Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Norges nye designtalenter: Jarga Designs

_DSC8306

Foto: Jankeh Njie Jamanc

Jankeh Njie Jamanca startet opp klesmerket Jarga Designs med et ønske om å kombinere de to kulturene hun har vokst opp med, der summen av de to reflekterer hennes identitet. Resultatet er Afrika møter Europa og Norge møter Gambia.

Jankeh er nemlig født og oppvokst på Kolbotn, men foreldrene er fra Gambia. Den afrikanske kulturen og tradisjonene har vært viktig under oppveksten noe som tydelig gjenspeiler seg i 22-åringen sitt design. Hennes lidenskap for både mote og entreprenørskap skapte drømmen om Jarga Designs, samt Jarga Art and Fashion Week.

Hvordan og når startet interessen din for klesdesign?
– Min interesse for mote og klesdesign startet i ung alder. Jeg tror at jeg ganske ofte følte meg kul i klær jeg plukket ut selv, som jeg nå ser tilbake på og innser at det ikke var så kule som jeg trodde. Jeg begynte å kle meg selv ganske tidlig, og mamma ga fort opp å kjøpe klær til meg og sørget heller for at jeg var med og velge selv. Det handlet nok mye om å få lov til å ha bestemmelsesrett, men når jeg tenker tilbake på det tror jeg også at det var min måte å uttrykke meg på via klær, farger og mønstre.

Hva er visjonen til Jarga?
– Visjonen til Jarga Designs er at det på et hvert tidspunkt skal kunne bringe til verden en kombinasjon av afrikansk og europeisk mote som stadig er under utvikling.

– Klesmerket mitt fikk navnet etter en av mine forfedre som var en velkjent entreprenør og den første fra Njie familien til å være Konge i et rike som het Salom i Senegal. Det som gjorde Jarga til en velkjent entreprenør var ikke bare penger, men verdiene han identifiserte med å være en entreprenør. Det å gi, å skape en plattform for flere og å dele kunnskap videre. Det vil for alltid være en visjon for Jarga.
Jeg vet også at på et tidspunkt i fremtiden vil Jarga kunne bidra til å skape arbeidsplass for mange på tvers av kontinentene.

IMG_05132_Fotor_Collage

Foto: Francesco Rivetti/Sara Abrahamsen

Beskriv ditt design med få ord.
– En urban og elegant kombinasjon mellom afrikansk og skandinavisk mote.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Hvem designer dere for?
– Alle kolleksjonene til Jarga Designs er delt opp i Urban og i Working man/lady. Det betyr at vi designer klær for den urbane «street livsstilen», men også for de som må se høytidelige ut på jobb og kanskje ønsker å ta en drink etter jobb uten å måtte skifte.

Hva er din største inspirasjonskilde?
– Min familie! Jeg er vokst opp i et hjem hvor det ikke fins dumme ideer, hvor alt er mulig, og men en tankegang om at jeg kan bli hva enn jeg vil i hele verden og at grenser er noe jeg setter selv.
Å ha et godt støttesystem rundt deg er viktig enten du er entreprenør eller ikke. Min familie har vært mitt støtteapparat siden dag 1.

– Foreldrene mine har vokst opp i Gambia, men tok en rekke valg i løpet av sitt liv for å gi sine barn en bedre fremtid og større muligheter enn de selv vokste opp med. Det inspirerer og motiverer meg.
Hver gang jeg står fast, mister mot eller er frustrert, er det familien min jeg retter meg til.
Selvfølgelig fins det andre som også motiverer meg. Alle fra Oprah Winfrey, Thione Niang til Will Smith og Kanye West.

IMG_0686

Foto: Francesco Rivetti

Hvilke designere ser du opp til?
– Det er noe med måten Kanye West leverer det han gjør på, gir blanke faen i alt som kan forstyrre han og kurser kun mot sitt mål som inspirerer meg. Maxhosa By Laduma er også et fantastisk brand som jeg gransker nøye og lærer mye av, og som har vært en stor inspirasjon. Loza Maleombho, Adama Paris, Oswald Boateng og Norwegian Rain.

Hvem drømmer du om at skal gå i ditt design?
– Det blir vel noen av mine inspirasjonskilder som jeg nevnte over. En drøm hadde vært å se Oprah Winfrey eller Thione Niang i mine designs.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Hva er planene framover?
– Fremover er det masse planer for Jarga Designs. Sokkekolleksjonen er allerede ute og gjør det bra. Den vil komme for salg på Nobel Fredssenter fra og med neste uke samt hos Just Africa i Stockholm, i tillegg til på våre nettsider.
Nå jobber vi beinhardt mot store overraskelser som popper opp i 2017. Vi gleder oss!

IMG_0513_Fotor_Collage

Foto: Francesco Rivetti

Les om flere av «Norges nye designtalenter» her.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer