Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Melk & Honning Tester: Cryoterapi

Tre minutter i minus 150 grader. Fem ganger på to uker. Hjelp.

Floating, solarium, reiki, vampyrfacial – 2018 er full av tilbud til dem som liker å eksperimentere med kropp og sinn. Etter å ha testet den abstrakte og esoteriske behandlingen floating i høst var det på tide å teste noe mer konkret og medisinsk. Men ikke konkret nok til at du ikke blir møtt av hevet øyenbryn når du nevner det. I likhet med floating er  også en tank involvert. Er dette vår tids behov for stillhet og ro – å ligge innesperret i en tank? Det var på tide å prøve den aller nyste, mest trendy og skumleste behandlingen for øyeblikket – cryoterapi. Også kjent som frysekammer, cryosauna eller bare innmari kaldt.

Cryoterapi har blitt brukt av idrettsutøvere i årevis for å restituere etter harde treningsøkter som en slags videreutvikling av isbadet. Det er nå blitt så utbredt blant idrettsutøvere at da Leicester City tok den historiske Premiere League seieren i 2016, skrev BBC at laget kunne skylde mye av serien på nettopp cryoterapi for å lindre idrettsskader. Men det er ikke nok til å friste en 20-åring som verken spiller fotball eller har fått idrettsskader annet enn de man finner på for å slippe gymtimer på ungdomsskolen. Men da Yolanda Hadid og Lisa Vanderpump dro for å teste cryotherapi på The Real Housewives of Beverly Hills og det ble avslørt at Gigi Hadid frøs seg ned for å forberede seg for Victoria’s Secret-visningen var det plutselig noe helt annet – en generasjon unge voksne fant en helt ny måte å være sunne på. 

Effekten av cyrosauna og årsaken til at man gjør det kan summeres ved de fire overnevnte eksemplene: Leicester City, Lisa Vanderpump, Yolanda og Gigi Hadid.

  • Leichester City: Den direkte effekten av cryoterapi på kroppen er hovedsakelig å sette i gang blodsirkulasjonen. Kulden, som kommer fra nitrogengass, går gjennom de tre hudlagene; overhuden, underhuden og lærhuden, og gjør at blodårene trekker seg sammen og mer blod går opp til hjertet. Dette fører til at restitusjonstiden etter hardtrening reduseres og betennelser i muskulaturen dempes. Med andre ord bra for et fotballag som må komme seg så fort som mulig etter en skade.
  • Yolanda Hadid: Cryoterapi styrker immunforsvaret ved å øke kroppens antioksidant-nivåer. Det er årsaken til at Yolanda, som kjemper mot borelia – en kronisk sykdom som svekker imunnsforsvaret, benytter seg av det. 
  • Lisa Vanderpump: Når det kommer til det overfladiske stimulerer cryoterapi collagenproduksjonen, noe som skal gi strammere hud og sterkere hår og negler. Lisa blir med Yolanda på en nedfrysing i Real Housewifes der hun blir fristet av behandlingens ungdommeliggjørende effekter. 
  • Gigi Hadid: Cryoterapi kickstarter forbrenningen ved å omdanne de hvite fettcellene til «brune». Dette skal tilsvare en times trening. Bra for Gigi Hadid som må være i toppform før årets kanskje viktigste moteshow.
  • BONUS: Fotballspillere, borrelia-pasienter, Hollywood-fruer, supermodeller – og generelt alle innbyggere på jorden i 2018: På toppen av det hele skal cryoterapi også øke produksjonen av både serotonin og endorfiner, altså gjøre deg lykkeligere og senke kortisolet altså stressnivået som gjør at du stresser mindre også sover bedre. 

Etter denne researchen er det vanskelig å ikke bli sittende med én eneste tanke; Hvorfor gjør ikke alle dette?

En mail til Jan Kåre Lidsheim hos Cryosauna Oslo (som ikke kunne bli sendt fort nok) resulterte i ikke bare én avtale – men fem. Det holder tydeligvis ikke å gjøre det en gang for å merke en annen effekt enn urmeskereaksjoner som økt puls og kuldesjokk. Fem ganger i løpet av to uker måtte til for å oppnå effekt. Fem ganger tre minutter i minus 150 garder. Hjelp.

