Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Møt Gucci-modellen som deler navn med hovedstaden vår; Oslo Grace

Nei, det er ikke tilfeldig.

Da vidunderbarn Alessandro Michele skulle vise sin kolleksjon for høsten 2018 gjorde han det i det som minnet om et sterilt tannlegekontor med hvitt lys og blå-grønne vegger. Ut kom modeller bærende på kopier av sine egne hoder, med et ekstra øye i pannen, en slange i hendene, monobryn og en av dem også en baby-drage som tatt ut av «Game of Thrones». Sistnevnte den California-fødte, New York-baserte modellen Oslo Grace, som til tross for å kun ha gått en håndfull visninger allerede har skapt seg et navn – også her hjemme.

Melk & Honning tok en prat med Oslo Grace om kjønnsidentitet, Gucci-visningen og Oslo.

Under Gucci-showet, som fusjonerte dame- og herrevisningene til det italienske luksusmotehuset, var Oslo Grace kledd i kvinneklær. Et par dager tidligere gikk de herrevisningen til Jeremy Scotts Moschino. Som åpent transseksuell og ikke-binært kjønn, er Oslo Grace registrert under både herre- og dame-divisjonene hos byrået BMG-models. Magasiner som Vogue og Dazed har omtalt åpenheten som banebrytende, og sistnevnte inkluderte modellen i sin prestisjefulle liste over motebransjens 100 mest innflytelsesrike aktører. Til Melk & Honning forteller Oslo Grace at motebransjen har en lang vei igjen når det kommer til å inkludere LGBTQ+-miljøet.

– Moteindustrien begynner å bli bedre på å være åpen for LGBTQ+-identiteter, men jeg mener den største forbedringen som trengs er mer informasjon og opplysning rundt temaet. Jeg opplever situasjoner hver eneste dag som kan være utfordrende for trans-personer, men som lett kunne vært unngått dersom folk forstod mer om våre ulike identiteter og såre punkt. 

Nettopp dét har Oslo Grace viet deler av sin Instagram-profil til, men de er tydlige på at de ikke vil bli en gallionsfigur. De er åpen om ønsket bruk av pronomen (flertallspronomen «de», «dem» og «deres») og takker magasiner og designere for støtten til LGBTQ+-miljøet, men omtaler ikke identiteten der det ikke er nødvendig.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

– Jeg føler en plikt til å snakke om identiteten min, men kun der jeg er komfortabel med det. Ofte er jeg mindre komfortabel enn andre trans-ungdom på internett, men jeg føler jeg blir mer åpen med tiden. Men det trenger ikke være sånn. Jeg vil vise at hele livet ikke trenger å dreie seg om kjønnsidentiteten din, forteller de til Melk & Honning

To personaer

Nå er Oslo Grace i Paris hvor de nettopp avsluttet herremoteuken med å gå visningen til Kenzo. Om to måneder er de tilbake i byen for å gjøre det samme igjen, men denne gangen for damevisningene.

– Å veksle mellom herrevisninger og damevisninger føles nesten som å veksle mellom mine to ulike personligheter. Det er litt som å leve et dobbeltliv, men jeg føler meg fortsatt veldig knyttet til begge sider av meg på innsiden. Det kan være vanskelig å beskrive, forteller de

– Kjønn blir flytende i hverdagen, spesielt når jeg gjør womenswear. Jeg blir sett på som mann 100 prosent av tiden i offentligheten, men kan komme på en jobb og bli referert til som kvinne. Å måtte veksle mellom de to identitetene i løpet av fem minutter kan være veldig surrealistisk. På et mer praktisk nivå må jeg også endre hva jeg har på til castinger, hvilke sko jeg går i , undertøyet mitt, composit-kortene mine, og ofte, uansett om jeg liker det eller ikke, vil måten folk refererer til meg på forandre seg.

Modell Rain Dove har jobbet både som mann og kvinne og er en av de definerende aktivistene for LGBTQ+-miljøet i motebransjen. Bilde Instagram @RainDoveModel

Moteverden er ikke fremmed for transkjønnede modeller, med blant annet Lea T, Teddy Quinlivan og Andreja Pejić. Samtidig er Pejić den eneste av de overnevnte som har jobbet som både mann og kvinne, frem til hun i 2014 undergikk kjønnsbekreftelseskirurgi. Siden har hun kun jobbet som kvinne. Oslo Grace forteller til Melk & Honning at de mener det er alt for begrenset representasjon for deres identitet i motebransjen, og kan kun trekke frem én modell som forbilde.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

– Jeg har mange mennesker jeg henter inspirasjon fra online, og utrolig nok er noen av disse som jeg så opp til før jeg jobbet som modell, gode venner av meg i dag. Men mennesker i LGBTQ+-miljøet som jeg ser opp til er ikke like lett å komme nær, spesielt ikke når det er så begrenset representasjon for min identitet generelt. Min eneste definerende rollemodell i miljøet var Rain Dove.

Gucci-dragen

Som en representant for det stadig mer inkluderende motebildet, var Micheles Gucci-visning i februar nesten en ironisk perfekt plattform for Oslo Grace. Visningen representerte et vell av kulturer, kjønn og hudfarger både i casting og design, og var en hyllest til alle som faller utenfor det mange mener er en utdatert mal i motebransjen.

– Det showet var utrolig. Det føltes faktisk mer avslappende å gå det enn noen andre Gucci-visninger, forteller Oslo Grace om opplevelsen

– Dragen derimot var en annen historie. Hel fra den første fittingen min var håndtering av dragen og det å se detaljene og arbeidet en svært emosjonell opplevelse. Det å innse at det aldri kommer til å skje igjen, å skyte det første magasincoveret med den, og å tenke hvor spesielt det var å bli valgt ut til å bære dragen. Den opplevelsen vil jeg aldri glemme.

Visningen var Oslo Graces andre for det italienske luksusmotehuset, og de har siden dukket opp i en Gucci-kampanje og på catwalken for merkets Cruise-show forrige måned. 

– Mine drømmevisninger inkluderer Calvin Klein, mer Gucci, Saint Laurent, Prada og herreshowet til Dsquared². For å nevne noen.

Det uvanlige navnet

Ett av Oslo Grace sine Instagram-bilder fra Oslo

En annen grunn til at Oslo Grace fanget oppmerksomheten vår her hjemme er deres noe uvanlige navn. En modell som bærer navnet til en by med rett over 600.000 innbyggere går ikke akkurat under radaren. Og Oslo Grace er svært bevisst sin navnesøster.

– Mesteparten av familien min har vokst opp og bor fortsatt i Oslo i dag. Jeg har reist dit en håndfull ganger for å besøke familien og jeg elsker det. Jeg skulle bare ønske jeg kunne språket, sier de.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

– Jeg vet ganske mye om Oslo allerede, men jeg føler at hver eneste gang jeg drar dit lærer jeg mer om byen. Å få vite mer om historien til familien min har blitt et slags kart over byen. 

Navnet er dog ikke medfødt, men valgt av Oslo Grace som proffesjonelt navn.

– Men det hadde vært veldig kult om det var det, avslutter de.

Alle bilder: Instagram @OsloGrace

Les også:

Siste saker

Mest lest nå
Les mer