Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Melk & Honnings ultimate butikkguide til Oslo

Oslos shoppingfauna er i stadig utvikling, både i mangfold av butikker og stilarter, og i merkevarebeholdninger. Hovedstaden huser både gigantiske varemagasin, kunstneriske butikk-konsepter og avsidesliggende nisjebutikker – og alle kan være like spennende.

Skrevet av: Sondre Tungodden Torkelsen

Vi har samlet våre favorittdestinasjoner:

YME

Paleet, Karl Johans gate 39

YME Universe, konseptbutikken på Paleet i Karl Johans gate, er støpt i samme skje som Rei Kawakubos Dover Street Market og Carla Sozzanis 10 Corso Como. Gateplanet huser streetwear og sneakers, med merker som Y-3, Common Projects og Adidas Consortium. I andre etasje finner man high-end kvinnemote, i form av Maison Margiela, JW Anderson og 3.1 Philip Lim. En etasje lenger opp har YME plassert high-end plagg for herrer fra merker som Ami, Off-White og Gosha Rubchinskiy. I det ene hjørnet ligger også en koselig kafé/bokhandel med bøker fra Taschen og Thames & Hudson, samt magasiner som Recens Paper og 032c. I tillegg er etasjen fylt med kunst – hvorav det meste er til salgs.

Høyer Egertorget

Eger, Karl Johans gate 23B

Høyerkjedens flaggskip på Eger-senteret i Karl Johans gate, er en velskissert myriade av stilarter og sjangre. Butikken er bygd opp av 8 forskjellige avdelinger –med alt fra en bugnende formalwear-avdeling, to trendavdelinger, og en luksus- avdeling, til en kaffe- og vinbar. Med sitt velassorterte utvalg, byr Høyer Eger både på perler fra Fendi, Erdem, Tiger-dresser, og gateklare plagg fra Stone Island. Snart vil de også få inn plagg fra Dries Van Noten.

Foto: Michael Ray Vera Cruz Angeles

Stress

Grensen 19 og Kirkegaten 34

I en årrekke har Stress  vært i kjernen av sneakerkulturen i Norge. Lenge var de også blant de eneste som spesialiserte seg på sneakers, men konkurransen økte i takt med at kulturen fant veien til kommersielle. Med et stort utvalg av basketball- og skate-sneakers, og en jevn strøm av ettertraktede Jordans, holder Stress seg fortsatt et hestehode foran resten avskobutikkene i byen. Butikken i Kirkegaten er også eneste med det japanske merket Bape og Karpe Diems sædeles populære merchandise i varehyllene.

A.P.C.

Prinsens gate 22

Jean Touitou, A.P.C.s head honcho, startet sitt eget merke med det formål å lage et motstykke til de støyete klærne på åttitallet. Med klassiske og diskré snitt, materialer av høyeste kvalitet og en særegen eleganse, er A.P.C. fortsatt like relevant. I august åpnet sågar merkets Oslo-butikk i fremadstormende Prinsens gate – og som alle A.P.C.s butikker (og Touitous eget hjem) er den designet av arkitekt Laurent Deroo. Det stilfulle lokalet presenterer det siste fra både herre, dame- og tilbehørskolleksjonene, i tillegg til de sagnomsuste jeansene.

COS

Thorvald Meyers gate 38, Hegdehaugsveien 29, Bryggegata 5

COS er H&Ms minimalistiske og kontemporære alibi, og står i sterk kontrast til modermerkets hastige design og lave fokus på kvalitet. De tre COS-butikkene i Oslo er alle smakfullt innredet, og huser klær som følger den estetikken som ofte knyttes til Skandinavia – kjølig, enkelt, og nedtonet.

Hunting Lodge

Markveien 58

Helt nederst i Markveien på Grünerløkka ligger den lille, uavhengige, og sjarmerende butikken Hunting Lodge. Sortimentet er preget av å ha utspring i skating og grafisk design, eksemplifisert i Dime, Polar og ikke minst Paradis3. Hunting Lodge har helt klart Oslos beste utvalg av graphic tees.

