Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Er du klar for å bytte ut sjampoen med sjampobaren?
Er du klar for å bytte ut sjampoen med et såpestykke? (Foto via Vogues Beauty Secrets)

Nå er såpestykket tilbake

Såpestykket skal utfordre sjampoen som et mer bærekraftig alternativ.

I tråd med et økt fokus på bærekraft, også i skjønnhetsbransjen, kommer nye og innovative løsninger. Ikke bare når det kommer til produksjon og emballasje, men også måter å bruke produktene på.

Et eksempel er såpestykket som nå er tilbake. Det virker kanskje noe umoderne, men skal altså være snarere tvert i mot.

Les også: Fjerner ordet normal fra hudpleieprodukter

Såpestykket introduseres nå både for hårvask, ansiktsvask og kroppsvask som et mer bærekraftig alternativ til de mer tradisjonelle produktene. Men er det like bra for hud og hår?

Det skal spare miljøet i form av både emballasje og bruk av vann ettersom man selv tilfører vannet man trenger for å få såpestykket til å skumme. Det reduserer også vekten som igjen fører til mindre utslipp og bruk ressurser under transport.

– Jeg har ikke tenkt så mye over at det trender, mer at det er kult med alle produkter som kan droppe plastemballasje, sier Anja Stang til Melk & Honning.

Anja Stang mener såpestykket er en god idé. (Foto: privat)

Den tidligere moteredaktøren står bak nettsiden Greenhouse.eco, er såkalt greenfluencer og advokerer for en grønnere livsstil.

Selv om klassiske såpestykker har en lang historie, har det ikke vært et veldig stort utvalg av eksempelvis sjampobarer å få tak i før nå, mener hun.

– Et pluss er også at de tar lite plass, er drøye i bruk og geniale på reise. 

Hun ser ser ingen grunn til at kroppssåper og skrubber til kroppen skal ha noe mindre effekt enn de på flaske. Snarere tvert i mot, mener hun.

– Jeg har testet Indo Naturals sine kroppssåper og -skrubber i fast form, og liker godt både konsistens og duft. Jeg har også testet ansiktssåpen deres, selv om jeg opprinnelig var litt skeptisk siden jeg har tørr og sensitiv hud.. Jeg følte faktisk ikke at den tørket ut huden, og tror den kan være super til menn eller kvinner med normal til fet hud. Jeg er ikke så glad i «såpefølelsen» i ansiktet selv, og foretrekker et produkt som også er mildt nok til å fjerne øyensminken i samme slengen.

– Hva tenker du om sjampobarer for hår – er dette gode alternativer til den mer tradisjonelle sjampoen? 

– Ja, jeg synes dert er supersmart! Jeg har testet sjampobars fra Lush, Indo Naturals og de helt nylansette fra C Soaps. Alle skummer godt, og gjør at håret føles veldig rent. Men det er greit å være forberedt på at naturlig og økologisk sjampo fungerer litt annerledes enn konvensjonell siden de ikke inneholder SLS, enten de er i fast eller flytende form. Så håret kan føles litt «tyngre» og bli fortere fett i begynnelsen. Samtidig inneholder de for eksempel ikke silikon som kan «clogge» både hår og hodebunn. 

Stang mener zero waste-konseptet er helt sentralt – og genialt.

– Både såpe- og sjampobarer er jo zero waste-produkter. Det innebærer at de ikke inneholder noe plast, og knapt genererer noe avfall. Som oftest kommer de kun i en liten papirpose eller -eske. Og når en bar er brukt opp, er den jo rett og slett borte – ingenting må kastes eller resirkuleres.

– Leverandørene våre har foreløpig ikke kommet med særlig mange såpestykker til håret, sier Agnes Guldbrandsen i Gevir.

Hun vil likevel trekke frem Aveda sin Shampure nuturing shampoo bar som er nettopp en sjampobar for håret.

Guldbrandsen forteller at leverandørene deres tidligere har lansert lignende produkter, men at disse ble værende bare en kort periode.

Agnes Gulbrandsen i Gevir
Agnes Guldbrandsen i Gevir. (Foto: privat)

– Det er lettere og mer brukervennlig med «vanlig» sjampo, og det er enklere å tilføre ingrediensene håret trenger i en flaske fremfor i et kompakt såpestykke.

Hun viser til amerikanske eksperter som mener at sjampobarer, grunnet den høye konsentrasjonen av rens i produktet, har de en tendens til å ha en mer voksaktig konsistens, noe som igjen kan bygge seg opp i håret. For å unngå dette renser visstnok mange av de som benytter seg av sjampobarer håret med eplesideredikk for å fjerne filmen som legger seg utenpå håret. De med langt, porøst eller krøllet hår kan i tillegg oppleve å få både floker og uønsket frizz ved bruk av sjampobarer, hevder de.

– Flasker er lettere å oppbevare og penere i dusjen. Leverandørene våre er grønne og har gjenvinnbare flasker. Flere reklamerer ikke med det, for det er nærmest blitt en selvfølge i nåværende marked, sier Guldbrandsen.

– Men det finnes gode alternativer, som Aveda sin. Prøv de som er laget av noen av verdens fremste leverandører på hårpleie fremfor andre alternativer, råder hun.

Hun tror ikke sjampobarer vil ta over markedet, men heller at de vil være trendy i en periode.

Hun mener det passer best for veldig korte frisyrer som ikke trenger å være forsiktig med friksjon i lengdene i forhold til slitasje.

– Når vi bruker sjampo skal den masseres lett i hodebunnen, ikke i lengdene. Det holder at sjampoen renner igjennom lengdene. Vi ønsker minst mulig friksjon i lengdene for å ikke skape slitasje og floker under vask.

Silvany Bricen mener sjampobarer er et godt zero waste-produkt.

Silvany Bricen er influencer innen beauty
Silvany Bricen mener sjampobarer er et smart produkt. ( Foto: privat)

– Det har sittet litt langt inne hos meg å teste fordi det er så mye lettere å fordele flytende sjampo enn en bar. Men alt handler vel om å endre vanen. Det er jo dessuten perfekt å reise med!

Såpebarer for hud har hun selv dårlig erfaring med, men tror at dersom man velger et merke som er eksperter på dermatologi og hud, så man får en god erfaring og fortsetter kanskje å bruke den.

–Det bærekraftige aspektet med no waste er fantastisk, men det blir jo mye bakterievekst rundt disse såpestykkene da. Jeg tror ikke jeg kommer til å velge bort rens for ansiktet til fordel for en såpebar, men heller se etter merker som har grønne løfter om å redusere emballasjen, og gi tilbake til miljøet. Det mest bærekraftige er uansett å minimere eget forbruk.

Her er noen varianter du kan prøve:

Sjampobar fra C Soaps kr 199 her
Aveda shampure-sjampobar
Sisley Soapless Foaming Cleanser til ansikt kr 720 hos Gimle Parfymeri
weDo sjampobar kr 149 hos Lyko.no
Honey I Washed My Hair sjampobar fra Lush kr 135 her
Joanna Vargas Cloud Bar (passer ansikt og kropp) kr 229 hos Skincity
Sjampo-såpestykke fra Christophe Robin kr 220 hos Heaven Scent
Indo Naturals Shampo Floral Detox (probiotisk) sjampobar kr 89 her
Såpestykke til å rense ansiktet fra Erno Laszlo kr 365 hos Heaven Scent

Les også: Fjerner ordet «normal» fra hudpleieprodukter

Siste saker

Mest lest nå
Les mer