ET TYPISK ILLUSTRASJONSBILDE AV EN ROLIG KVINNE I -150 GRADER

Første frysing

På Cryoteraphy Oslo er det ikke mye tid til å verken grue seg, forberede seg eller ombestemme seg før tanken settes i gang tanken og du er på vei inn i omkledningsrommet. Der henger det fem handlenett med morgenkåper og tøfler i ulike størrelser. Under morgenkåpen skal du kun ha undertøy.e Det oste tykk hvit røyk ut av hva så så ut som et stående solarium.  Det minner om en gjenglemt rekvisitt fra en science-fiction film. Vil man komme ut som halvt flue/halvt menneske? Eller kanskje drømme on elektriske sauer? Det var tok ikke lang tid før den tykke røyket omfavnet kroppen, nå uten morgenkåpe, kun iført votter, tøfler og undertøy. Ei heis bringer deg høyt nok til at hodet ser over kanten. Til venstre kan du se temperaturen i tanken. Forløpig -90 grader. Bare tre minutter og 60 minusgarder til igjen.

Det er mindre smertefullt enn forventet. Kulden er helt annerledes enn den man opplever i iskulp eller ute en veldig kald dag. Den er tørrere og dypere. Likevel sier kroppen fort ifra om at det er noe som ikke stemmer. Pulsen stiger og lyden av harehjertet fyller hele tanken. Jan Kåre strekker et par hørevern over kanten for å hjelpe med å roe nervene. Ved å fokusere på å puste inn og ut, lukke øynene og stenge ut all lyd, er det mulig å roe pulsen noe. Helt til en stikkende smerte angriper den tynne huden på lårene. Denne følelsen er ikke like ukjent. Samme følelsen oppleves hver vinterkveld man har litt for tynne bukser og litt for lang vei å gå hjem. Nå fryser kroppen noe jævlig. Til venstre viser tallene -146 garder. Etter hva som virker som 30 sekunder blir morgenkåpen hengt over døren til tanken. Det har gått 2 og et halvt minutt. Jan Kåre regnet med at det var nok for en fersking. Han hadde helt rett.

Etter frysingen må man sette seg på en treningssykkel i et lite minutt for å sette i gang blodsirkulasjonen igjen. Tiden på sykkelen blir brukt til å lære om hva som nå har skjedd med kroppen inne i frysekammeret, men samtalen går fort over på litt sladder om hvem som er Cryosauna Oslos klientell. Hvem er det egentlig som kommer for å gjøre dette?

Jan Kåre kan fortelle om hvor mange kunder han har som kommer for det estetiske, Lisa Vanderump-typer. «Mødre fra Snarøya» kaller han dem. Han kan også si, uten å nevne navn, at han har et par toppmodeller som også tar turen innom en gang i blant. Det gruppen det forventes kommer oftest, idrettsutøvere, er overraskende nok den han har færrest av.

Tiden inne i tanken er den minste delen av cyroterapi. Det var tiden etter hvor effekten var tydeligst på kroppen. Jeg fikk en akutt dose energi og adrenalin, men dessverre hold det ikke lengre enn til jeg satte meg på trikken. Dagen etter derimot var sårheten i musklene fra en yogatime dagen før frysingen helt borte. Og det skjer aldri så fort.

Lisa Vanderpump som (ikke) nyter Cryoterapi på Real Housewifes of Beverly Hills

De fire neste behandlingene

Under de neste fire behandlingene er noen av de andre kundene vi hadde snakket om ved første besøk tilstede. Alle de resterende timene er lagt til 11:40 på en ukedag, akkurat samme tid som en gutt fra idrettsgymnas kommer innom for å behandle en skade i kneet. Tre minutter i et frysekammer hver eneste dag skal visstnok lindre ungfolens idrettsskade.  En annen kunde, mann i 40-årene, har kommet hver eneste uke siden fryseboksen åpnet. Han benytter cryoterapi for de estetiske fordelene. Kontrasten mellom de to er stor. Der den unge gutten står- og nærmest mediterer helt rolig i tanken – hutrer den eldre mannen som en Disney-figur i snøstorm. Jan Kåre tar anledningen til å snike inn en observasjon; «Det er som oftest kvinner som håndterer kulden best»

