Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
PRIDE: Slik skal moteprofilene feire Pride i år. (Foto: Instagram @tomaserdismakeup)

4 norske profiler om årets Pride-feiring

– Regnbueflagg og smil gir meg gåsehud.

I dag, 18. juni, kickes Pride Oslo i gang og holder på helt til 27. juni. Og selv om det grunnet smittevern ikke blir tusenvis av glade mennesker i gatene under den årlige Pride-paraden, skal det nok bli fest likevel!

Vi har spurt Influencer og aktivist Christina «Kirsebærhagen» Fraas, influencer Kjetil-André Ward, Makeupartist og hårstylist Tomas Erdis og makeupartist Therese Aanonli om deres planer for det glitrende eventet.

Les også: Går hardt ut mot ELLE Norge: – Misbruk av Pride

– Ingen er fri før alle er fri – klisjé, men sant

Influencer og aktivist Christina «Kirsebærhagen» Fraas skal feire pride med fargefest og kjærestekos – enten det blir fysisk Pride-tog eller ikke.

– Jeg håper å kunne delta fysisk på Oslo Pride, men på grunn av *spyr i munnen* korona må vi jo bare se hva mulighetene blir. Uansett skal jeg feire Pride med å være EKSTRA fargerik, poste masse regnbueinnhold på Insta. Og kysse masse på kjæresten min!

Hva betyr Pride for deg?

– Pride er livets beste fest og viktigste protest! Jeg elsker friheten og samholdet under Oslo Pride, det er en helt unik stemning som ikke kan sammenlignes med noe annet. En arena hvor alle kan føle seg hjemme og være seg selv.

Norske moteprofiler om Pride.
Christina «Kirsebærhagen» lover å poste masse regnbueinnhold på Instagram i forbindelse med Pride. (Foto: Instagram @kirsebaerhagen)

Det er kanskje lett å tenke at vi i Norge og Skandinavia har «kommet så langt» – men hvorfor er det så viktig at vi fortsetter å kjempe ved å markere Pride?

– Barn vokser fortsatt opp i konservative familier hvor de lærer at homofile følelser er feil. Slik lærer man barn å hate seg selv. Og slik lærer man voksne å hate hverandre! Vi snakker for lite om religiøse miljøer som fordømmer annerledeshet. Selv etter at Morten Hegseth satt Homoterapi på agendaen for snart to år siden, er slik terapi fortsatt lovlig i Norge. Det er absurd! Ingen er fri før alle er fri – klisjé, men sant.

Har du opplevd noen form for trakassering enten på nett eller IRL det siste året?

– Enkelte menn kommenterer spy-emojis på kyssebilder av meg og kjæresten min. Antagelig de samme som ser på gay porn når kona har lagt seg, og velter seg i vrede over at jeg lever mitt beste liv.

– Ellers må det nevnes at jeg får 99,8% positiv feedback.

Ditt beste Pride-minne?

– Jeg skulle dra fra Pride-park for å dra på fjerde date med en skikkelig streit fyr (som aldri ville hengt i Pride-park). Stemningen kokte i parken og venninna mi sa «hei, ditch han da, så drar vi på Elsker».

– Vi dro på Elsker og danset til Vengaboys så svetten spruta. Jeg gikk barbeint gjennom Oslos gater i tropevarmen, mens det regnet og jeg var så lykkelig! Så aldri han streite fyren igjen.

Les også
Derfor er Prada og Miu Miu overalt i den nye Elvis-blockbusteren
Norske moteprofiler om Pride.
Christina «Kirsebærhagen» krysser fingrene for at det blir fysisk Pride i år – istedenfor hjemme-Pride. (Foto: Instagram @kirsebaerhagen)

– Blir smårørt av å tenke tilbake på min første Pride

Influencer Kjetil-André Ward skal definitivt feire Pride – men i miniatyrversjon. Det ødelegger ikke gleden!

Hva betyr Pride for deg?

– Pride for meg betyr frihet. Hver gang jeg har feiret Pride har jeg bare gått rundt i en rus av lykke fordi alle er så sykt glade og gir hverandre så mye aksept. Den friheten er det ikke alltid man kjenner på hver dag. 

Hvordan skal du feire Pride i år?

