Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Motebransjens rikeste: Hvem topper listen?

Visste du at mange av verdens rikeste har samlet sine milliarder i mote- skjønnhetsbransjen?

Forbes sin årlige liste over verdens rikeste personer viser nemlig at det mange som har tjent kronene sine på kles- og skjønnhetsindustrien.

Her er topplisten:

1. Amancio Ortega

Grunnleggeren av Inditex, best kjent for hurtigkleskjeden Zara, topper listen over klesindustriens rikeste, og er den totalt fjerde rikeste personen i hele verden på tvers av bransjer. Ortega er den mest velstående personen i hele Europa. Han startet den spanske kleskjeden Zara i 1975 med eks-kona Rosalia Mera. Spanjolen har investert mye av formuen sin i eiendom i storbyer som London, Madrid, Barcelona og New York. Nedover listen over verdens rikeste finner vi også datteren til Ortega, Sandra Ortega Mera, som arvet formuen til moren da hun døde for fire år siden.

2. Bernard Arnault

Arnault er CEO og styreformann i luksusgiganten LVMH. Det franske holdingselskapet er et av verdens største innen luksusbransjen og eier selskaper som Louis Vuitton, Tag Heuer, Céline, Dior og Marc Jacobs. Franskmannen sin formue kommer mye av aksjene i LVMH, samt at han eier store deler av aksjene i Christian Dior, i supermarkedkjeden Carrefour og luksusmerket Hermés. Arnault er totalt den 11. rikeste personen i verden.

3. Liliane Bettencourt

Bettencourt er verdens rikeste kvinne, og er totalt på 14. plass over klodens mest velstående. Bettencourt eier store deler av sminkemerket L´oreal sammen med barna sine. Det var faren hennes, Eugene Schueller, som grunnla komsetikkmerket i 1907. 94-åringen har demens og det er et av barnebarna hennes som har tatt over plassen hennes i styret til L´oreal.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

4. S. Robson Walton, Jim Walton og Alice Walton

Familien Walton eier store deler av den amerikanske billigkjeden Wal-Mart som selger alt fra matvarer til klær og interiør. Robson, Jim og Alice har totalt plass nummer 15, 16 og 17 som verdens rikeste mennesker. De er alle barna av Sam Walton som  grunnla WalMart i 1962 i Arkensas.

5. Phil Knight

Knight er grunnleggeren av det amerikanske sportsmerket Nike. Knight løpte mye under tiden på college, og startet selskapet sammen med treneren sin Bill Bowerman i 1964. Nike gikk da under navnet Blue Ribbon Sports. Amerikaneren pensjonerte seg som styreformann i fjor, etter 52 år i ledelsen. Han eier også produksjonsselskapet Laika. Knight er den 28. rikeste personen i verden.

6. Stefan Persson

Persson er Sveriges rikeste person, og kommer på 43. plass totalt i verden. Faren hans, Erling Persson, grunnla H&M i 1947. Stefan eier store deler av aksjene til den svenske klesgiganten og er styreformann. Stefan var CEO for selskapet i 16 år. Under hans ledelse ekspanderte H&M til mange nye markeder. Nå er det sønnen hans Karl-Johan som leder selskapet, som også er på listen over verdens rikeste sammen med resten av barna hans. Persson har også investert store deler av formuen i eiendommer i både Europa og USA.

Flere miliardærer i mote- og skjønnhetsbransjen:

Nedover milliardær-listen til Forbes finner vi også mange andre navn i mote- og skjønnhetsbransjen som Tadashi Yanai som grunnla og driver kleskjeden Uniqlo, Francois Pinault som eier store deler av luksusselskapet Kering, Alain og Gerard Wertheimer som eier Chanel, og Leonard Lauder som eier mesteparten av sminkemerket Estée Lauder.

Les også
Avsløring: Luksusmerke produserer vesker for 600 kroner

Les også: Luksusmerke taper omsetning

Siste saker

Mest lest nå
Les mer