denne tiden muligheten til en karriere i motebransjen, men var ofte avhengig av mannlige investorer for å kunne lykkes. Se hvordan Coco fikk kvinner ut av de trange korsettene og ble en av verdens største moteskapere.

Coco før Chanel

Denne filmserien er et samarbeid med Institut Français. Les mer om programmet og se flere av filmene hos Cinemateket.

Les også: Balenciaga har hanket inn ekte parisiske kjærestepar til ny kampanje