Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

M&H tipser: 12 filmer å glede seg til i 2018

… Som verken er oppfølgere eller franchise-filmer. Bortsett fra én, da.

I går ettermiddag norsk tid ble årets Oscar-nominasjoner annonsert av skuespillere Tiffany Haddish og Andy Serkis. Øverst på listen over antall nominasjoner ligger Guillermo del Toros The Shape of Water, om en stum vaktmester som forelsker seg i en mystisk vannskapning. Filmen har hele 13 nominasjoner, kun én mindre en rekordholderne All About Eve, Titanic og fjorårets nesten-vinner La La Land.

Andre filmer som har gode sjanser til å ikke gå tomhendt hjem er dramaet Three Billboards Outside Ebbing Missuri, coming-of-age filmene Call Me By Your Name, Lady Bird, skuespillerlegende Daniel Day Lewis sin aller siste film, Phantom Thread, og Steven Spielbergs The Post.

Dessverre må vi her hjemme vente til etter utdelingen (natt til mandag 5. mars) før vi får se flere av de nominerte filmene på norsk kino – noe som plasserer dem på listen over filmer å glede seg til i 2018.

I år gir nominasjonene god plass til de små, mindre markedsførte filmene som ikke får like stor plass når studioene delegerer markedsføringsbudsjettet. Derfor inkluderer denne listen hovedsakelig filmene du ikke vil se annonser for på trikken mandag morgen eller i facebook-feeden din.

Her finner du derfor, sammen med fem av våre favoritter fra årets Oscar-nominasjoner, seks små, men lovende filmer å glede seg til i 2018 – og én stor film vi ikke kunne la være å ta med.

The Post

Premiere: Februar 2018

The Post forteller den sanne historien om en dekkoperasjon som spant over fire amerikanske presidenter og presset landets første kvinnelige avisutgiver, Katherine Graham, og en ambisiøs redaktør, Ben Bradlee til å bli med i en enestående kamp mellom pressen og regjeringen.

Filmen er drevet av et stjernelag bestående av Hollywoods mest likbare og talentfulle personer; regissør Steven Spielberg, Meryl Streep i rollen som Graham og Tom Hanks som Bradlee. Filmens timing kunne ikke vært mer perfekt i en tid hvor glorifiserte bloggere og «fake-news» tar mer plass enn seriøs journalistikk.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

The Shape of Water

Premiere: Februar 2018

Årets ledende Oscar-kanditat omtales som den spanske regissøren Guillermo del Torros mesterverk. Filmen handler om en enslig, stum vaktmester på et topp-hemmelig forskningsanlegg hvor et obskurt vesen blir holdt fanget. Vaktmesteren, spilt av Sally Hawkins, knytter et sterk forhold til vesenet når hun oppdager at han er den eneste som forstår henne selv om hun ikke kan bruke ord.

Phantom Thread 

Premiere: April 2018

I fjor annonserte skuespillerlegenden Daniel Day Lewis at han skulle pensjonere seg fra skuespilleryrket i en alder av 60 år. Han siste film ville bli regissør Paul Thomas Andersons periodedrama om en britisk klesdesigner i London.

Phantom Thread handler om Reynolds Woodcock, én kresen, alvorlig og talentfull kjolemaker som får sin strenge rutine forstyrret når han møter den unge servitrisen Alma, spilt av den svært undervurderte skuespillerinnen Vicky Krieps.

Lady Bird

Premiere: April 2018

Blant årets Oscar-nominasjoner var også skuespiller Greta Gerwig nominert til beste regissør for sin regi-debut med Lady Bird. Dette markerer henne som den femte kvinnen nominert i kategorien noensinne.

Filmen, som hun også har skrevet selv, er historien om hennes egen oppvekst som en kunstnerisk og bestemt tenåring i California på begynnelsen av 2000-tallet. I hovedrollen har Gerwig castet irske Saoirse Ronan som også har blitt Oscar-nominert for sin rolle i filmen. (Og hun er bare 23 år)

I, Tonya

Premiere: Februar 2018

I, Tonya har ikke bare bevist at det finnes historier verdig filmlerettet selv blant kunstløpere, men også at Margot Robbie kan gjøre veldig mye mer enn bare se vakker ut. Robbie har fått en Oscar-nominasjon for sin rolle som den Amerikanske kunstløperen Tonya Harding, som under OL i 1994 ble notorisk anklaget for å bruke litt tvilsomme og utradisjonelle metoder for å slå sin store rival Nancy Kerrigan.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

https://www.youtube.com/watch?v=KuDQOMICfr0

Annihilation

Premiere: Mars 2018

Regissør Alex Garland har kun gjort én annen film innen Annihilation, men når regidebuten var fantastiske Ex Machina med Alicia Vikander som utspekulert robot er forventningene høye for hans neste forsøk. Annihilation handler om en ung biolog, spilt av Natalie Portamann, som melder seg opp til å være med på en farlig, hemmelig ekspedisjon hvor naturens lover ikke gjelder.

