Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Melk tipser om bøker du bør lese nå
Foto: Getty

Melk tipser: Tre fantastiske bøker du ikke vil gå glipp av nå

Pandemien har fått frem leselysten i mange av oss, og det er heldigvis en lockdown-hobby som er enkel å opprettholde.

Her er tre fantastiske bøker som kan holde gleden over å lese i gang nå – og i månedene som følger…

De to første er helt splitter nye. Disse slippes i løpet av de neste par ukene, men kan forhåndsbestilles slik at du får dem rett hjem først av alle!

Melks lesere får også en helt spesiell rabatt: Kjøper du de her får du 12,5 prosent rabatt og fri frakt. Rabatten trekkes fra når du legger den til i handlekurven.

Samlede Verker av Lydia Sandgren

Slippes 9. april

Den 34 år gamle svenske forfatteren Lydia Sandgren har skrevet fjorårets mest imponerende debut. Hun vant Augustprisen i Sverige for Samlede Verker, og det er sjeldent en debutroman blir tatt i mot med samme entusiasme og hyllest.

Samlede Verker forteller historien om tre karakterer: kunstneren Gustav, forleggeren Martin og hans kone Cecilia. Når Cecilia en dag forlater sin mann og deres to barn, nøster Sandgren opp en historie om vennskap, ekteskap, savn og kjærlighet. Men dette er bare overflaten. Over bokens nesten 700 siden utforskes spørsmål om kust, klasse, kultur og samfunnet vi lever i, og Sandgren gjør det med samme stil, talent og trygget som en forfatter dobbelt så gammel som henne.

Da den ble utgitt i Sverige for omtrent et år siden, skrev den kjente kritikkereb Carl-Michael Edenborg i Aftonbladet følgende om debuten: «I løpet av mine tjuefem år som litteraturkritiker hos Aftonbladet har det ikke skjedd ofte at jeg har fått æren av å anmelde en sensasjonell debut. Men Lydia Sandgrens roman Samlede Verker lever opp til den beskrivelsen. Den nesten 700 siders lange lyskilden legger en skygge over det meste av den svenske samtidslitteraturen.»

Sandgren har blitt sammenliknet med litterære tungvektere som Jonathan Franzen, men også milleniall-suksesser som Sally Rooney, forfatteren bak Normal People. Nå kan du endelig lese Samlede Verker på norsk, og den enorme leselysten Sandgren klarer å inspirere hos sine lesere gjør boken til så mye mer enn bare interessant samtale på neste middagsselskap.

KJØP NÅ

Legg Verden Bak Deg av Raumaan Alam

Tre bøker du ikke vil gå glipp av. Her «Legg Verden Bak Deg» av Raumaan Alam.

 Slippes 14. april.

Ekteparet Amanda og Clay har, sammen med sine to tenåringsbarn, leid et hus på Long Island for å komme seg vekk fra det konstante bråket i New York City. De har ikke rukket å være på ferie lenge før boblen av ro de har gjemt seg i en kveld blir sprukket av et uventet bank på døren. Det er husets eiere, George og Ruth, som forteller dem at hele Manhattan er mørklagt, og strømbruddene begynner å bevege seg utenfor byen, nærmere og nærmere Long Island. Med ingen andre steder å reise, har ikke George og Ruth noe annet valg enn å invitere seg selv med på familieferien.

Dette høres kanskje ut som en katastroferoman. Men som New Yorker sin anmelder Hilary Kelly skrev «Legg Verden Bak Deg er en snedig liten sak: en katastroferoman uten katastrofen» Katastrofen er nemlig ikke strømbruddet som svelger New York, men de små og store spenningene som skjer inne i huset på Long Island når de to familiene blir motvillige romkamerater. De fremmede blir tvunget til å konfrontere sine egne fordommer om andre mennesker samtidig som de opplever hvordan våre nærmeste relasjoner og stødigste verdier blir truet når resten av verden er ikke lengre eksisterer. 

Netflix har allerede kjøpt rettigheten til boken, og lager film av Legg Verden Bak Deg med Julia Roberts og Denzel Washington i hovedrollene. Les boken nå, før alle ser filmen.  

KJØP NÅ

Du Skal Vite Hvem Jeg Er: En Biografi av Chanel Miller

Tre bøker du ikke vil gå glipp av. Her «Du Skal Vite Hvem Jeg Er: En Biografi» av Chanel Miller.

Navnet Brock Turner har vært vanskelig å gå glipp av de siste årene. I 2015 ble den lovende svømmeren arrestert for å ha forgrepet seg på en bevistløs jente bak en søppeldunk på en fest på Stanford University. I 2016 ble han funnet skyldig. Til tross for at aktor ønsket en dom på 6 år i fengsel, endte Turner opp med å kun få 6 måneder. Han endte med å bli løslatt etter å bare tre måneder.

Historien vi hørte handlet nesten utelukkende om Turner og hvordan hans privilegerte bakgrunn hjalp til med å minimere straffen. Men hva med offeret? Etter å ha vært kjent som Emily Doe i media, kom hun i 2019 frem med sitt egen navn. Nå forteller hun sin historie, den som har blitt formørket av overskrifter om en anonym kvinne uten identitet og navnet på mannen som forgrep seg på henne.

Navnet hennes er Chanel Miller, og etter å ha lest boken hennes, er det et navn du aldri vil glemme.

I denne ærlige, skremmende og modige boken forteller Miller om hvordan det var å være kvinnen bak overskriftene, men også om et system som beskytter overgriperne før offrene. Miller hylles for å fortelle den siden av historien som blir glemt av mediene, og gir et tydelig bilde av en jente som er mer enn hva mediene beskriver.

New York Magazine mener at Miller har skrevet et «enestående testament om de menneskelige kostnadene ved seksuell vold, og en kraftig påminnelse om hvorfor vi kjemper.» Ellen Sofie Lauritzen skrev i Dagens Næringsliv at Miller sin bok er den «alle voldtektsofre fortjener og alle rettssystem bør studere».

KJØP NÅ

Les mer

Nyeste saker fra Melk og Honning