Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Melk & Honnings Oslo-guide for juni

– Pride er et kinderegg: En helvetes fest, en politisk markering og en enorm frihetsfølelse

I juni i fjor spurte vi fire profiler om hvorfor pride-markeringen er viktig. Nå som Pride er like rundt hjørnet igjen – og  man stadig hører om hatkriminalitet mot LHBT-miljøet – republiserer vi denne saken, for å igjen sette fingeren på viktigheten av Pride.

Regnbueflagg, sterke utrop, glitter og kjærlighet; Pride er i disse dager i ferd med å skylle over hovedstaden vår igjen, som en stor fargerik bølge. Siden homobevegelsen på slutten av 60-tallet i USA begynte å kjempe for at folk skulle være stolte av sin egen seksualitet, ha like rettigheter og møte på aksept, har det hele spredd seg over store deler av verden. I dag finner man parader i forbindelse med Pride i de fleste vestlige land, med unntak av der de LGBTQ-identifiserte fremdeles blir utsatt for konstant hatkriminalitet – eller rett og slett kan straffeforfølges.

I dagens stadig mer polariserte politiske klima har man sett en voksende ytre høyre-bevegelse som forsøker å stagnere en moderne utvikling, ved å fronte hat og utestengelse – for eksempel av homofile. Selv om dette selvsagt er en negativ utvikling har det samtidig ført til at mange har følt seg kallet til ytre sine motsatte meninger på sosiale medier, og mobilisert en liberal bevegelse av frisinnede mennesker.

Norge, som utvilsomt må sies å være mer liberalt enn de fleste andre land, har likevel sett en rekke tilfeller av vold mot homofile bare det siste halvåret, noe som tilsier at målet om likestilling mellom de ulike formene for seksuell orientering ikke er nådd.

Det er dog mange som kjemper, og i fjor hadde Pride Parade rekordmange deltakere med. Kathinka Wang, PR-ansvarlig for Pride Oslo, forteller at hele 40 000 stykker gikk i opptoget, og 200 000 mennesker overvar det hele fra sidelinja.

– Det skjer diskriminering av LHBTQ-personer daglig og vi er ikke kommet dit vi ønsker å være, hvor alle kan elske den man vil uten å møte hat, uten å være redd. Pride Paraden er spesielt viktig for å vise stolthet, samhold, mangfold, fryktløshet og tilstedeværelse. Det skal ikke hysjes ned, det skal danses, synges og ropes, forteller hun Melk & Honning.

Hun forteller at Pride skal være både synlig og tydelig, og et trygt sted for alle.

– Vi ønsker at det skal fungere som et pusterom for folk som ikke tør å være seg selv til vanlig eller som må kjempe en kamp for å kunne elske den man vil. Vi skal være en motvekt til det negative, og fylle hele Oslo med farger, håp, samhold og kjærlighet.

Vi har i forbindelse med PRIDE snakket med ulike folk som har vært åpen om sin legning i offentligheten eller på annen måte jobber for en friere holdning til seksualitet.

Her forteller de om sitt forhold til Pride parade: 

Les også
Madeleine Pedersen og Victoria Sharp deler sine høydepunkter fra Milano Fashion Week

Nora Mehsen. Kriminolog, likestillingsbyråkrat, samfunnsdebattant – og fast spaltist for Morgenbladet.

Hva betyr Pride for deg?

– For meg betyr Pride kjærlighet og kamp – det er en dag for å feire mangfoldet i samfunnet og i oss selv, det er en dag for å anerkjenne at vi står på skuldrene til kjemper som har lagt ned blod, svette og tårer for at vi skulle få de rettighetene vi har i dag, og det er en dag for å sette søkelyset på at det fortsatt er en lang vei å gå før alle mennesker kan få være seg selv, uavhengig av seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og kjønnskarakteristika.

Hvor mange ganger har du deltatt i Pride-paraden? 

