Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Melk & Honnings Oslo-guide: januar

Nytt år, nye muligheter.

Østers (og naturvin)

3. januar

Åpne nyåret (og østers) på Oslos nye trendsted Eff Eff som feirer utvidede åpningstider (tir-lør). Bak østers- og vinbaren på Fredensborg står daglig leder for Bass på Grünerløkka, Aksel H. Steen, Bass-medeier Torstein Voksø Eek, Piscoteket-gründer Marcus Soknes og rapper Lars Vaular. Årets første fredag er det kick off party med Fredfades. Les mer her.

Picasso 347 på Henie Onstad

3. januar – 3. mai

Norge har hatt et langt forhold til Pablo Picasso, blant annet har den spanske kunstneren dekorert Y-blokka som nå står for riving. I utstillingen Picasso Suite 347 på Henie Onstad fokuseres det på en unik serie grafiske arbeider signert den berømte kunstneren. Deriblant hans aller siste håndsignerte grafiske verk.

Suiten er tidligere blitt sensurert på grunn av det erotiske innholdet i verkene, og er kun blitt vist en gang tidligere i sin helhet, også den gang på Henie Onstad i 1981. Den består av 347 grafiske blad og ble laget i løpet av syv produktive måneder i 1968, «under et anfall av skaperraseri». Les mer her.

Sunnas musikkbingo på Smelteverket

7, 14, 21 og 28. januar

Blant havet av quizer de siste årene, kommer Sunna og hennes musikkbingo inn som et friskt pust. Hver tirsdag inviteres det til lufting av musikkunnskaper på Smelteverket i kjelleren på Mathallen ved Vulkan. Dette er en morsom kombinasjon av bingo og musikkquiz, som krever litt kunnskap og litt flaks. Denne er populær, så kom tidlig – og bli lenge! Les mer her.

Eff Eff er Oslos nye vin- og østersbar. Her fra et tidligere event med DJ Beatriixx. Foto: Eff Eff.

Utstillingsåpning: Norsk bokillustrasjon vender hjem på Grafill

9. januar

I forbindelse med bokmessen i Frankfurt i 2019 hvor Norge var gjesteland, samarbeidet Grafill og NORLA om en vandreutstilling med norske bokillustrasjoner. Nå skal utstillingen hjem med siste stopp i Oslo. Her får man se moderne illustrasjoner fra Norge, hentet fra bildebøker for både voksne og barn. Blant illustratørene som er med på utstillingen finner vi blant andre Lars Fiske, Per Dybvig, Kari Stai, Lisa Aisato og Bendik Kaltenborn. 9. januar inviteres det til vernissasje. Les mer her.

Iman Meskini + Henriette Steenstrup – om stereotypier

16. januar

ANTI Brandpeople inviterer til People Talks på Ingensteds. Dette er en serie samtaler mellom ulike mennesker om engasjerende temaer og problemstillinger de har til felles. Første samtale ut i 2020 er mellom Iman Meskini kjent fra tv-serien Skam, og komiker Henriette Steenstrup. Her vil de snakke om stereotypier og om å være fanget i en rolle. Les mer her.

Den store utflyttingsfesten

18. januar

Etter hele 86 år flytter Deichman Hovedbiblioteket fra Hammersborg til Bjørvika. I den forbindelse inviterer biblioteket i samarbeid med Prindsen hage til historisk farvel- og flyttefest i det ærverdige, mintgrønne bygget. For én natt forvandles midtsalen til klubb med musikk fra blant annet Carmen Villain og DJs på scenen, akrobatikk i luften og smakebiter fra restauranten som skal åpne i nye Deichman i Bjørvika. Les mer her.

Fellini 100 år: La Strada med foredrag på Cinemateket

24 og 25. januar

Hvert år inviterer det italienske kulturinstitutt, Institutt for medier og kommunikasjon og Cinemateket til helgeseminar om italiensk film. I år feires det at det er 100 år siden den italienske filmregissøren Federico Fellini ble født, mannen bak filmer som La Dolce Vita med ikoniske Anita Ekberg.

Åpningsfilmen denne helgen er La Strada fra 1954, en av regissørens første virkelig store filmer. Her blir lille Gelsomina solgt av sin mor til sirkusartisten Zampanò for 10.000 lire. Psykiater, forfatter og professor Finn Skårderud åpner seminaret med foredrag før filmen. I tillegg vil Marco Gargiulo holde foredrag før Fellinis Roma, Helge Rønning før Satyricon og Jon Rognlien før Ginger og Fred. Les mer her.

Romeo og Julie på Nationaltheatret

Utvalgte datoer i januar

Bekjemp post-juleferie/vinterdepresjonen med ung og håpløs kjærlighet. Nationaltheatret viser i samarbeid med Riksteatret den episke historien om Romeo og Julie. Med suksessregissør Sigrid Strøm Reibo og Herbert Nordrum og Hanna-Maria Grønneberg i rollene som Shakespeares unge og forelskede, har stykket fått strålende anmeldelser. Les mer her.

Bang x Brutus

26. januar

Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang kommer til Brutus på Tøyen for å lage shawarma og softis til et par hundrelapper. Merk ingen bordreservasjoner – kun drop in. Lars Vaular og Vin&Rap setter på låter. Fra klokka fem til utsolgt. Les mer her.

Ikke gå glipp av disse filmpremierene:

Charlize Theron, Nicole Kidman og Margot Robbie spiller hovedrollene i Bombshell, basert på skandalen som truet med å velte det mektige medieimperiet Fox News i 2016. I kjølvannet av #Metoo-bølgen er filmen veldig aktuell. Her kolliderer makt, drømmer og mot når de tre kvinnene utfordrer sin eneveldige toppsjef.

Etter en lang ventetid er endelig Little Women klar for lerretet. Og det med en imponerende rolleliste med navn som Emma Watson, Timothée Chalamet, Saoirse Ronan, Florence Pugh, Meryl Streep og Laura Dern. Filmen er basert på boken med samme navn fra 1868 skrevet av Louisa May Alcott. Her møter vi fire søstre som vokser opp under den amerikanske borgerkrigen.

22. oktober 2019 døde norske Lene Marie Fossen av anoreksi, 33 år gammel. Hun ble de siste årene kjent som en fotograf i verdensklasse, og har gjennom sitt fotoprosjekt avkledd sykdommen og vist den frem i all sin skrekk. Lene Marie rakk å se Selvportrett ferdig før hun gikk bort. Filmen er et portrett av en kunstner og av en dødelig sykdom.

Les også: Dette er de mest leste sakene på Melk & Honning i 2019

Siste saker

Mest lest nå
Les mer