Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

M&H tipser: Fem vakre julefilmer

Like selvfølgelig som julekaker, julesanger, julemat og julenisser er julefilmer. Her har du et knippe av de beste som er laget – og som beviser at julefilm er mye mer enn Love Actually.

It’a A Wonderful Life (1946)

It’s A Wonderful life er udiskutabelt på listen over de essensielle julefilmene, men i nyere tid, takket franchise-julefilmer og utallige romantiske komedier med nisseluer, blir klassikeren ofte glemt. Filmen, som kom like etter andre verdenskrig, er satt til den lille fiktive byen Bedford Falls. Her bor den den svært generøse og omtenksomme George Bailey som har brukt hele livet sitt til å forsørge andre mennesker. På julaften vurderer han å begå selvmord, men tiltrekker seg istedenfor skytsengelen Clarence som tar han med på en reise gjennom sitt eget liv for å bevise at det er noe igjen å leve for – og at livet er vidunderlig, rett og slett.

It’s a Wonderful Life

Edward Scissorhands (1990)

På toppen av et veldig dramatisk fjell i en idyllisk forstands-by i USA bor Edward Scissorhands, eller Saksehånd på (godt) norsk. Han er en avdød oppfinners aller stolteste kreasjon, men før han døde rakk ikke Edwards «far» å fullføre den siste delen av mesterverket sitt. Han hadde bygd Edward fra grunnen av, men hendene forble uferdige. Derfor har Edward måtte sette sammen egne hender av Sakser og kniver, som gjør at han på isolere seg helt fra omverden. Dette er dog helt til den veldig vakre, rene og naive Peg fra den veldig vakre, rene og naive forstaden forelsker seg i Edvard. Filmen, som kom i 1990, er ikke bare svært vakker takket regissør Tim Burtons karakteristiske estetikk, men er det perfekte bilde av 90-tallet med Johnny Depp som Edward og Winona Ryder som Peg.

Johnny Depp og Winona Ryder som Edward og Peg i Edward Scissorhands

A Nightmare Before Christmas (1993)

I A Nightmare Before Christmas møtes to av årets mest karakteristiske høytider – Halloween og Jul. (Manusforfatter Tim Burton har sagt at inspirasjonen til filmen kom etter å ha sett hvordan butikker umbimdelbart hang opp juledekorasjoner etter å ha gjort seg ferdig med Halloweendekorasjonene.) Historien følger Jack Skellington, kongen av Halloween Town, som er lei av å feire samme høytid år etter år – helt til han oppdager Christmas Town. Halloween-kongen forelsker seg i julen og forsøker å få de andre innbyggerne i hjembyen sin til å omfavne denne nye høytiden. Filmen er laget med klassisk, og dessverre nesten utdødd, stop-motion teknikk og tok 100 mennesker og tre år å lage. (For et sekund med film trengte de 12 ulike bilder).

Jack Scellington i A Nightmare Before Christmas

Polarekspressen (2004)

Hollywoods mest sympatiske mann, Tom Hanks, er stjernen i Robert Zemeckis tegnefilm fra 2004. I original-versjonen  (ikke den som er dubbet til norsk, altså) har han stemmen til alle filmens sentrale karakterer, blant annet nissen, konduktøren på Polarekspressen og filmens helt, kalt «Hero Boy» i rulleteksten. Filmen handler om den unge gutten som på julaften vekkes av et tog som er på vei til Nordpolen og Julenissen. Polarekspressen er bandt de mer undervurderte julefilmene, men er anerkjent som et mesterverk da den er den aller første spillefilmen til å kun bruke så kalt «digital capture.» Dette betyr at skuespillere spilte ut alle scenene, for så å bli animert over. Alle barne i filmen er spilt av vokse som brukte oversized rekvisitter for å få de riktige bevegelsene.

Polarekspressen

Carol (2015)

Da Carol kom i 2015 ble den nominert til seks Oscar, men fikk ikke tilsvarende oppmerksomhet hos det norske publikum. Den grovt undervurderte filmen forteller den historien som mangler hos franchisene og de romantiske julekomediene, nemlig kjærlighet mellom to kvinner. Filmen følger Therese Belivet, spilt av Rooney Mara, som faller for den eldre, elegante Carol Aird, spilt av Cate Blanchett. Therese jobber på et kjøpesenter og lengter etter et litt mer spennende liv, når vakre Carol kommer til henne for å kjøpe et par hansker. Carol sitter fast i et kjærlighetsløst ekteskap og fascinerer seg med an gang av unge Therese. Kjærligheten er ikke kun tilstede mellom til karakterene, men også mellom skuespillerne. Rooney Mara har sagt at hun har vært fan av Blanchett siden hun var 13 år gammel, og at å jobbe med henne var «beyond a dream come true»

Rooney Mara som Therese og Cate Blanchett som Carol i Carol

Hovedbilde: A Nightmare Before Christmas (Disney)

Les også: M&Hs romjulsguide

Siste saker

Mest lest nå
Les mer