Flykicks

Torggata 36

Flykicks i Torggata er Oslos ukronede flannel- og denimjakke-regenter. Den lille butikken bugner over av workwear-juveler, aztec-prints, og tweed-jakker, og er en slags butikkinkarnasjon av Wes Andersons personlige klesstil. De selger selvfølgelig regissørens ubestridte skofavoritt; Clarks Wallabees.

Norwegian Rain

Paleet, Karl Johans gate 39

Alexander Helle og T-Michael sitt merke Norwegian Rain og er et direkte resultat av Bergens ekstreme regnmengder. Den nyåpnete konseptbutikken på Paleet i Karl Johans gate, følger merkets verdier om funksjonalitet, godt design og respekt for tradisjoner. Butikken holder til i de gamle lokalene til Bloms Bodega –med den gamle fontenen som butikkens kjerne. I tillegg til Norwegian Rains regntøy, holder også T-Michaels egen kolleksjon og interiørforhandleren Modern Tribute til i butikken.

Futur

Thorvald Meyers Gate 50A

Mellom Olaf Ryes Plass og Sofienbergparken ligger Futur, en liten butikk med kontemporært streetwear fra undergrunnsmerker som MISBHV og Johnlawrencesullivan. Som eneste i landet selger Futur også spesialtilpassede «grillz».

F5 Concept Store

Prinsens gate 6

Som eneste butikk i byen fører F5 utelukkende norske merker, og er sådan en av motebransjens kjeledægger – med rette. F5 kuraterer varesortimentet på en variert, men stilsikker måte, har gode in-house- merker, og et åpent og browse-vennlig lokale over to etasjer. Butikken fører merker som blant annet HaiKW/, Kaibosh, Holzweiler og F5.

Svean

Paleet, Karl Johans gate 39

I 2010 åpnet Jan Svean den selvtitulerte butikken, Svean, på Paleet. Butikken fokuserer på varer av høy kvalitet, både i stil og konstruksjon, som gjenspeiler seg i det store utvalget av klær fra Commes des Garcon, Common Projects, Drôle de Monsieur og Acne Studios.

Acne Studios

Underhaugsveien 28, Øvre Slottsgate 11, Markveien 60 (Archive)

Det svenske motehuset hopper lekent mellom skandinavisk minimalistsik sensibilitet og grensesprengende estetikk, og er en maktfaktor på den internasjonale motescenen. Oslo huser to mainline-butikker, én i Øvre Slottsgate og én i Hegdehaugsveien, hvor de nyeste kolleksjonene holder til. I tillegg ligger det en arkiv-butikk i Markveien på Grünerløkka, som selger tidligere kolleksjoner til rabatterte priser.

Foto: Calle Huth

Tom Wood

Kirkegata 20

Det var smykkene og ringene som først gjorde at Mona Jensens Tom Wood tiltrakk seg oppmerksomhet, blant annet fra Dover Street Market og Totokaelo. Butikken i Kirkegata/Prinsens gate har et stort utvalg av merkets tilbehør, men merkets eminente kleskolleksjon kan også finnes her.

Nedre Slottsgate

Nedre Slottsgate 9-16

Ikke en butikk per-se, men Nedre Slottsgate, først og fremst kvartalet mellom Prinsens gate og Karl Johans gate, er en miniatyrhandlegate med en flora av luksusbutikker. Hermes, Gucci, Saint Laurent og Balenciaga ligger som perler på en snor, innrammet av varemagasinet Steen & Strøm.

Ensemble

Nordre Gate 15

Vegg i vegg med den prominente brillebutikken Kaibosh, ligger den elegante boutique’n Ensemble, med kontinental minimalisme på serveringsbrettet. I tillegg til velkjente aktører som A.P.C. og Carven, har Ensemble et strålende utvalg fra skandinaviske merker i form av Rebekkarebekka, Rodebjer og Nué Notes.

Luck Oslo

Grüners gate 9

Det siste tilskuddet på Oslos shoppingscene er konseptbutikken Luck på Grünerløkka. Inventaret er en eklektisk miks av klær og interiør, både vintage og nytt, kunst, litteratur og kaffe – med en dash av botanisk hage. Luck Oslo fører merker som C.L.E.A.N by Christina Ledang, vintage Supreme, Tom Wood og Drôle de Monsieur.

Les også: Motesafari i London

Siste saker

Mest lest nå
Les mer