Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Melk & Honnings beste tips for juleshopping på nett!

1c1cd97a63bbec91_picture_2

I morgen er det Black Friday som tradisjonen tro markerer startskuddet for den voldsomme julehandlingen i USA. Det er på tide nå å begynne å jobbe seg nedover listen over julegaver som skal kjøpes inn! Men kanskje du er en av dem som føler at jobben din er et monster som spiser opp all tid, og heller vil handle fra sofakroken i stedet for å være omgitt av stressa folk i butikker?

Ifølge en undersøkelse gjort av Postnord i 2015 er nordmenn de som handler desidert mest på nett i forhold til innbyggertallet. Så du er i så fall ikke alene om å klikke varer hjem i hytt og pine.

Men det å begi seg ut på handletur på nett er ikke alltid bare bare. Når man ikke har mulighet til å se og kjenne på produktene kan man ende opp med noe helt annet enn det man forestilte seg, ting som ikke passer eller slår an hos mottakeren.

Vi har derfor snakket med et knippe folk for å få noen av de beste tipsene deres for netthandling.

Henrik Skansen, som er Social Media og Showroom manager hos Mildh Press i tillegg til å være blogger, har lang erfaring med netthandling. Han har også gått på noen skikkelige smeller i sin tid.55-001

– I 2011 da jeg var «young bloggerboy» ble jeg forelsket i Jil Sander sin ‘Market acetate bag’ som var sykt bloggevennlig på den tiden. Plutselig en kveld hadde Net-a-porter restocket et begrenset antall av den. Hjertet mitt hoppet nesten ut av halsen min og jeg klikket «buy» uten å tenke meg om. Det at jeg basically kjøpte en plastpose til 1000 kroner var kanskje en detalj jeg ikke tenkte noe særlig over, og den gikk i stykker med en gang, forteller Skansen til Melk & Honning.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Også nylig har han gått i baret med tanke på nettkjøp. Denne gangen handlet det om å ikke sjekke opp frakt, toll og moms godt nok på forhånd.

– Jeg fikk en DHL-faktura på 600kr etter at jeg kjøpte en julegave fra London her forleden! Det er så viktig å sjekke opp slikt på forhånd. Det blir fort en del dyrere enn hva man hadde sett for seg. Og skal man kjøpe luksusvarer vintage/second hand via nett er det viktig å ikke gjøre noe forhastede kjøp. Ta deg en god runde med googling og etterforskning før du klikker hjem varen. Purseforum er gull verdt! Dette er både for din egen del og fordi fakeindustrien er en sykt skitten bransje, forteller Skansen til Melk & Honning.

Han mener det kan være ganske vanskelig å skulle kjøpe klær til noen på nett, ettersom det lett kan gå galt i forhold til størrelser, farger og passform.

– Skal man kjøpe noe moteriktig, om jeg får bruke det ordet, kan det være best å gå for tilbehør i stedet. Å returnere varer man har kjøpt via nett kan være en pain in the ass, mener han.

Favorittbutikken til Skansen på nett er Mr. Porter.

– Jeg knarker seriøst den siden. De har godt utvalg når det kommer til klær, tilbehør, duppeditter, skjønnhetsartikler og what not. Også har de jo innlagt toll i prisene sine og det er nice. Om jeg skal kjøre budsjettvennlig nettshopping blir det ofte bare Zara eller H&M. Det funker alltid, avslutter Skansen.

Screen Shot 2016-01-26 at 10.54.12

Alexander Krystad Marthinsen har sammen med to av sine brødre grunnlagt forretningen F5 i Oslo. For kort tid siden åpnet de også nettbutikk. Han forteller at man først og fremst selvfølgelig må tenke på å bestille gavene i tide.

– Postgangen kan jo være sirupstreg rett før jul, sier han til Melk & Honning.
Dersom man skal være bombesikker på å få alle gavene i tide er fristen på de aller fleste norske nettbutikkene 15. desember. Når det gjelder de utenlandske nettbutikkene varierer det selvfølgelig veldig, men i verste tilfelle kan det ta 3-4 uker å få varer fra Asia, Australia eller USA. Dermed bør man få fingeren ut allerede nå.
 826666_in_xl-001
Alexander Marthinsen mener tilbehør er det beste å kjøpe på nett for å være sikrest på at det passer mottakeren.
– Som med julegaver generelt er det jo likevel alltid en risiko for at man bommer på ønsker og forventninger hos sine nære og kjære. Fordelen med netthandel er at man har to ukers åpent kjøp ved fjernkjøp, og at mange nettbutikker har veldig smidige returordninger, forteller Marthinsen.
Celine Aagaard, som står bak nettsiden Envelope.no, mener at handling på nett er genialt for de som hater svett julehandel, mange mennesker og unødvendige timer i overfylte butikker.

– Vet du hva du skal kjøpe, kan du handle alle gavene dine på nett, uten å bevege deg ut av døren. Man mister riktignok noe av sjarmen, og impulskjøpene – men det kan også bidra til at du sparer penger. Selv har jeg kuttet ned på antall kjøp, og prøver å tenke mer kreativt og personlig. Vi gir hverandre album, bilder, og opplevelser og færre ting. Jeg blir faktisk litt kvalm av alle de unødvendige gavene som kjøpes.

Jostein Wålengen, stylist og grunnlegger av butikken nr. 9, ga Melk & Honning dette fantastiske tipset i fjor da vi gjorde en liknende sak.Skjermbilde 2016-01-03 kl. 15.06.11

– Et hett tips, som jeg har gjort flere ganger, er å kjøpe (nye) designervarer på eBay og late som de er kjøpt i butikk. Da virker du veldig gavmild. Stress om noe ikke passer, men da kan man late som man har mistet byttelappen. Det er jo tross alt tanken som teller, sier Wålengen.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Når man handler fra utenlandske nettbutikker generelt må man betale moms på kjøp over 350 kroner. Tollsatsen er på 14%. Det vil si at en gave til 400 kroner kan ende opp med å koste over 550 kroner.

Importkalkulatoren kan være nyttig for å regne ut den nøyaktige totalsummen så du slipper å få en kjip overraskelse.

Dette er noen av Melk & Honning sine favorittbutikker på nett:

SSENSE – (Ssense.com) 

Feelunique – (feelunique.com)

Boozt.com – (boozt.com)

ASOS (asos.com)

Net-a-Porter (Net-a-porter-com)

Opening Ceremony (Openingceremony.com)

LISA SAYS GAH (Lisasaysgah.com)

Nelly (Nelly.com)

Zalando (Zalando.no)

Naked (Nakedcph.com)

Les også: Min ønskeliste: Sophie Elise

Siste saker

Mest lest nå
Les mer