Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
yves scherer av christian tunge

På Forbes’ «30 Under 30»-liste, nå stiller han ut i Norge

Kunstner Yves Scherer vender tilbake til Oslo-galleri.

Den sveitsiske nå New York-baserte samtidskunstneren Yves Scherer er for tiden aktuell med sin nye utstilling «Adam and Eve» som fredag åpner på Galleri Golsa der han stiller ut for andre gang.

Til Melk & Honning forteller Scherer at han lar seg inspirere av alt fra andre kunstnere til klesdesignere, men ikke ulikt kultkunstner Jeff Koons er det følelser som inspirerer ham aller mest.

– Føleler er noe av det sterkeste. Og arbeidet mitt er alltid et resultat av hvordan jeg føler meg, forteller Scherer. 

Det har vært suksess, og i fjor kom han på Forbes’ prestisjefulle «30 Under 30»-liste i kunstkategorien.

«Yves Scherers verker dekonstruerer illusjonen av intimitet mellom ‘publikum’ og ‘kjendis’, grensene mellom sosiale medier, media og hverdagsliv samt kjønnsspørsmål. Han arbeider med ulike medium og i ulike fomer, er for tiden i ferd med å ferdigstille en veldedighetsprosjekt i Mexico City og hans verker har blitt utstilt i en rekke land», skrev magasinet.

Nettopp kjendiskultur står sterk i Scherers kunsterskap, også denne gangen.

– Min forrige utstilling her på Golsa i 2016 hadde navnet «Our Life». Den representerte mye av det fiktive livet, blant annet med flere bilder av Emma Watson og meg. Noe av det har jeg tatt med meg videre inn i denne utstillingen, forteller han.

foto christian tunge

Foto: Christian Tunge

Den britiske skuespilleren og aktivisten går igjen i flere av verkene til Scherer. Han forteller at han har brukt henne i kunsten sin siden 2014, da han selv bodde i London. På den tiden ble Watson ambassadør for FN, og samme år holdt hun en tale under et FN-møte om likestilling.

– Emma Watson er en veldig interessant person. Da jeg bodde i London fikk jeg virkelig kjenne på hvor stor hun er. Hun er en stjerne, men annerledes fra mange andre. 

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

På samme vegg som to bilder av Watson, henger bilder av en annen stjerne som på lik linje startet karrieren som barneskuespiller; Lindsay Lohan. Fire bilder av henne henger ved siden av hverandre. Det er bare ansiktet hennes som synes, og bak har Scherer tegnet et eple.

– Bildene viser to motstridende kvinnetyper vi har sett de siste årene. Her settes de litt opp mot hverandre, sier han.

I utstillingen er også to skulpturer. Den ene er helt rosamalt fordi Scherer er veldig glad i fargen, i tillegg til at det skal bryte ned forestillingen om maskulinitet. Den andre skulpturen, inspirert av karakteren Legolas fra «Ringenes Herre»-filmene, viser en naken mann som holder en pil med en sommerfugl på.

– Inspirasjonen til denne fikk jeg etter Orlando Bloom-skandalen i fjor sommer da han padlet naken med kjæresten Katy Perry. Folk tok bilder av ham naken. Det gjør noe med det maskuline, og nakenheten gjør ham mer sårbar, forteller Scherer.

Skulpturen står rettet mot et større bilde av Lohan, og pilen viser mot eplet som er bak henne. Nettopp forholdet mellom menn og kvinner er noe av det som har gitt inspirasjon til navnet på utstillingen; «Adam and Eve». Eplet har også en sentral plass hentet fra den kjente bibelfortellingen om Adam og Eva.

foto christian tunge

Foto: Christian Tunge

Scherer har vært fascinert av å fremme ikonske par i sitt arbeid. Tidligere har han jobbet med Kate Moss og Johnny Depp.

I denne utstillingen er tre verker som viser den franske skuespilleren Vincent Cassel og den italienske skuespillerinnen Monica Bellucci. De to var gift fra 1999 til 2013. Etter ekteskapet tok slutt har de begge giftet seg på nytt.

Les også
Avsløring: Luksusmerke produserer vesker for 600 kroner

Tidligere i år giftet Cassel seg med den 21 år gamle franske modellen, Tina Kunakey Di Vita.

– Disse bildene skal vise fasene i ekteskapet mellom Cassel og Bellucci, forteller Scherer.

– På det første bildet er de unge, og hun er en langt større stjerne enn ham. På det andre bildet er han blitt mer suksessfull, og i det tredje bildet vil jeg få frem at han ser tilbake på henne som den personen han husker kona sin som. Hva han savner og hvordan han pleide å se på henne.

foto christian tunge

Foto: Christian Tunge

Tuva Trondsdatter Trønsdal ved Galleri Golsa forteller til Melk & Honning at Yves Scherer var en av de kunstnerne de ønsket å vise da de først åpnet galleriet – men som de ikke trodde de ville få tak i.

– Det viste seg at Grear Patterson som vi allerede stilte ut, bodde sammen med Scherer og delte studio med ham. Med dette ble det et naturlig samarbeid, som har ført til at vi viser Scherer sin andre soloutstilling i galleriet denne måneden, sier hun og fortsetter:

– Yves Scherer skaper unike miljøer hvor han ofte tar opp eksistensielle spørsmål som for eksempel kjærlighet og iscenesetter seg selv inn i narrativet. Det oppleves gjerne personlig og for meg er det umulig og ikke kjenne seg igjen i verkene hans, avslutter Trondsdatter Trønsdal.

Utstillingen «Adam and Eve» av Yves Scherer står på Galleri Golsa i tre uker. Åpningen er fredag 21.september fra klokken 19.00.

Hovedbilde: Christian Tunge 

Les også: Seinabo Sey: Mangfold må være mer enn en trend

Les også
Avsløring: Luksusmerke produserer vesker for 600 kroner

Siste saker

Mest lest nå
Les mer