I Oslo Pride har jeg deltatt nesten hvert eneste år jeg har vært i byen, siden jeg flyttet hit for over ti år siden. Det er så kult og inspirerende å se hvordan den har vokst seg større og større ettersom årene har gått. Når jeg har bodd i utlandet, har jeg alltid gått i den lokale Pride-paraden, dersom det har vært en.

Har du noen spesielle minner – positive eller negative – fra Pride? 

Jeg tror favorittøyeblikket mitt, som jeg har vært heldig å få gjenoppleve de siste årene, er å gå med Skeiv Verden i paraden. Jeg blir alltid veldig emosjonell av å føle på fellesskapet av å gå med andre skeive med innvandrerbakgrunn og allierte. Vi er en gruppe som ofte blir usynliggjort og gjort til gjenstand for symbolkamper. Å gå i paraden er for mange en måte å ta tilbake makten over våre egne liv, samtidig som vi marsjerer i solidaritet med de som ikke kan eller tør.

Hva er dine planer for Pride i år?

Jeg har planlagt å være svett, le masse med gode venner, danse, lære, bli utfordret, felle noen tårer – og ikke minst bli inspirert til å kjempe videre.

Hvorfor er Pride viktig?

Pride er en av de viktigste tidene på året. Det kan være fort gjort å tenke at vi ikke trenger arrangementer som Pride i likestillingslandet Norge. Det er ikke sant. I disse tider, der polarisering og kløftene mellom mennesker stadig øker, er det utrolig viktig å stå opp imot urett og kjempe for en mer likestilt verden. Når vi kommer sammen, kan vi flytte fjell. Og en slik samlende, bred og solidarisk bevegelse er sterkere enn alt hat og all uvitenhet.

Gisle Agledahl. Journalist, samfunnsdebattant og Idéskaper og programleder for Nrk-serien «Jævla homo».

– Hva betyr Pride for deg?

Synlighet, å bli hørt og å bli akseptert. Eller, ikke bare bli akseptert, men også bli feiret! Fri for skam og unnskyldninger. Men selv om Pride er en feiring, ligger det tungt alvor bak. Det er ikke alle som får vært med på festen. Derfor er Pride også en viktig påminnelse om veien vi har igjen å gå.

– Hvor mange ganger har du deltatt i Pride-paraden?

Les også
Nordmenn på coveret av Vogue Scandinavia for første gang i historien

Jeg gikk for første gang i fjor! Jeg trodde ikke jeg var klar for det før. Men det viste seg jo å være verdens beste dag, fylt med bare glede og kjærlighet. Uansett seksuell orientering og kjønn og alder. Så nå prøver jeg bare å ikke tenke på alt jeg har gått glipp av, hehe.

– Har du noen spesielle minner fra Pride?

Fjorårets parade var en viktig dag for meg. Planen med TV-serien «Jævla homo» var at jeg skulle gå fra å være utrygg og fordomsfull til å bli glad i hele meg – og kanskje stolt, til og med. Så håpet vi på å få med seerne på samme reise. Pride-paraden skulle være en siste test. Og jeg hadde jo kommet i mål! Den dagen kjente jeg på at det er berikende, og ikke begrensende, å være skeiv.

– Hva er dine planer for Pride i år?

Holdningsundersøkelsene vi baserte «Jævla homo» på er blitt oppdatert, og jeg skal være med på å lansere forskningen på Youngstorget på tirsdag. Der er det noen veldig spennende tall, så det gleder jeg meg til. Så skal jeg prøve å få med meg en del i løpet av uka, blant annet quizen til Ulrikke. Så blir det så klart parade!

Morten Hegseth. Programleder for Panelet på VG TV, en av stemmene i podcasten «Harm & Hegseth», og samfunnsdebattant.

– Hva betyr Pride for deg?