Under den aller siste behandlingen er det for første gang en annen kvinne tilstede. Hun er høyt oppe på stigen i den norske underholdningsbransjen og sitter med en venninne på sofaen å venter. Begge iført morgenkåper, skravler de og sipper på litt kokosnøttvann. Akkurat som om de er på spa. Selv om de tåler kulden noe bedre enn Disney-karakteren, kommer spørsmålet «h-h-h-vor lenge e-e-e-r det igj-e-e-e-n?» et par ganger for mye for å ikke bli lagt merke til. Der forsvant spa-illusjonen. 

Ubehaget ved slutten av den aller første behandlingen blir mindre og mindre tilstede i løpet av de fire neste rundene. Kroppen er ikke lengre i sjokk over å bli nedkjølt så kjapt og uforventet, og adrenalinets «fight-or-flight-instinkt» gnager ikke like hardt i bakhodet. Kroppen klarer derfor å akseptere frysingen, ikke kjempe mot den. Den omfavnede følelsen av gassen, og temperaturen den holder, føles beroligende, samtidig som den holder deg fokusert. En følelse som aldri har vært opplevd av kulde tidligere, og som kroppen kommer til å savne når de fem behandlingene er over. Men det er fortsatt kaldt. Veldig kaldt. Og energien som kommer i rennafart når frysingen er over er belønningen for at kroppen overlevde tre minutter til. 

Vel ute av frysekammeret for siste gang sier underholdningsmogulen; «Herregud, du syntes ikke det er noe ubehagelig, du?». Joda, det er ubehagelig. Men dette er en selvvalgt øvelse, og kroppen skal være inne i tanken hvert eneste minutt som er betalt for.

Før den aller første og aller siste behandlingen på Cryotherapy Oslo

 

Konklusjonen

Som verken idrettsutøver, borreliapasient, rynkete (enda) eller Victorias Secret-modell var det ingen ønsker om et konkret resultat med disse behandlingene. På det beste vil man kanskje få litt strammere hud eller bli litt mindre støl i ryggen etter en natt med dårlig søvn. Det som skjedde etter de fem behandlingene var kroppen på ingen måte forberedt på – spesielt ikke for en som er skeptisk til alt som ikke anbefales av fastlegen. Den siste uken mer cryoterapi var drevet av et ønske om å bruke kroppen mer enn noen gang før. Dagene ble brukt til å gå frem og tilbake til jobb, istedenfor å kjøre. Smilet var større og hverdagsmotivasjonen tydeligere. Cryoterapi ble anbefalt til høyre og venstre, og det ble tatt en viss stolthet i å si setningen «ah, jeg må stikke. skal på cryo».

Når det kommer til det medisinske var Jan Kåre fra starten tydelig på at dette absolutt ikke er en mirakelkur, kun en form for behandling. I anledning denne artikkelen ble det kontakt både en lege og en fysioterapeut om deres mening når det kommer til cryoterapi. De var ikke like entusiastiske. Legen trodde på cryoterapi for velbehag, men ikke for andre medisinske årsaker. Fysioterapauten mente at dersom man trengte kulde for å lindre smerte i ledd, kunne man like gjerne legge en frossen ertepose på. Ut fra den tilbakemeldingen kan det gjettes at verken legen eller fysioterapauten noen gang faktisk har testet cryoterapi. For selvom det kanskje ikke hjelper alle indre eller ytre skader, så hjelper det på humøret.

Uansett lykkeeffekt eller ungdomeliggjørende resultat, kan det være greit å ta med seg historien om isbjørnungen på Nordpolen som spurte moren sin om han var en ordentlig isbjørn. «Klart du er en ordentlig isbjørn, ungen min», sa binnen, «hvorfor spør du om det?» «Jeg fryser så jævlig», svarte ungen. 

Takk til Jan Kåre Lidsheim, Cryosauna Oslo, Frognerveien 13, 0263 Oslo

Hovedbilde: Via Vitals, Lifehacker.com

Les også: M&H Tester: Floating

Siste saker

Mest lest nå
Les mer