Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Melk & Honning guider deg til digital førjulskos i Oslo
Her fra Prindsen julemarked i 2018. Foto: Johnny Vaet Nordskog

Melk & Honnings Oslo-guide: desember

Slik får du julestemningen digitalt.

Hver måned guider Melk & Honning deg til det beste som skjer i hovedstaden. Vel og merke noe amputert for tiden grunnet korona, men desto flere digitale eventer og happenings.

Åpen bokhandel på Kunstnernes Hus

Oslo-guide: Sjekk ut bokhandelen på Kunstnernes Hus
Fredag 4., 11. og 18. desember kl 11-17

Fordi Kunstnernes Hus foreløpig må holde stengt grunnet strenge koronaregler i Oslo henger det meste bak lukkede dører, for eksempel Azar Alsharifs fantastiske The Ornament.

Et digitalt dykk i arkivet her er imidlertid helt lov.

Det samme er det å besøke bokhandelen i første etasje. Den holder åpent de første tre fredagene i desember. Her finner du alt fra kunstbøker, magasiner, kataloger fra arkivet, utvalgte forslag av Nordic Art Press, utgaver av Frida Orupabo, Yngve Holen og Mari Slaattelid, samt den nye boken av Fadlabi.

Bonus: Kunstnernes Hus bryter stillheten

27. november – 18. desember – hver dag kl 11-17

Med lydinstallasjonen Icebreaker bryter den norske kunstneren Marianne Heske stillheten som følge av at pandemien har stengt store deler av kulturlivet i Oslo.

Publikum inviteres til å oppleve «den poetiske og dramatiske lyden av is som brytes til iskrystaller i smult farvann». Reisen varer i 45 minutter, og kan høres ved å stå foran inngangspartier på Kunstnernes Hus. Mer info og teaser her.

Aur Studio lanseres på Sorgenfri

Torsdag 3. desember kl 10-17

Planen var for en langt mer festlig lansering på kveldstid, men grunnen korona er eventet nedskalert og flyttet til dagtid.

Det nye, norske smykkemerket Aur Studio lanserer sin første kolleksjon Ripples som består av skulpturelle smykker inspirert av modernistiske kunst og arkitektur i møte med skandinaviske minimalisme. Bak står kunstner og designer Frida Feline Dahl som har studio i Oslo og dermed produserer alt lokalt.

Merket lanseres nå altså i Sorgenfris åpningstider, torsdag 3. desember. Stikk innom, si hei og kjøp lokalt denne julen. Mer info her.

Digital omvisning Josh Kline med flere på Astrup Fearnley

Mens det som skulle være siste liveomvisning i utstillingen Josh Kline – Antibodies på Astrup Fearnley ble avlyst er plasteret på såret en hel rekke filmede guidede utstillinger – inkludert overnevnte – som nå er tilgjengelig på YouTube.

I utstillingen Antibodies undersøker Kline, med installasjoner, skulpturer og videoer, hvordan økende sosial og økonomisk ulikhet, ustabile arbeidsvilkår, overvåking og hurtig teknologisk utvikling, påvirker og endrer oss. Kline presenterer fremtidsvisjoner som med utgangspunkt i allerede eksisterende fenomener viser oss hvilke utslag utviklingen kan få.

… eller ta julehandelen i museumsbutikken

Tirsdag til søndag hele desember

Selv om museet er stengt holder museumsbutikken åpent tirsdag til søndag 12-18. Nettbutikken lanseres dessuten snart i en ny og bedre versjon (endelig!).

Hva med å gi et år med kunstopplevelser i julegave med et medlemskap i Astrup Fearnley Museets kunstklubb?

Munchmuseet bringer Edvard Munch til deg

Oslo-guide: Munch-museet bringer Edvard Munch til deg

Da MUNCH Tøyen måtte stenge som en konsekvens av koronapandemien, ville museet finne alternative måter å formidle Munchs kunst ut til et publikum som ikke kunne besøke museet fysisk. Konseptet Vi bringer Edvard Munch til deg ble ifølge museet selv «svært vellykket», og har til nå nådd over 77 millioner mennesker over hele verden!

Her kan du se den siste omvisningen fra Munchs hjem på Ekely. Neste i rekken er fra Munchs sommerhus i Åsgårdstrand. Denne slippes torsdag 3. desember kl.12 her.

Film fra Sør – digital utgave

26. november – 6. desember

Film fra Sør er Oslos største filmfestival med de beste filmene fra Asia, Afrika, og Latin-Amerika. Hovedmålet for festivalen er å fremme interesse for ikke-vestlig filmer gjennom filmvisninger, regissørmøter, debatter og masterklasser. Men grunnet korona er årets festival heldigital med ny digital visningsplattform og et festivalprogram på rundt 60 filmer.

Den digitale festivalen åpnet allerede 26. november, men alle filmene vil være tilgjengelige for leie her frem til festivalens siste dag 6. desember.

Digitalt Julemarked: Oslos supermarked

Hele desember

Er det særlig ett år du bør handle julegavene lokalt er det i år, for å støtte norske uavhengige aktører som er hardt rammet av koronakrisen.

Oslos supermarked er et heldigitalt julemarked som lar deg gjøre nettopp det, utformet som en digital julekalender som skal skape julestemning hver dag i hele desember. Bak står Hanna von Bergen og Ida Notvik som tidligere har arrangert Oslos supermarked og Prindsen Julemarked.

Aktørene finner du her. Nettsiden er allerede lansert, og salget er det aktørene selv som står for. Det betyr at all inntekt vil gå direkte til disse.

Oslo-guide: Bendik Kaltenborn er en av mange kunstnere og andre kreative som er med på Oslo supermarked digitalt denne måneden

AD_VENT gjør om Oslo til en adventskalender

Hele desember

Kunstprosjektet AD_VENT gjør Oslo om til en levende, kulturell adventskalender der lukene er ekte dører i byen og tallene husnummer. Bak hver dør skjuler det seg en kunstnerisk overraskelse i form av musikk, litteratur, billedkunst, teater og performance.

Det er kunstner Ditteke Waidelich som står bak prosjektet med støtte fra KORO og Kulturetaten. Hun har invitert fremadstormende kunstnere og verdenskjente aktører til å overraske Oslos befolkning i hele desember. Fremheves som ett av de viktigste kulturarrangementene i år. Kunstprosjektet er gratis, og følger alle regler for smitteverntiltak som gjelder offentlige arrangementer.

Mer info her.

Les også: Vil redde julehandelen med norsk pop-up

Siste saker

Mest lest nå
Les mer