– I år blir det miniatyrversjon av den ekte Pride vi kjenner. Så jeg skal feire med kohorten og jeg tror det blir så perfekt som det kan bli. 

Norske moteprofiler om Pride.
Kjetil-André forteller at han er i lykkerus når han feirer Pride. (Foto: Instagram @andreward)

Det er kanskje lett å tenke at vi i Norge og Skandinavia har «kommet så langt» – men hvorfor er det så viktig at vi fortsetter å markere Pride? Hvilke kamper gjenstår?

– Vi har absolutt kommet langt, men samtidig så tror jeg mange av oss som bor i Oslo som glemmer at vi har ekstremt mye distrikt og bygder i dette landet. De har ikke kommet like langt som vi kanskje føler.

– Vi er jo veldig privilegerte som bor i et land med såpass mye aksept og jeg tror vi har godt av å tenke over hvor sykt heldige vi er. Samtidig må vi fortsette å stå opp for hverandres frihet både i andres land og her hjemme. 

Har du opplevd noen form for trakassering enten på nett eller IRL det siste året?

– Ja, det var noen som ropte «jævla homse» etter meg midt på Nationalteateret i fjor sommer. Og så er det alltid noen «anonyme» kontoer på nettet som tenker at det å slenge dritt er riktig ting å gjøre, men det går meg litt hus forbi. Det er heldigvis bare ord som ikke påvirker meg så mye lenger. 

Ditt beste Pride-minne?

– Mitt beste minne må være første gang jeg feiret Pride i 2018. Men det er veldig lite spesifikt fordi hele opplevelsen var så sykt fin at jeg fortsatt blir smårørt bare jeg tenker tilbake på det. Å gå i en stappfull parade og synge Love On Top med tårer og glitter om hverandre – sykt fint! 

Første gangen Kjetil-André feiret Pride var i 2018 – og det har blitt til uforglemmelige minner. (Foto: Instagram @andreward)

-Jeg bare stod der og begynte å gråte av lykke

Makeupartist og hårstylist Tomas Erdis planlegger å ta Pride-feiringen ut i parken med en gjeng – og nedbrytbart glitter!

Hva betyr Pride for deg?

– Pride for meg betyr at jeg skal kunne få de samme rettighetene som ikke-homofile, og føle meg like fri. At jeg ikke trenger å tenke på hvilket land jeg kan reise til når jeg skal på ferie fordi du kan få dødsstraff for eller ende opp i fengsel fordi du er homofil.

Les også
M&H toppliste: 9 fine skjorter vi ønsker oss nå

– At jeg ikke trenger å tenke over hvilket nabolag jeg kan bo, eller bevege meg i fordi jeg kan bli slått ned, eller at mine fremtidige barn skal få se det hatet man selv kan oppleve.

– Jeg elsker Pride fordi det gir oss mulighet til å stå opp for saken, og bidrar til viktig synlighet. Det blir så åpenbart hvor mange som føler så sterkt om saken. De som er uenige i at homofili skal være lov og naturlig, blir møtt med synet av hvor mange som mener annerledes. Kanskje det utfordrer tankegangen deres, og gjør at de tenker seg mer om, eller får et mer åpent syn. 

Tomas Erdis har klart glitteret (nedbrytbart!) til Pride-feiringen. (Foto: Instagram @tomaserdismakeup)

Hvordan skal du feire Pride i år?

– I år er det jo litt annerledes enn tidligere år, hvor det ikke er lov å samles i store folkemengder og gå i tog og feire. Dette er veldig trist, men veldig bra at vi holder oss trygge. Vi har gått sammen en liten gjeng og skal feire i en park. Selvsagt med masse glitter – fra et lite firma som heter Glitter Eco Lovers. De er norske og har blitt det offisielle glitteret til Pride – noe som jeg syns er veldig kult. I tillegg er det nedbrytbart glitter, så du skader ikke naturen eller dyr.

Det er kanskje lett å tenke at vi i Norge og Skandinavia har «kommet så langt»- men hvorfor er det så viktig at vi fortsetter å markere Pride? Hvilke kamper gjenstår?

– Vi har kommet lengre enn visse andre land, men det er enda mye jobb igjen. For eksempel når det gjelder homoterapi, som enda er utbredt og utført i Norge. Generelle normer og verdier hos folk er også viktig å kaste lys over.