– Pride er et kinderegg: En helvetes fest, en politisk markering og en enorm frihetsfølelse. Også elsker jeg at homseverdens egne punkere,  skrullene, står på flåter, springer i gatene og er gale og deilige mens homofile og heterofile idioter rynker på nesa og sier «det der ødelegger for de andre homofile, for et freakshow!». Gleder meg allerede til kronikkene fra indignerte homser som skriver det samme gamle dritet om at Pride-paraden er det verste som har skjedd homokampen. Alltid like underholdende, og irriterende.

– Hvor mange ganger har du deltatt i Pride-paraden?

Kanskje seks? Jeg har også vært på Pride i andre land, som Amsterdam og København, og det er de aller beste festene av dem alle. Nå skal jeg ikke bidra med stereotypier av homofile, men en ting stemmer: Ingen kan feste som oss. Vi blir aldri gamle, og vi er grenseløse.

– Har du noen spesielle minner fra Pride?

Les også
Dette skjer i Oslo i høstferien

– Da mamma stilte opp og tok bilde med pride-flagget som skulle sendes til Putin. Da likte jeg henne enda bedre enn hva jeg allerede gjør.

– Hva er dine planer for Pride i år?

Jobbe frivillig, smøre meg inn i glitter, gå i paraden og poste vel mange «jeg elsker pride»-poster på Instagram.

Selena Mesfin. DJ, Står sammen med Kristin Kessler bak det klubbkonseptet «Freethenipple» i Oslo, som skal spille under Pride.

– Hva betyr Pride for deg?

– Pride for meg har lenge vært den beste gratisfestivalen som finnes. Et sted der alle minoriteter kan samles for å feire kjærlighet og aksept. Men, Pride er også en hyllest til alle som har mistet blod, svette og tårer i kampen for at folk som oss skeive skal få leve i frihet.

– Hvor mange ganger har du deltatt i Pride-paraden?

– Sju ganger i Oslo, to ganger i Stavanger, én gang i Stockholm og én gang i Berlin.

– Har du noen spesielle minner fra Pride?

– Mitt beste minne fra Pride var da jeg som 19-åring var nyinnflyttet til Oslo og slet med å finne min plass her. Jeg hadde egentlig ingen å dra med, da det enda ikke var like vanlig å delta som nå, men jeg valgte å dra likevel i håp om å støte på noen jeg kjente. Det gjorde jeg, to venner fra Stavanger jeg hadde mistet kontakten med. Vi endte med å både se på og delta i paraden sammen, og helt siden den gang har vi sendt hverandre melding hvert år for å sjekke om vi sees i parken, noe vi alltid gjør. Da regnbuefamilienes parole marsjerte stolt forbi oss ble jeg for første gang i mitt liv rørt til tårer.

– Jeg vil også gi en shoutout til Drag Queenen som noen år senere spradet rundt i full Siv Jensen drag, med identisk leppestiftkjole før hun snudde seg mot meg og skrek «MOOORNAAAAA!!!!»

– Hva er dine planer for Pride i år?

– I år skal jeg og Kristin Kessler, min number one bae og co-arrangør for Free the Nipple spille fire gigs, i tillegg til at jeg deltar i panelet på to debatter. Sjekk ut eventene våre på Facebook: Klubb: Free the Nipple!

– Hvorfor er Pride viktig?

– Jeg tror vi ofte glemmer at Pride som markering ble startet under Stonewall-demonstrasjonen, hvor den første steinen ble kastet av en svart, skeiv transkvinne. Opprøret mot militant diskriminering og undertrykking av alle skeive etablerte et helt fantastisk fundament for den videre bevegelsen. Pride er en feiring, en minnemarkering og en påminnelse om alt det jævlige skeive fortsatt må kjempe gjennom rundt i verden.

Bilder: Via instagram @mortenhegseth @firglsle @freethenippleoslo @Nora Mehsen

Les også: H&M lanserer Pride-kolleksjon

Siste saker

Mest lest nå
Les mer