Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Virgil Abloh
Moteverdenen er i sorg etter Virgil Ablohs bortgang. (Foto: Victor Virgile/Getty)

Norske moteprofiler hyller Virgil Abloh

– Han har vært med på å endre motebransjen og vært banebrytende for kulturen.

Søndag kom den triste nyheten om at stjernedesigner Virgil Abloh er død. Virgil Abloh er kjent som grunnlegger av merket Off-White og sjefsdesigner for Louis Vuittons herreavdeling. 

Nyheten om dødsfallet ble annonsert på Virgil Ablohs egen Instagram-konto. Abloh skal ha kjempet mot en sjelden form for kreft de siste to årene, noe han valgte å holde skjult for omverdenen. 

Dødsfallet til Virgil Abloh har rystet motebransjen, og etter dødsfallet ble annonsert har det strømmet inn meldinger og hyllester fra venner, fans og en rekke kjente profiler. 

Virgil Abloh
Virgil Abloh fotografert i sommer. (Foto: Christian Vierig/Getty)

Norske motepersonligheter er klare i sin tale – Virgil Abloh var noe helt eget.

– Han har vært med på å endre motebransjen og vært banebrytende for kulturen. Det at han så alle og åpnet så mange dører for den yngre generasjonen har vært med på å skape håp og muligheter for de som kommer etter han, sier PR- og kreativ konsulent Ida Broen til Melk.

– Han inspirerte og skapte rom for å tørre og drømme stort og ikke sette noen begrensninger for hva man kan få til. Hans verk og energi vil fortsette å leve videre og inspirere.

Ida håper at hans åpenhet og inkludering vil inspirere andre til å gjøre det samme fremover.

– For det trenger vi mer av, legger hun til.

Redaktør i Costume Kine Hartz trekker frem hans evne til å inkorporere estetikken til gatemote i en luksusmote-setting.

– Den evnen var intet mindre enn genial, skriver hun til Melk.

– Virgil klarte på kort tid å definere en hel generasjon med sin visjon – hvor han forente design, mote, kunst, musikk og kultur.

Les også
Ekspertenes beste tips til hudpleie etter sommerferien

– Det var ingen som kunne matche hans popularitet og innflytelse de siste ti årene. Navnet hans har lenge vært synonymt med kvalitet og kredibilitet. Han brant for å åpne dører og skape en mer likestilt verden – og det er ingen tvil om at det sterke avtrykket han etterlater seg vil gjøre det.

Virgil Abloh
Designeren overser visningen til hjertebarnet Off-White i juli 2021. (Foto: Pierre Suu/Getty)

Anders Kemp, reportasjeleder i D2 og moteskribent, tenker at Virgil var instrumentell i få unge gutter interessert og engasjert i mote igjen.

– Jeg vil aldri glemme det massive folkehavet som møtte meg da jeg snek meg innom en relansering for Abloh og Ikeas tepper ved Seinen i Paris en høstdag i 2018. Politiet kom og måtte bryte opp den trøkkete stemningen av ekstremt jålete hypebeast-ungdom i slutten av tenåra – med batongen hevet!

– Virgil Abloh vil vel stå igjen som en som omstrukturerte bransjen fra innsiden – som bygde bro mellom kunst, arkitektur og mote. Han virket like inspirert av teoretiske kunstnere som Marcel Duchamp, som av hiphop-kultur – og bedrev en veldig liberal samling av tidligere innflytelsesrike kunstnere, musikere og arkitekters ideer i moten han skapte for Off-White og Louis Vuitton.

– Som en av få svarte på toppen av næringskjeden i motebransjen har han nok hatt massiv påvirkning for alle som kommer etter ham. Det tror jeg kanskje blir det viktigste ettermælet.

Virgil Abloh
Idris Elba hyller Virgil Abloh under gårsdagens British Fashion Awards. (Foto: Eamonn McCormack/BFC/Getty)

Ida Eritsland er moteviter, foreleser og skribent – blant annet for Melk & Honning. Hun mener Abloh representerte noe nytt, også kunstnerisk, i bransjen:

– Virgil Abloh var en annerledes og unik designer, sier hun.

– Blant annet sa han selv at han ‘ikke var en designer’. Han var mer et eksempel på en ny type kreativ leder av idag, med erfaring og inspirasjon fra andre fagfelt enn mote. Som utdannet arkitekt og ingeniør så han like gjerne på arbeidet sitt som kunst, grafisk design, industridesign eller entreprenørskap. Han skapte med en DJ-og musikklogikk, som skater eller popkulturell teoretiker – med en nesten barnlig glede over alt han holdt på med.

Les også
11 danske moteprofiler du bør følge på Instagram

Hun mener han sånn sett var mer enn en moteskaper.

-Han var kanskje like mye en digital og multidisiplinær markedsfører med fingeren på pulsen, som kreativt skapende designer. Det gjorde også at han var ikke var redd for å tråkke eller gjøre feil. Han var ingen motepurist. Det er viktig å tørre å bryte reglene om du representerer noe genuint nytt, mener hun.

Hun peker på at Abloh lenge har omtalt kunstnerlegenden Marcel Duchamp og hans konseptuelle appropriasjonskunst som et forbilde.

– Ved å oppheve grenser mellom fag, folk og felt viste Virgil potensialet i nye måter å gjøre ting på. Han dro moten litt ned fra pidestallen – som hans helt Duchamp gjorde med kunsten for 100 år siden. 

– Jeg tenker at arven fra Virgil er at alt kan være mote – alt er kunst – alt er en kreativ tilværelse; gå å lev den!

For Virgil selv hadde akkurat begynt, sier hun.

– Han etterlater seg et stort tomrom der noe nytt og viktig holdt på å vokse frem. 

Virgil Abloh
Virgil tar imot applausen etter et Off-White-show. (Foto: Dominique Charriau/WireImage)

Haddy og Aissatou Ceesay står bak det norske smykkemerket Diawéne, og søtrene tror at for en hver kreativ er bortgangen av Virgil Abloh ett enormt stort tap.

– Det føltes ut som han ga oss så mye, uten at han egentlig trengte det eller at vi fortjente det. Vi har venner som jobber innenfor både mote, musikk og design, og alle føler de har mistet et viktig forbilde. Dette sier noe om hvor stor innflytelse han hadde.

– Verden trenger mer mennesker som han, som pusher grenser og som får oss til å utforske nye måter å eksistere på i vårt arbeidsfelt eller i livet. Selvom man ikke kjente mannen personlig så tror vi at han ble ett symbol for mange, og spesielt for oss i the Black Community som aldri før har sett en som ser ut som oss i en slik posisjon.

Les også
Komfortable og stilige back to work-antrekk

Søstrene synes det mest fascinerende med Virgil var hvordan han på tross av oddsene turte å være grensesprengende og skape unapologetically.

– Ikke nok med at Virgil jobbet seg til toppen, han lot seg ikke bli rammet inn.

– Mennesker har godt av å ha andre mennesker å streve etter, og Virgil er en av de få som er ett symbol og det perfekte eksempel på det vi i det kreative feltet burde strebe etter, sier de.

– Det å hele tiden ønske å være bedre, ikke på vegne av seg selv – men på vegne av alle andre. Slik som Virgil.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer