Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
kritiserer kim kardashian
Kim Kardashian og Pete Davidson. Foto: Sean Zanni/Patrick McMullan via Getty

Raser over at Kim Kardashian dukket opp i den ikoniske Marilyn Monroe-kjolen

– Ekstremt skuffet.

Tema for årets the Met Gala var Gilded Glamour med det overordnede temaet amerikansk mote.

På den berømte motefesten og veldedighetsgallaen dukket Kim Kardashian opp på den røde løperen i den ikoniske, glitrende nakenkjolen brukt av Marilyn Monroe i 1962 da hun sang Happy Birthday Mr. President til daværende president John F. Kennedy.

Nå raser flere Marilyn Monroe-eksperter over at Kim Kardashian fikk gå med kjolen i det hele tatt.

– Jeg er ekstremt skuffet over å se denne 60 år gamle ikoniske kjolen bli brukt offentlig, sier Marilyn Monroe-biograf Michelle Morgan til New York Post.

– Kjolen er ekstremt skjør og har tidligere blitt oppbevart under temperaturkontrollert omgivelser. Men her er den. Ikke bare blir den brukt, men også i rød løper-omgivelser hvor hva som helst kunne ha skjedd den.

kim og pete
Kim Kardashian og Pete Davidson. Foto: James Devaney/GC Images via Getty

Både svette, parfyme og make-up kan potensielt ha kommet på kjolen og laget «ubeskrivelig skade og flekker», ifølge Marilyn Monroe-eksperten.

– Jeg forstår hvorfor Kim ville ha på kjolen i PR-øyemed. Men kjolen skulle uansett kun ha blitt brukt av én person, og det er ikoniske Marilyn Monroe, stemmer dokumentarprodusent Nina Boski i.

– Dette hjelper ikke på Marilyns ettermæle. Spesielt når det i år er 60 år siden hun døde.

Marilyn Monroe gikk bort i august 1962 i en alder av 36. Nyheten om hennes tidlige bortgang sjokkerte en hel verden.

Marilyn monroe
Marilyn Monroe i den berømte kjolen i mai 1962. Foto: Bettmann/Getty

– Kim brakk Internettet med looken sin og dette var en mulighet for både henne og Ripley’s, sier Scott Fornter, Marilyn Monroe-historiker og samler til New York Post.

– Men fansen er rasende fordi det er en av disse tingene i Marilyn-miljøet som blir sett på som hellig. Kjolen er det ultimate Marilyn Monroe-objektet og ble kun brukt én gang av henne selv.

Marilyn Monroe skal ha betalt 1440 dollar for kjolen, som ble solgt på auksjon for første gang i 1999. Da til prisen av over en million dollar. Senere ble den solgt for 4,8 millioner dollar på Julien’s Auction i 2016, før den ble kjøpt av Ripley’s Believe It Or Not Museum, ifølge Vogue.

Kjolen blir vanligvis oppbevart i et temperaturregulert mørkt hvelv med en luftfuktighet på 40-50 prosent, ifølge magasinet.

kim kardashian
Kim Kardashian og Pete Davidson. Foto: Sean Zanni/Patrick McMullan via Getty

Før Kim Kardashian fikk låne kjolen, fikk hun prøve en replika for å sjekke at størrelsen passet, noe den gjorde. Derfor var overraskelsen stor da hun skulle prøve den originale kjolen – som ikke passet.

– Jeg har alltid tenkt at hun var veldig formfull. Jeg så for meg at jeg kanskje var smalere på noen steder hvor hun var større og større hvor hun var mindre. Så da den ikke passet meg, ville jeg gråte fordi den kunne ikke legges ut, sier 41-åringen til Vogue.

Les også
Hårfrisyrer som passer perfekt til bunad (og andre antrekk) på 17. mai

Derfor måtte Kim Kardashian som kjent gå ned syv kilo på tre uker for å i det hele tatt klare å gå med den.

– Jeg brukte en saunadrakt to ganger om dagen, løp på tredemøllen, kuttet helt ut sukker og alt av karbohydrater og spiste kun de reneste grønnsakene og protein, forteller hun.

– Jeg sultet meg ikke, men jeg var veldig streng.

met gala
Kardashian så ganske så fornøyd ut under the Met Gala. Foto: NDZ/Star Max/GC Images via Getty

Diettstuntet har ikke falt i god jord hos alle.

«For den gjennomsnittlige leseren, kunne Kardashians diett og kommentarer rundt det sees på som ikke noe annet enn et himle-med-øynene-PR-stunt eller en harmløs kortvarig diett før et stort event», skriver Michelle Konstantinovsky hos Glamour.

«For de av oss som har gått gjennom en form for spiseforstyrrelse eller som kjenner godt til den unektelige og dype påvirkningen disse stuntene kan ha på mental og fysisks helse til millioner av mennesker, så er dette alvorlig».

All innsatsen til tross, så endte Kardashian opp med å ikke få glidelåsen hele veien opp over sine berømte former.

Åpningen måtte hun dekke til med en hvit pels, ifølge Page Six.

kim kardashian
Kardashian måtte øve seg på å gå i trapper med kjolen. Foto: NDZ/Star Max/GC Images via Getty

Hun fikk heller ikke gå med kjolen i mer enn kun noen minutter på den røde løperen under the Met Gala, ifølge Vogue.

Etterpå skiftet hun til en kopi av kjolen.

– Jeg har ekstremt stor respekt for kjolen og hva den betyr for amerikansk historie. Jeg ville aldri ha sittet eller spist i den eller tatt noen sjanser som kunne ha ødelagt den. Og jeg kommer ikke til å bruke noen type kroppssminke som jeg vanligvis gjør, sa hun i forkant av arrangementet til magasinet.

Hun måtte til og med øve på å gå i trapper med den, for å være sikker på at den ikke revnet.

Les også
Kjenner du til det norske smykkemerket Afrodite by MG?

Ripley’s skal også ha snakket med flere tekstileksperter og konservatorer for å være sikre på at det hele gikk fint, ifølge New York Post.

Les også: Denne trenden var overalt på kjendisfesten

Siste saker

Mest lest nå
Les mer