Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Sesongens moteuker hadde mer mangfold enn noensinne

Ny rapport forteller om den positive utviklingen.

Mangfold er blitt et av de viktigste buzz-ordene i motebransjen de siste årene, mye påvirket av forbrukernes stadig økende fokus på dette.

Motenettsiden The Fashion Spot har gjennom flere sesonger tatt på seg oppgaven med å oppsummere moteukenes mangfold i en egen rapport.

Denne uken kom rapporten som tar utgangspunkt i hele 221 show og mer enn 7300 modeller som har jobbet under sesongen moteuker.

Halvparten av modellene ikke-hvite

Den viser en svært positiv utvikling hva gjelder miks av etnisiteter på catwalkene; Nå var hele 38,7 prosent av modellene – omtrent 2 av 5 – ikke-hvite, noe som er en oppgang på nesten 3 prosent fra forrige sesong.

New York var vinneren på denne fronten, der nesten halvparten av alle modellene identifiserte seg som andre etnisiteter enn hvit.

Milano har tradisjonelt vært den store taperen hva gjelder å inkludere ulike hudfarger og etnisiteter. Denne sesongen hadde de likevel tatt seg sammen, og for første gang passerte de 30 prosent ikke-hvite modeller.

Les også: Fem om mangfold i norske motemagasiner

Kropp er topp – eller?

De siste sesongene har flere og flere større modeller blitt inkludert i både kampanjer og på catwalken. Noen, slik som for eksempel Ashley Graham, har klart å få supermodellstatus på grunn av – eventuelt til tross for – sin størrelse, noe som ville vært vanskelig for bare få år siden.

Under sesongens moteukene var det likevel ikke kjempemye å rope hurra for på denne fronten: Av 221 show analysert, var det kun curvy modeller på 18 av dem, og av 7300 modeller var det kun 50 formfulle.

Les også
Pernille satser på fotballklær for kvinner

New York ledet an også på denne fronten; 37 av de curvy modellene ble castet for å gå i den amerikanske motebyen.

Under de europeiske moteukene var det bare seks motevisninger totalt som hadde minst én curvy modell.

Prabal Gurung var blant designerne i New York som castet flest curvy modeller. Bilde via @prabalgurung

Balenciaga-designer i front

Eldre kvinner har tradisjonelt sett vært blant de dårligst representerte gruppene i moteuke-sammenheng. Og det er fremdeles en flau affære på denne fronten, selv om det har vært en viss oppgang fra forrige sesong.

36 av modellene som ble castet under moteukene denne gangen var over 50 år, som er en klar oppgang fra 27 under SS19-visningene.

Demna Gvasalia, som står bak Vetements og nå også er sjefdesigner for Balenciaga, var med de fem modellene på over 50 han hadde castet til sitt show, den designeren som i størst grad bidro positivt innen dette feltet.

Les også: Er alder en glemt faktor innen mangfold?

Transkjønnede på vei tilbake

Motebransjen hadde en periode der flere og flere transkjønnede og personer av andre kjønnsidentiteter ble inkludert i det gode selskap. Nå ser dette dessverre ut til å være på vei tilbake.

Denne sesongen ble bare 56 modeller med trans eller ikke-binær kjønnsidentitet castet til moteukene, noe som er en markant forskjell fra de 91 modellene som ble castet forrige sesong.

Hovedbilde via Harpers Bazaar.

Les også: Fenty-effekten: Bloggfavoritt får mangfoldkritikk

Siste saker

Mest lest nå
Les mer