Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

M&H tipser: Åtte fantastiske motedokumentarer

Bli med på innsiden.

Vil du bli bedre kjent med noen av motebransjens ledende personligheter, være flue på veggen hos motemagasinene eller lære mer om bransjen og mulighetene som finnes? Da er disse motedokumentarene perfekt for deg!

The September Issue

September-utgaven er den største og desidert viktigste i løpet av året for de store motemagasinene som skal informere om den nye sesongens trender. Dokumentaren The September Issue tar oss med på innsiden av Vogue-huset i New York, hvor vi møter sjefredaktør Anna Wintour og tidligere kreativ direktør, Grace Coddington. Her får vi følge hvordan september-utgaven i 2007 blir til som flue på veggen i alt fra fine samtaler og hardt arbeid til konflikter og uenigheter om kjendiser i magasinet.

Franca: Chaos and Creation

I desember i 2016 gikk sjefredaktøren for italienske Vogue, Franca Sozzani, bort etter lang tids sykdom. Like før hun døde fikk hun sett dokumentaren om livet hennes, Franca: Chaos and Creation, regissert av ingen ringere enn hennes egen sønn, Francesco Carrozzini. Sozzani har selv etter sin død et solid navn i motebransjen, og er fortsatt en stor inspirasjon for mange. Hun utfordret moten og satt en agenda for magasinutgavene der hun belyste tabubelagte temaer som plastisk kirugi, vold i hjemme, naturkatastrofer og rasisme. Hun var også den første redaktøren som lot mørkhudede modeller pryde en hel utgave av italienske Vogue.

Franca: Chaos and Creation ligger tilgjengelig på Netflix.

Dior x2

Har du ikke sett dokumentaren Dior and I, der designer Raf Simons inntar sjefsrollen hos det legendariske motehuset Dior, bør du notere den ned med det samme. Mer i dybden av det franske motehuset går imidlertid Inside Dior som viser tidligere sjefsdesignere som Yves Saint Laurent, John Galliano og selvfølgelig Christian Dior i det de skal feire motehusets 70-årsdag. Med i dokumentaren er også perioden hvor motehuset er på søken etter sin neste sjefsdesigner, ssom kjent til slutt blir Maria Grazia Chiuri. Hun overtar rollen etter Raf Simons som motehusets første kvinnelige sjefsdesigner.

The Boy Who Made Shoes For Lizards

Manolo Blahnik er et kjent navn for mange (hvem husker vel ikke de blå skoene med strass som fikk stor oppmerksomhet etter en sentral rolle Sex and the City).

Dokumentaren The Boy Who Made Shoes For Lizards (også den tilgjengelig på Netflix), følger en ledende skodesigneren fra barndommen og frem til i dag. Som tittelen tilsier begynte Blahnik sin karriere med å lage sko til øgler (!) – før han siden ble en av verdens fremste skodesignere. Bonus er å se designernes spektakulære tegninger og å høre varme ord fra Anna Wintour.

I dokumentaren møter vi blant annet Rihanna, som har samarbeidet med Manolo Blahnik.

Alexa Chung: The Future of Fashion

Har du noen gang hatt et ønske om å jobbe med mote, eller er du bare nysgjerrig på hvilken muligheter som finnes der ute og hva personer som jobber i motebransjen egentlig gjør? I samarbeid med britiske Vogue har it-jenta Alexa Chung tatt for seg motebransjen i dag –  og for fremtiden. I dokumentarserien Alexa Chung: The Future of Fashion besøker hun over flere episoder alt fra innkjøpere og butikker, til moteskoler, stylister, journalister, designere og markedsførere – alt i dybden av bransjen og med intervjuer med sentrale motepersonligheter. Alle episodene ligger tilgjengelig på YouTube, og du kan se første episode her:

Paris is Burning

Paris is Burning er en prisbelønnet kultfilm og dokumentar som setter fokus på minoritetsgrupper i LHBT-miljøet i New York på 80-tallet. Dokumentaren tar oss med på innsiden av ball-kulturen i den amerikanske hovedstaden, hvor vi blir kjent med flere afrikansk-amerikanske, latino, homofile og transgender-personligheter – alle med sin egen historie. Kritikere anser denne dokumentaren som en uvurdelig dokumentarfilm om slutten av The Golden Age, og som en gjennomtenkt kommentar til både klasse, kjønn, etnisitet og seksualitet. Et tegn i tiden også i dag der mangfold er (forhåpentlig noe mer enn) et buzz-ord.

Lagerfeld Confidential

Karl Lagerfeld har sitt eget merke under eget navn, han designer for Fendi og er sjefsdesigner hos Chanel. Han anses å være en av verdens mest innflytelsesrike designere – og ja, han er 84 år gammel. Men hva vet vi egentlig om mannen med det isgrå håret, de svarte solbrillene og den svarte dressen (og nå med skjegg!)? Vi vet at han opprinnelig er fra Tyskland, og at han har katten Choupette (som har sin egen bruker på Instagram med over 100 000 følgere). Utenom det – ikke så mye mer. Det har heldigvis dokumentaren om Karl Lagerfeld, Lagerfeld Confidential, gjort noe med. I dokumentaren får vi en innsikt i Lagefelds hverdag der han også åpner opp om barndommen, starten på karrieren og lar kameraet følge ham med inn i leiligheten i Paris og på privatflyet.Et sjeldent privat portrett av en av verdens aller mest legendariske designere.

In Vogue: The Editor’s Eye 

I 2017 feiret motemagasinet Vogue sitt 120-årsjubileum, og i den anledning lagde de en dokumentar hvor de inviterte flere av redaktørene opp gjennom tidene til å fortelle sine beste historier, minner og opplevelser fra å jobbe i det som anses som ett av verdens fremste motemagasiner. I tillegg til sjefsredaktører og moteredaktører som Anna Wintour og Grace Coddington, får vi møte personer som har spilt en viktig rolle for magasinet som Sarah Jessica Parker, Nicolas Ghesquière, Marc Jacobs og Nicole Kidman. Igjen med en slags kjære mor-tilnærming med historier som de første flyreisene for å produsere moteserier i utlandet og posering med illsinte hunder for å få de aller beste bildene. Dokumentaren ligger også tilgjengelig på YouTube.

Les også: Melk & Honnings marsguide

Siste saker

Mest lest nå
Les mer