Maria Magdalene

Premiere: Mars 2018

Det er totalt laget 30 ulike biografiske filmer om Jesus, hvor blant annet Christian Bale, Ewan McGregor, Willem Dafoe og Liam Neeson har spilt tittelkarakteren. Det har dog ikke blitt laget en film om Jesus’ nærmeste kvinnelige tilhenger og, mest sannsynlig, partner, før nå.

I Mary Magdalene har Rooney Mara tittelrollen og Jaoqiun Phoenix spiller Jesus. Filmen er regissert av Garth Davis, som i fjor sto bak mesterverket Lion.

Dont Worry, He Won’t Get Far on Foot

Premiere: Mai 2018

Jaoqiun Phoenix og Rooney Mara blir også å se sammen i Gus Van Sants Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot. Filmen forteller historien til den amerikanske illustratøren John Callahan, spilt av Phoenix, som nesten mister livet etter å ha fyllekjørt og motvillig ender opp på avrusning – og mister dermed livsgleden isteden. Men med oppmuntring fra kjæresten, spilt av Mara, og en karismatisk sponsor, spilt av Jonah Hill, oppdager Callahan at han har gave for å lage tegneserier som utvikler en nasjonal følge og gir ham en ny glede for livet.

On Chesil Beach

Premiere: Juni 2018

On Chesil Beach er en filmatisering av den britiske forfatteren Ian McEwans novelle fra 2007. Handlingen viser et ungt par på tidlig 60-tallet i Storbritannia som sine verdener blir vendt opp ned av en natt med forferdelig sex.

Saoirse Ronan spiller mot Billy Howle, en av de mange nesten identiske britiske guttene fra Christopher Nolans Dunkirk. 

Ocean’s 8

Premiere: Juni 2018

Ok, Ocean’s 8 er den ene hype-filmen vi inkluderer på listen. Etter flere år med spekulasjon om Steven Soderberg ville fortsette Oceans’s trilogien – fikk vi i 2016 nesten ønsket oppfylt; Soderberg gikk på som produsent for den Gary Ross-regisserte kvinnedrevende Ocean’s 8.

Filmen handler om Debbie Ocean, kusinen til Danny Ocean, fra de originale filmene, som samler syv venninner til å gjennomføre et heist på den årlige Met-gallaen i New York. Debbie er spilt av Sandra Bullock, med blant annet Cate Blanchett, Sarah Paulson og Rihanna med på laget. Sammen med Soderberg er også Matt Damon med fra den originale Ocean’s trilogien.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

A Star is Born

Premiere: Oktober 2018

I år kommer den tredje gjenopptakelsen av Judy Garland-klassikeren fra 1937, om en skuespiller som hjelper en ung håpefull sanger med karrieren hennes, bare for å se sin egen alle sammen.

De gikk rykter om at Clint Eastwood skulle regissere Beyonce i en nyinnspilling, men filmen endte hos førstegangsregissør og skuespiller Bradley Cooper. Som den unge håpefulle spiller selveste Lady Gaga (men bruker sitt egentlige navn, Stefani Germanotta, på rulleteksten etter Coopers ønske), og innspillingen har tatt i bruk scenen på Coachella og Glastonbury i fjor – noe som tyder på at Cooper ikke har mangel på regi-ambisjoner.

Film Stars Don’t Die in Liverpool

Premiere: Uannonsert

Basert på Peter Turners memoir følger filmen det lekne, men lidenskapelige forholdet mellom den unge håpefulle skuespilleren Peter Turner og den eksentriske Oscar-vindende skuespillerinnen Gloria Grahame i 1978 Liverpool.

Filmen utforsker forholdet mellom en eldre kvinne og yngre mann på en måte som ikke er blitt gjort siden The Reader i 2008. I hovedrollene kan du se Jamie Bell som Urner og fantastiske Anette Bening som Grahame.

Hovedbilde: Ocean’s 8

Les også: Melk & Honning tipser: Seks velkledde høstfilmer

Siste saker

Mest lest nå
Les mer