– Det at folk føler på skam og vanskeligheter rundt det å være homofil er trist. Jeg tror ikke folk skjønner hvor mye blikk og kommentarer man kan få, mange tenker at slik oppførsel er sjeldent her i Norge. 

– Slike markeringer som Pride gir et felles trykk på budskapet og skaper en enorm oppmerksomhet, men det er veldig viktig å jobbe for et mer inkluderende samfunn i hverdagen også! Da er det enda viktigere å bruke stemmen din, om det er på sosiale medier eller ikke spiller ingen rolle. Om du har 4 følgere eller 100.000 spiller ingen rolle. Bruk din stemme og vis hva du står for! 

For Tomas Erdis betyr Pride at han skal kunne få de samme rettighetene som ikke-homofile, og kunne føle seg like fri. (Foto: Instagram @tomaserdismakeup)

Har du opplevd noen form for trakassering enten på nett eller IRL det siste året?

– Dessverre er svaret mitt ja her. På vei hjem fra byen en kveld sammen med min daværende kjæreste, ble vi kastet ut av en taxi fordi vi kysset hverandre. Jeg har også blitt skreket homo til på åpen gate og fått blikk eller stygge kommentarer helt uprovosert.

Les også
Norske Woodling satser med stor rebranding

Ditt beste Pride-minne?

– Jeg hadde vært på en jobbreise, skulle ta trikken hjem fra Oslo S, og kom rett inn i Oslo Pride-toget. Det føltes ut som en sjokkbølge av kjærlighet, aksept og frihet på én gang, og jeg bare stod der og begynte å gråte av lykke.

– Regnbueflagg og smil gir meg gåsehud

Skjønnhetsprofil og Beauty-ekspert Therese Aanonli forteller at for henne er Pride en hjertesak. Og at hun feirer litt hver dag.

Hva betyr Pride for deg?

– For meg betyr Pride ekstremt mye. Det handler om mangfold og det å få være seg selv til det fulle. Det er en viktig feiring som for meg personlig er en hjertesak. Jeg heier på at alle skal føle seg like mye verdt uansett hvem man er.

Therese Aanonli forteller at hun prøver å feire Pride i hverdagen. (Foto: Instagram @thereseaanonli)

– Dessverre så er det fortsatt en lang vei å gå og desto enda viktigere er det å feire. Regnbueflagg og smil gir meg gåsehud, det er så vakkert å se og være en del av!

Hvordan skal du feire Pride i år?

– I år så feirer jeg litt hver dag, spesielt nå i juni, Pride-måneden. Jeg reflekterer over livet og viktigheten av å få lov til å være seg selv.

– Vi har Pride-flagg hjemme, og i barnehagen har de også Pride-feiring. Det er så viktig og det varmer hjertet mitt. Jeg håper også at det kan bli en feiring i Oslo, og om ikke så feirer vi jo daglig på sosiale medier – og forhåpentligvis blir det konserter som streames eller som man kanskje kan være så heldig å være en del av.

Det er kanskje lett å tenke at vi i Norge og Skandinavia har «kommet så langt» – men hvorfor er det så viktig at vi fortsetter å markere Pride? Hvilke kamper gjenstår?

– Vi har kommet langt, men er langt fra i mål. Det er så viktig å markere Pride og normalisere det som er helt normalt.

– Vi har fortsatt mange med et snevert syn, og det er mye motstand som vi må vinne over. Det å feire gjør at vi normaliserer. Og det som er så fint er at for generasjonene etter oss vil det bli mer og mer vanlig.

Therese håper på fin feiring av Pride i Oslo – enten det blir digitalt eller fysisk opplegg. (Foto: Instagram @thereseaanonli)

Har du opplevd noen form for trakassering enten på nett eller IRL det siste året?

– Jeg har ikke opplevd noe det siste året. Tenk så fint det er!

Ditt beste Pride-minne?

– Åh, det må være når min lille familie gikk i Pride-toget da datteren vår var seks måneder. Husker de deilige vibbene med alle glade folk, glitter, stas og masse kjærlighet.

LES OGSÅ: Norske Samra sin Pride-illustrasjon har gått viralt

Siste saker

Mest lest nå
Les mer